שתף קטע נבחר

תיק ההשקעות ל-2019

אחרי העלאת הריבית בישראל - איך משנים את תיק ההשקעות ל-2019?

בתחילת דצמבר 2018 הפתיע בנק ישראל את המשקיעים ואת השווקים כשהעלה את הריבית בישראל לראשונה זה שבע שנים. זה לא שאיש לא דיבר על צפי לעליית ריבית, אך העניין הוא שבשווקים לא ציפו שזה יקרה בעיתוי הנוכחי אלא אי שם בתוך 2019; איש גם לא ציפה כי מי שתעשה זאת תהיה הנגידה הזמנית שהייתה אמורה לפנות את תפקידה בתוך שבועות ספורים, עם כניסתו של הנגיד החדש אמיר ירון. כעת שואלים עצמם משקיעים רבים עד כמה ההחלטה הזו אמורה להוביל אותנו לשנות את תיק ההשקעות לקראת 2019.

 

אילוסטרציה (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

 

העלאת הריבית יוצרת לא מעט התלבטויות עבור המשקיעים. מצד אחד, אלה חדשות טובות כי עליית ריבית מעידה על כך שמצב המשק מצוין, הכלכלה צומחת, האבטלה בירידה והאינפלציה עדיין נמוכה יחסית ולא מאיימת – מה שאמור לתמוך, למשל, בחשיפה לשוק המניות המקומי. מצד שני, עליית ריבית ראשונה היא לרוב סימן לתחילתו של תהליך, מה שלא מבשר טובות לשוק האג"ח, שכן עליית ריבית מובילה לעליית תשואות ולירידת מחירי האג"ח. מה עושים?

 

הצעד הראשון שאנחנו חייבים לעשות הוא להביט לאחור כדי לקבל פרופורציה. בשנים האחרונות נהנה המשק הישראלי מריבית אפסית, בדומה לרוב השווקים בעולם. העלאת הריבית בתחילת דצמבר הייתה סמלית, רק 0.15%, והריבית עדיין קרובה לרמה אפסית ונמוכה מאוד בכל קנה מידה (מקומי ועולמי). ב־2011, לפני שהיא ירדה דרמטית, הייתה הריבית בישראל 3.25%.

 

בנוסף, ברור שהעלאת הריבית הפעם תהיה שונה מבעבר כי היא צפויה להיות איטית מאוד. בארה"ב למשל, העלאת הריבית הראשונה הייתה ב־2015 ואחריה באה עלייה נוספת רק אחרי כשנה. מאז היו עוד 7 העלאות ריבית וגם אחריהן היא עדיין נמוכה יחסית בראייה היסטורית. בנוסף, בתחילת דצמבר רמז נגיד הבנק המרכזי בארה"ב לראשונה כי בניגוד למה שתמחרו השווקים ייתכן כי הריבית תעלה בקצב איטי יותר במהלך 2019, כך שלפי שעה לא ברור מה יהיה תוואי הריבית הדולרית בשנה הקרובה.

 

עליית ריבית איטית והדרגתית מפחיתה מעט מהסיכונים שהיא יוצרת לשוקי המניות והאג"ח – במיוחד אם הבנק המרכזי מנהל את המדיניות הזו בשקיפות, כלומר משדר לשווקים את צעדיו מבעוד מועד. הנה תראו איך עבדה השקיפות הזו בארה"ב, כאשר למרות עליית הריבית המתמשכת מאז 2015, שוקי המניות שם המשיכו לעלות במשך חלק גדול מהתקופה. במשך חלק גדול מהזמן, אפשר היה להרוויח גם בשוקי האג"ח.

 

עם זאת, צריך להביא בחשבון כי התהליך הזה טומן בחובו עלייה ברמת האי־ודאות בשווקים או במילים אחרות תנודתיות. אנחנו רואים זאת בתגובה הקיצונית של השווקים לאירועים שונים בתקופה האחרונה – עם או בלי קשר לריבית.

 

המשמעות המרכזית היא כי במבט קדימה לתקופה הקרובה, קשה לנהל את תיק ההשקעות בשיטת "שגר ושכח". במיוחד בתקופה כזו אנו חייבים לבחון בעין מקצועית את התיק מדי כמה חודשים, לכל הפחות, כי התנודתיות בשווקים עשויה לשנות לעיתים את הנחות העבודה ולדרבן אותנו להגדיל חשיפה לנכסים מסוימים ולהקטין לאחרים.

 

הכתבה בשיתוף הראל פיננסים

 

 

 

 

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים