שתף קטע נבחר

בג"ץ קבע: זוג גברים מאמצים יירשמו כהורים בתעודת הלידה

בית המשפט העליון הורה למשרד הפנים להנפיק לבנם המאומץ של בני זוג הומואים תעודת לידה חדשה, שבה הם יוכרו כהוריו, למרות סירובו. בפסק הדין נקבע כי "אין זה מתקבל על הדעת ששני בני הזוג יוכרו כהורים, אך התעודה לא תיתן לכך ביטוי"

מחאת הקהילה הגאה בתל אביב (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

בית המשפט העליון קבע היום (ד') כי משרד הפנים ינפיק תעודת לידה חדשה שבה יירשמו בני זוג גברים כהוריו של הילד שאימצו. מדובר על בני זוג הומואים, שלמרות שהוכרו כהוריו של ילד שאומץ על ידי שניהם, משרד הפנים סירב להנפיק עבורו תעודת לידה עדכנית שבה שניהם יופיעו שניהם בתור הוריו. העותרים טענו בעתירה שהגישו לבג"ץ, באמצעות עורכי הדין חגי קלעי ודניאלה יעקובי, כי הסירוב מנוגד לחוק הקובע כי ילד שאומץ, יירשם במרשם האוכלוסין לפי שני הוריו המאמצים.

 

בפסק הדין של השופטים ניל הנדל, מני מזוז וג'ורג' קרא, נכתב כי "הדין מכיר זה כעשור באימוץ על ידי שני בני זוג בני אותו המין. משכך, על פני הדברים, אין מקום במעבר ממהות לרישום תעודת הלידה לפגוע בשוויון הורים מאמצים אלה. כך בוודאי כאשר מדובר באימוץ סגור, שבו פרטי ההורים הביולוגיים אינם רשומים בתעודת הלידה המתוקנת מתחת חיסיון הליכי האימוץ".

 

עוד נכתב כי "אי רישום שני בני הזוג המאמצים משמעותו תעודת לידה שאינה מכילה כלל את פרטי ההורים שהדין קבע את מעמדם. פתרון שלפיו יירשם הורה אחד כאשר אין דרך לקבוע מי מבין ההורים יירשמו, והתוצאה תהיה שהורה מאמץ לא יירשם, לוקה בחסר. לשון אחר, אין זה מתקבל על הדעת כי שני בני הזוג יוכרו כהורים, אך התעודה לא תיתן לכך ביטוי".

 

 

יו"ר האגודה למען הלהט"ב, חן אריאלי, אמרה בתגובה לפסיקה כי "על אפה וחמתה של הממשלה שמוסיפה לשלול מאיתנו את הזכות להורות, ממשיכה הקהילה הלהט"בית להגיע להישגים בזכות מאבק משפטי. החלטת בג"ץ שומטת את הקרקע מתחת לטיעוניה השונים והמשונים של המדינה בכל הנוגע להורות להט"בית. הגיע הזמן להפסיק את האפליה הפסולה נגדנו. נוסיף להיאבק ברחובות, בבתי המשפט ובכנסת עד שלא נהיה יותר אזרחיות ואזרחים סוג ב'".

חגי קלעי ()
עו"ד חגי קלעי

 

עו
עו"ד דניאלה יעקובי

 

 

חן אריאלי יו
אריאלי: "נשמטה הקרקע מתחת לטיעוני המדינה המשונים"(צילום: גיא כהן)

גם היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, הביע בעבר עמדה התומכת בעתירה כשקבע בתגובתו לבג"ץ כי "ההימנעות מרישום שני ההורים המאמצים בתעודת הלידה בנסיבות המקרה דנן לוקה בפגיעה בשוויון ואיננה משרתת תכלית ראויה, ולפיכך יש לאפשר את רישום שני האבות המאמצים בתעודת הלידה".

 

מנדלבליט הוסיף כי "תעודת הלידה נועדה לשקף את פרטי ההורות הביולוגית נכון ליום הלידה ומכאן שהתרחשויות מאוחרות אינן מהוות, ככלל, עילה לתיקונה. עם זאת, על מנת להגן על החיסיון בהליכי אימוץ סגור ופונדקאות, ולהבטיח את ניתוק זיקתו של הילד להוריו הביולוגיים, אין די במתן מספר זהות חדש, ובהחלפת תיק המרשם המקורי בתיק. במצבים אלה, חל, אפוא, סעיף 20 לחוק המרשם, המצווה על עדכון תעודת הלידה, כך ששמות ההורים המאמצים יחליפו את שמות ההורים הביולוגיים - הגם שלא חל כל שינוי במצב ההורות הביולוגית בעת הלידה". היועמ"ש הדגיש כי במקרה הזה אין הבדל בין הורים הטרוסקסואליים ובין הורים בני אותו מין. לעומת זאת, במכתב שכתב לבג"ץ, באופן יוצא דופן, שר הפנים אריה דרעי טען כי העתירה "אינה מקדמת שום תכלית מעשית הנוגעת לטובת הילד".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
מחאת הקהילה הגאה
צילום: מוטי קמחי
מומלצים