שתף קטע נבחר

מחקר: התרופה שיכולה למנוע סרטן שד - במינון מופחת וללא תופעות לוואי

נשים רבות הנמצאות בסיכון לתחלואה בסרטן השד נמנעו משימוש בתרופה "טמוקסיפן" כטיפול מונע, בשל הרתיעה מתופעות הלוואי הקשות. מחקר חדש מצביע על כך כי התרופה אפקטיבית גם במינון מופחת שעשוי להפחית את התופעות

מחקר חדש שפורסם בימים האחרונים מצא שטיפול בתרופה "טמוקסיפן" במינון נמוך לנשים שנמצאות בסיכון גבוה לתחלואה בסרטן שד – הצליח להפחית ביותר מחמישים אחוזים את התחלואה בסרטן שד, מבלי שיש לטיפול תופעות לוואי שמנעו עד היום מנשים רבות ליטול את התרופה.

 

במחקר שפורסם בימים האחרונים בכנס סרטן השד העולמי בסן אנטוניו, בדקו השפעה של מינון נמוך יותר של התרופה. במחקר השתתפו כ-500 נשים מתחת לגיל 75 שנמצאו בסיכון גבוה לחלות בסרטן שד אחרי שאותרו אצלם נגעים טרום סרטניים.

 

אותן נשים חולקו לשתי קבוצות: קבוצה אחת קיבלה מינון נמוך – 5 מ"ג בלבד (כרבע מהמינון המקובל עד היום) והקבוצה השנייה קיבלה תרופת דמה (פלסבו).

 

לאחר יותר מחמש שנים נמצא שבקרב הנשים שקיבלו את התרופה במינון של 5 מ"ג היו 5.5% מקרים של תחלואה בסרטן השד, לעומת זאת בקרב הקבוצה שקיבלה את הטיפול בתרופת הדמה היו 11.3% של מקרי תחלואה בסרטן שד.

 

בנוסף, הופעת מחלה בשד השני הופחתה ב-75% בקרב בקבוצה שקיבלה את הטיפול במינון הנמוך, בהשוואה לנשים שקיבלו את תרופת הדמה. עוד מצאו החוקרים שלא היה הבדל בשכיחות תופעות הלוואי בין שתי הקבוצות.

 

סרטן שד (צילום: shutterstock)
סרטן שד(צילום: shutterstock)

 

הסרטן הקטלני ביותר בקרב נשים

סרטן השד הוא הסרטן הקטלני ביותר בקרב נשים ובכל שנה חולות כ-5,500 נשים במחלה. אצל רוב חולות סרטן השד התאים סרטניים בשד נושאים קולטנים לאסטרוגן (הורמוני המין העיקריים בנשים).

 

באותם מקרים יינתן לחולות טיפול באמצעות תרופות שחוסמות את הגירוי ההורמונלי או כאלו שמפחיתות את הייצור הטבעי של אסטרוגן בגוף, ובכך ימנעו את ההגעה שלו לתאי הגידול הסרטני ולעצור – לפחות לתקופה מסוימת – את התפתחות הסרטן בגוף.

 

אבל לא רק נשים חולות מקבלות את הטיפול באנטי אסטרוגן אלא גם נשים שנמצאות בסיכון גבוה לחלות, כמו למשל נשים שיש להן היסטוריה משפחתית של סרטן במשפחה או נשים שגילו להן ממצאים "טרום סרטניים" לאחר שעשו ממוגרפיה. אותן נשים נמצאות בסיכון גבוה של פי 7 לפתח סרטן.

 

במשך שנים ארוכות היה ידוע שנטילה במשך חמש שנים של התרופה טמוקסיפן – תרופה שמעכבת את ייצור האסטרוגן – יש בה למנוע כמחצית מסרטני השד עם קולטנים חיוביים לאסטרוגן בקרב נשים הנמצאות בסיכון גבוה לפתח את המחלה.

 

החולות ואלו שנמצאות בסיכון גבוה לחלות מקבלות את התרופה באמצעות כדור, אחת ליום במינון 20 מיליגרם. עלות כל כדור היא בסך הכול 10 אגורות.

 

אולם, בעוד שנשים שחולות נוטלות את הכדור כל יום, נשים שנמצאות בסיכון גבוה לא רוצות להשתמש בו כי הוא גורם לתופעות לוואי קשות כמו גלי חום, יובש וגינאלי ושינויים במצב רוח. ובאופן נדיר מאוד גם לסרטן הרחם ואירועים של קרישיות יותר ועוד.

 

למעשה, נשים מעטות בעולם נוטלות את הטיפול זה, הן בשל רתיעה מתופעות הלוואי והן מפני שהרופאים עצמם מהססים להמליץ על טיפול עם תופעות לוואי לא מבוטלות לנשים בריאות.

 

"הנשים שנמצאות בסיכון גבוה לא לוקחות את התרופות בגלל תופעות הלוואי שלהן", מסבירה פרופ' רינת ירושלמי, מנהלת היחידה לאונקולוגיה של השד במרכז דוידוף בבית החולים בילינסון, "כשנותנים את הטיפול הזה לאישה חולה – אין ויכוח שהיא צריכה לקבל את התרופה. אולם כשמציעים את הטיפול לאישה בריאה שרק נמצאת בסיכון גבוה לחלות, רבות מהן פשוט מעדיפות לא ליטול את התרופה ולא לסבול מתופעות לוואי מאוד לא פשוטות".

 

"תוצאות המחקר האלו דרמטיות כי המשמעות היא שגם מינון נמוך של התרופה נותנת הגנה מפני סרטן שד ללא תופעות לוואי", מסבירה פרופ' ירושלמי, "ככה נוכל להמליץ בלב שלם לנשים שאינן חולות ליטול את התרופה. מדובר בכדור ישן שעלותו זניחה, וסביר להניח שבעוד עשר שנים נוכל לראות הרבה פחות מקרי תחלואה של סרטן השד בעולם כולו ואולי לפנינו ה"בייבי אספירין" של המאה ה-21".

 

צפו במקעקע שמסייע לנשים לאחר כריתת שד:

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תרופה לטיפול בסרטן השד
צילום: shutterstock
פרופ' רינת ירושלמי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים