שתף קטע נבחר

הצמיג, הגפרורים והשחזור: העדות הדרמטית של חוקר הפיגוע בדומא

ראש צוות החקירה בפרשת רצח בני המשפחה הפלסטינית סיפר על הזירה שבה נמצאו טביעות נעל וצמיג, על העד שהתכתב בפייסבוק בעת הפיגוע - ועל השחזור שביצע החשוד המרכזי. "היו פרטים שלא היו ידועים לנו עד אותו רגע", אמר

בית משפחת דוואבשה בדומא, לאחר הפיגוע (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
בית משפחת דוואבשה בדומא, לאחר הפיגוע(צילום: חסן שעלאן)

דיון דרמטי בפרשת דומא: ראש צוות החקירה, סנ"צ ארז אמויאל, העיד היום (ד') בשלב ההוכחות במשפט וסיפר על השחזור שביצע החשוד המרכזי עמירם בן אוליאל, לאחר רצח שלושת בני המשפחה הפלסטינית - התינוק עלי, והוריו ריהאם וסעד דוואבשה.

 

"אני הייתי האחראי על החקירה מטעם המשטרה", הסביר אמויאל. "המשטרה נכנסה לחקירה לאחר שעלה חשד שמדובר ברקע לאומני. הקפצנו את החוקרים והתארגנו ליציאה לכיוון הכפר. הגעתי לכפר בשעות הבוקר המוקדמות, בסביבות 6 וחצי. ראינו את הזירה - בית אחד שרוף כליל ובית שני מרפסת שרופה וגרפיטי על הקירות. החוקרים דגמו ממצאים - מצאנו גפרורים בזירה, ראש של בקבוק זכוכית על סורג החלון שנתפס - וגם תיעדו את הזירה וחקרו עדים".

סנ
סנ"צ ארז אמויאל, ראש צוות חקירה במשטרה בפרשת דומא(צילום: שאול גולן)

הנאשם בן אוליאל בדיון במחוזי מרכז לוד על פרשת דומא, רצח משפחה דוובשה   (צילום: שאול גולן)
הנאשם בן אוליאל בדיון(צילום: שאול גולן)

 

 

 
החשוד המרכזי, עמירם בן אוליאל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
החשוד המרכזי, עמירם בן אוליאל(צילום: רויטרס)
 

סנ"צ אמויאל סיפר על איתור טביעת נעל, שנחשפה לראשונה ב-ynet: "מהזירה דגמנו טביעת נעל ומהזירה הקצת יותר רחוקה טביעות צמיג של רכב. איתרנו עד שהתכתב בפייסבוק עם בת זוגו, בדיוק בשעה ששמע צעקות מבית הקורבנות, לכן הייתה לנו שעה מדוייקת. העד סיפר שניגש לסייע בבית והבחין בשתי דמויות עומדות מעל זוג ההורים שנשרפו, ומיד נמלט ופחד. לפי העד, בשלב הראשון השכנים סייעו בכיבוי האש ועזרו לפצועים. אז הוא יצא לכיוון הכביש הראשי והבחין ברכב חשוד. בסוף החקירה הראשונית אספנו את כל הממצאים והעדויות וביצענו סריקות בכפר בניסיון לאתר מצלמות".

 

הוא סיפר כי העדים נלקחו "מול חוקרי פוליגרף כדי לנסות רענן להם את הזכרון, בדבר הרכב, הסוג שלו ופרטים אחרים. בימים שאחרי האירוע זיהינו התנהלות חריגה של נוער הגבעות. מהניסיון שצברנו הבנו כי מישהו מהיעדים שלנו מנוער הגבעות ביצע את הפיגוע. כמעט 100 אחוז מהפיגועים שנוער הגבעות ביצע הם דואגים להגיד 'היינו פה'. לא מדובר באירוע פלילי שאני מבצע ונמלט. זה אירוע שחשוב למבצע שיראו את החותמת - הייתי פה".

 

בהמשך עדותו אמר קצין המשטרה: "גילינו שבאותו ערב בגבעת הבלדים הקטין עזב אירוע וניתק מגע. כמה ימים לאחר מכן בן אוליאל עוזב את המערה ועובר לגור בירושלים. חשוד נוסף, לא הקטין, מסתפר. אנחנו מתחילים להתקדם ולהתחקות קצת יותר אחר החשודים".

 

על השחזור של בן אוליאל אמר: "נפגשנו בכניסה לחטמ"ר אפרים, עברנו תדרוך בטחוני ומשם לניידת ממוגנת. יחד איתי נהג וחוקרי זירה, והחשוד. אני מקריא ומזכיר לו שמדובר בשחזור. הוא מביע הסכמה ומסרב לחתום. נוסעים לכפר, נכנסים פנימה, כיוון הנסיעה כללי, אין לנו מושג באיזה שלב זה השחזור יתחיל מבחינת בן אוליאל. פורקים מהרכב,. איש שב"כ מבקש מעמירם להוריד את הכיפה מחשש להפרות סדר. הוא מסרב. אחרי 2-3 דקות עמירם מזהה בדיוק היכן הוא נמצא ומתאר שנייה אחר שנייה מה הולך לקרות".

החשוד השני בפרשת דומא שבה נרצחו שלושה מבני משפחת דוואבשה (צילום: שאול גולן)
החשוד השני בפרשת דומא(צילום: שאול גולן)

בני המשפחה שנרצחו (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
בני המשפחה שנרצחו(צילום: חסן שעלאן)

לדבריו, "בבית שבו נרצחו 3 בני המשפחה המבצע הגיע לחלון ותיאר שהזיז את הרשת. לא ידענו על הרשת עד אותו הרגע, ידענו על פתיחה של חלונות. החשוד ציין את כיוון פתיחת החלונות. שאלנו את הסבא אם הייתה רשת או לא הייתה. בתמונות הבחנו בשרידי רשת ואכן הסבא מסר שהיו רשתות שסעד התקין. הבחנו שאכן הייתה רשת, אך לא הבחנו בה בשחזור עצמו. הוא מסר לנו גם שבאזור הזה הוסלקו הכפפות. ביצענו חיפושים ללא תוצאות. היו פרטים שלא היו ידועים עד לרגע השחזור".

 

סנ"צ אמויאל נשאל על הטענה של בן אוליאל שטען שידע על פרטי האירוע מפרטים שחוקרי השב"כ מסרו לו ומאמצעי מדיה שונים ששמע: "היו פרטים שלא היו ידועים לנו עד לחזור. עמירם לא הסכים לצפות בשחזור בגלל שזו טלוויזיה".

 

בחקירה הנגדית של עו"ד אשר אוחיון, שמייצג את הנאשם בן אוליאל, נשאל החוקר אם זיהה את הרשת בחלון בזירה בשחזור. "לא הבחנתי", אמר. הוא נשאל מדוע נבדק כתב היד בגרפיטי על הקיר וענה: "כתב יד לא ניתן לבדוק על גרפיטי. המעבדה לא הייתה מקבלת את זה". בנוסף נשאל אם נמצאה התאמה בין טביעת הנעל בזירה לנאשם וענה: "לא מצאנו נעל כזו אצלו, מצאנו נעליים שלא תאמו את ההטבעה. באותם ימים סוג הנעל אפיינה את נוער הגבעות".

 

בינואר 2016 הגישה פרקליטות מחוז מרכז כתב אישום נגד בן אוליאל, אז בן 21, תושב מאחז סמוך לשילה, ונגד קטין שהיה אז בן 17 מהשומרון ששמו אסור לפרסום, בגין מעורבותם ברצח. בן אוליאל הוא הנאשם המרכזי, ומיוחסות לו שלוש עבירות רצח בגין השלכת בקבוק תבערה לחדר השינה של המשפחה הפלסטינית בכוונה תחילה לגרום למוות. עוד מיוחסות לו שתי עבירות ניסיון רצח, עבירות הצתה וקשירת קשר לביצוע פשע ממניע גזעני.

 

הקטין מואשם בקשירת קשר לביצוע רצח, אך לא ברצח עצמו. נטען שלא יצא לבסוף כדי לבצע את המעשה, אבל היה מעורב בתכנון. בנוסף מיוחסים לו שישה אישומים בגין ביצוע שורה של מקרים אחרים שאינם קשורים לרצח. הנאשמים מכחישים את האישומים נגדם במשפט. הם אמנם הודו בחקירה ובן אוליאל אף שחזר את המעשה, אבל אז חזרו בהם וטענו כי ההודאות שלהם נגבו תוך שימוש ב"אמצעי חקירה מיוחדים" שהופעלו נגדם מצד שב"כ.

 

פרקליטת המחוז, עו"ד רחל אבישר אבלס, מנהלת את התיק יחד עם עורכת הדין יעל עצמון. את בן אוליאל מייצגים עורך הדין אשר אוחיון ואיציק בם. את הקטין מייצגים עורכי הדין ציון אמיר ועדי קידר.

 

ביוני השנה הסתיים "משפט הזוטא" שדן בקבילות הודאות הנאשמים בתיק. שופטי בית משפט המחוזי בלוד - רות לורך, צבי דותן ודבורה עטר - פסלו את הודאות הנאשמים שהתקבלו ב"חקירות מיוחדות" של שב"כ ("עינויים", להגדרת הסנגורים). השופטים החליטו מנגד לאשר את שאר העדויות של הנאשמים - אלה שלא הושגו ביום שבו הופעלו "החקירות המיוחדות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
הנאשם בן אוליאל
צילום: שאול גולן
מומלצים