שתף קטע נבחר

משרד הספורט שכח את העדה האתיופית

חשיפה: מה עשה משרד הספורט עם מיליוני שקלים שהועברו אליו לטובת פרויקט לטיפוח ספורטאים צעירים יוצאי העדה האתיופית? שמר את הכסף אצלו ותקע את התוכנית. תגובת משרד הספורט: "משרד המשפטים הוביל לעיכוב משמעותי בהעברת התקציבים". צפו בח"כ תמנו-שטה מתרגזת על עיכוב הכספים

 

עשרה מיליון שקלים: הסכום יוצא הדופן הזה היה אמור להגיע בשנתיים האחרונות לפרויקטים שונים שיקדמו את ספורטאי העדה האתיופית, כדי לטפח 2,030 צעירים ומצטיינים. אלא שמנתונים שהגיעו לידי "ידיעות אחרונות", אפילו שקל אחד מהסכום הזה לא הגיע ליעדו, בגלל אוזלת ידו של משרד הספורט.

 

הכל התחיל בעקבות מחאת העדה האתיופית ב-2015, שהובילה להקמת תוכנית ממשלתית לשילובה בחברה. התוכנית, בעלות של 500 מיליון שקל על פני ארבע שנים, כללה משרדי ממשלה רבים ובהם משרד הספורט. במסגרת התוכנית הוקצבו למשרד הספורט 20 מיליון שקל על פני ארבע שנים – חלקם במימון ממשלתי והיתר מהטוטו.

 

פרסי האמי מירי רגב (צילום: מוטי קמחי)
מירי רגב. הקהילה האתיופית עדיין מחכה(צילום: מוטי קמחי)

 

הכסף נועד לטובת פרויקטים שייסייעו להצלחת ספורטאים בעלי פוטנציאל מהעדה, אבל למרבה התדהמה הוא כלל לא יצא לדרך. כל זאת בזמן שחלק ממשרדי הממשלה המקבילים כבר מימשו את מלוא התקציב שהוקצה עבורם לטובת העניין מתחילת 2017. למעשה, משרד הספורט הוא היחיד שלא השתמש אפילו באחוז אחד מהתקציב שקיבל.

 

משרד הספורט קיבל ב-2017 שני מיליון שקלים, אחרי שהתעקש שהכסף יועבר אליו לפני שיתחיל לתכנן כיצד להשתמש בו. במקביל, הטוטו אמור היה להוסיף שלושה מיליון שקלים משלו לאחר אישור התוכניות. עם זאת, לדברי הגורמים המעורים בנושא, במקום להתניע את התוכנית ולהשתמש בכסף, משרד הספורט הקפיא אותה, יצר סחבת ולא ביצע דבר.

 

כדורגלנים אתיופים (צילום: עוז מועלם)
לאן הלך הכסף?(צילום: עוז מועלם)

 

בשבוע שעבר התקיים דיון בנושא בוועדת הקליטה והעלייה של הכנסת, שאליו לא טרח המשרד לשלוח נציג (בשעה שיתר המשרדים שלחו נציגים).

בינתיים יש מי שמשתמש בכסף של משרד הספורט - שני מיליון שקלים נוספים שהיו אמורים לעבור ב-2018 - לטובת יוצאי העדה. טלל דולב, שמפקחת מטעם משרד ראש הממשלה על ביצוע התוכנית במשרדי הממשלה השונים, העבירה את הסכום הזה למשרד החינוך, שניצל אותו כדי לממן חוגי ספורט לצעירים האתיופים. כל זאת, בזמן שהכסף מ-2017 עדיין תקוע בקופת משרד הספורט ולא נעשה איתו דבר. על פי החלטת מנכ"ל משרד ראש הממשלה, ניתן להעביר תקציבים לא מנוצלים ממשרד למשרד כסנקציה.

 

לפני מספר חודשים עידכנה דולב בוועדת העלייה והקליטה כי יתר משרדי הממשלה ניצלו כ-60% מתקציב הפעילות המתוכננת לשילוב יוצאי אתיופיה כבר בשנה שעברה. יו"ר הוועדה ח"כ אברהם נגוסה אמר בדיון במאי האחרון: "יש לוודא שלמשרד ראש הממשלה המוביל את התוכנית יש אפשרות להעניש את משרדי הממשלה שטרם השלימו אותה".

 

"משרד הספורט לא עשה כלום, הוא היחיד מבין כל המשרדים שלא התגייס לטובת הקהילה האתיופית", אמר אחד הגורמים שמפקחים על התוכנית. "המשרדים צריכים לקחת אחריות. הם יודעים שהם צריכים לדווח לכנסת, לוועדת השרים ואפילו לראש הממשלה, רק שלמשרד הספורט פשוט לא אכפת".

 

אמייה טגה. אחד מבני הקהילה שפרצו בכוחות עצמם (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
אמייה טגה. אחד מבני הקהילה שפרצו בכוחות עצמם(צילום: אבי מועלם)

 

"פוליטיקה בגרוש על גב הילדים"

היעד של התוכנית היה לטפח ספורטאים מצטיינים ולחבר אותם לאגודות, במטרה לעזור למי שמגיעים מרקע סוציו-אקונומי נמוך להשלים בהצלחה את המעבר מספורט חובבני למקצועני. בנוסף היה רצון להפוך ספורטאים מצטיינים למודלים לחיקוי בקהילה שלהם.

 

משרד הספורט אכן גיבש תוכנית ומבחני תמיכה – קריטריונים שעל פיהם מחליטה המדינה כיצד לחלק את הכסף. עם זאת, משרד המשפטים פסל את התוכנית (כמעט שנה עברה עד שהגיע אליו המכתב המסביר למה צריך לתמוך בה), בטענה כי אין בעיה בייצוג של יוצאי העדה האתיופית בספורט. כתוצאה מכך, משרד הספורט היה צריך לגבש תוכנית חדשה, והיא אכן אושרה כבר לפני יותר משנה בפני ועדת השרים. עם זאת, התוכנית החדשה לא הייתה לשביעות רצון משרד ראש הממשלה, בטענה שאינה נותנת מענה ראוי לספורטאים המצטיינים הבגירים. ראשי משרד הספורט קיבלו שיחות טלפון שבועיות והבטיחו לקדם את הסוגיה, ואפילו מונה גורם מיוחד במשרד שאמור היה לעסוק בה. כל זה לא עזר.

 

אחרי שהתוכנית האלטרנטיבית אושרה בסופו של דבר, למרות הבעייתיות שבה, יצא קול קורא לרשויות המקומיות. אלא שכל זה התרחש לפני כחצי שנה, ועדיין לא נרשמה התקדמות. "הכל כבר מאושר משפטית, אין שום סיבה בעולם שבמשך חצי שנה לא הצליחו להניע את התוכנית, וזה עוד אחרי שנתיים של עיכוב כי לאף אחד לא אכפת במשרד", הסביר גורם בוועדת העלייה והקליטה. "העיקר שהשרה מירי רגב הזמינה אוטובוסים של ראשי הקהילה לבנייני האומה. עכשיו מבינים מה באמת קורה".

 

בנימין נתניהו (צילום: אוהד צויגנברג)
נתניהו. אנשי המשרד שלו לא אישרו את התוכנית(צילום: אוהד צויגנברג)

 

מי שסייעו בגיבוש הפרויקט לשילוב יוצאי העדה בספורט הישראלי הם היזם החברתי והעסקן הספורטיבי מני יאסו, וחה"כ פנינה תמנו-שטה (יש עתיד), יו"ר השדולה למען יהודי אתיופיה בישראל. הם עבדו עליה במשך זמן רב, ותמנו-שטה דיברה על כך בדיון בכנסת: "התוכנית הזאת הייתה אמורה לתת לילדים הכי מוכשרים שלנו להגיע לכדורגל, לטניס, להיות אצנים. ומה עשו עם הכסף הזה? יש תקציב, ריבונו של עולם. צריך לפנות לראש הממשלה, להגיד לו 'אתה נתת החלטה, עבדנו על זה קשה מאוד. מני יאסו ישב על זה שנה וחצי בהתנדבות, ובסוף לא עושים עם זה שום דבר'".

 

כבר לפני שלוש שנים וחצי הובהר מטעם משרד ראש הממשלה כי "כל התוכניות כוללות יעדים ברורים ומדידים, על מנת שניתן יהיה לעקוב אחרי התקדמות הפעילות בכיוון הרצוי". המטרה הייתה להגדיל את מספר הספורטאים התחרותיים העוסקים בכדורגל, כדורסל, אתלטיקה קלה, טניס וענפי קרב.

 

"התוכנית הייתה אמורה לראות את הילדים השקופים ביותר, עם פוטנציאל אדיר, שבינם לבין חלום ההצטיינות בספורט יש חומות של קשיים סוציו-אקונומיים", הסבירה תמנו-שטה. "אנשים מדהימים כמו יאסו, בשיתוף משרד הספורט ואנוכי, שקדנו על התוכנית במשך יותר משנתיים ובסוף היא אושרה בממשלה. לצערי, הפקידים הבכירים במשרד הספורט מסמסו אותה במכוון, מעלו בתפקידם ולא דאגו לניצול התקציב הייעודי שקיבלו מהאוצר. זה מביש לראות שדווקא השרה רגב, שמתהדרת בצמצום פערים ותיקון עוולות, לא דאגה לילדים האלה, שרבים מהם מסתובבים חסרי מעש בשכונות הכי מוזנחות בישראל. התחושה היא שעשו פוליטיקה בגרוש על גב הילדים שתכלס, ביניהם יש מי שיכול היה להיות מראדונה או פלה הבא של מדינת ישראל. לא אוותר עד שהמשרד יתקן את העוול, ושום תירוץ הזוי שיינתן לא מתקבל על הדעת. לאחר שהתוכנית אושרה בממשלה, כל מה שנדרש זה יישום מיידי".

 

איילת שקד (צילום: AFP)
איילת שקד. אצלה הכסף נתקע?(צילום: AFP)

 

תגובת משרד הספורט: הפעלנו פרויקטים ייחודיים

ממשרד הספורט נמסר: "משרד התרבות והספורט שקד על פעילות רחבת היקף לשילוב בני העדה האתיופית בקבוצות ספורט קיימות או חדשות בענפים השונים. המשרד פעל להחלת מבחן תמיכה שהיה אמור לתעדף את הספורטאים בני העדה האתיופית, אך משרד המשפטים פסל אותו לאחר שהתברר ששיעור הספורטאים בני העדה גבוה מהשיעור היחסי שלהם בחברה, ולפיכך מדובר בתעדוף אסור, מה שהוביל לעיכוב משמעותי בהעברת התקציבים.

 

"יצוין כי משרד התרבות והספורט הפעיל פרויקטים ייחודיים ותמך בהם, כגון ליגת מסאי, ליגת איפ"ל בכדורגל וליגת ליבל בכדורסל, ובשלל פעילויות שונות ומגוונות באמצעות תמיכה ביוזמות מיוחדות ברשויות המקומיות. בימים הקרובים עתיד להתפרסם מכרז במסגרתו תזכה חברה שתעסיק ארבעה עובדים בתפקידי מנהלי פרויקט ורכזים במחוזות צפון, מרכז ודרום, שתפקידם יהיה לאתר ולשלב את בני העדה בקבוצות חדשות או ישנות כאמור. כמו כן, קבוצות שתשלבנה ספורטאים מבני העדה יזכו לתמיכה מיוחדת ובנוסף, יסובסדו קורסי מאמנים ומדריכים לבני העדה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עוז מועלם
שכחו את העדה האתיופית
צילום: עוז מועלם
מומלצים