שתף קטע נבחר

הטכנולוגיה שעושה מהפכה בעולם הבנייה

על רקע ההתפתחות הטכנולוגית המואצת והכניסה לעידן הדיגיטלי, היה נראה שענף הבנייה ממשיך להתעקש על אותן שיטות מסורתיות שאליהן התרגל במשך שנים. כעת, בעזרת חברות מסחריות, גורמים ממשלתיים וחוקרים מהאקדמיה, השער נפרץ - והטכנולוגיות המתקדמות עושות את דרכן אל תחום הבנייה. כיצד מובילה קבוצת תדהר סטנדרט חדש באיכות הבנייה בארץ באמצעות אימוץ טכנולוגיות ושיטות עבודה פורצות דרך?

הטמעת טכנולוגיות מתקדמות בענף ותיק ומסורתי כמו ענף הבנייה, שעדיין פועל בשיטות עבודה מסורתיות שמוקבלות כבר עשרות שנים – היא אתגר לא פשוט. בקבוצת "תדהר" הבינו שעל מנת לייצר סטנדרט איכות גבוה יותר, לקצר לוחות זמנים ולהוזיל את עלויות הבנייה, צריך לעשות שינוי רוחבי – בכל תהליכי התכנון, הייצור והבנייה, בין היתר באמצעות מחקר, שיתוף פעולה עם האקדמיה ואימוץ טכנולוגיות ושיטות תכנון ובנייה פורצות דרך.

 

כתוצאה מכך, תדהר היא קבוצת הנדל”ן המובילה בישראל בתחום הבנייה הווירטואלית והשימוש בטכנולוגיית building Information Modeling) BIM) בתהליכי התכנון והבנייה. זאת, לצד השקעה בטכנולוגיות ייצור חדשות ושיתוף פעולה עם סטארט־אפים בתחום. “מתודת ה־ BIM היא שיטה לתכנון וניהול כל תהליך הבנייה, מהתכנון ועד הביצוע, ממקור מידע אחד, ‘המודל’ שבו נמצאת כל האינפורמציה הדרושה לבנייה”, מסביר דובי דובר, סמנכ”ל תכנון בקבוצת תדהר. 

 

בנייה ויראטואלית ושימוש בטכנולוגיית BIM. "הלקוח רואה הכל מול העיינים שלו"
בנייה ויראטואלית ושימוש בטכנולוגיית BIM. "הלקוח רואה הכל מול העיינים שלו"

 

“זו מתודה, שיטת תכנון, רעיון של בניית מאגר מידע ממוחשב, בתלת־ממד חכם. אנחנו משתמשים בתוכנת בסיס, יחד עם תוכנות משלימות הכוללות התממשקות מובנית עבורנו. אנחנו בונים את הפרויקט פעמיים - וירטואלית במחשב ופיזית בשטח. המערכת שלנו יודעת לסמן כל התנגשות בין מערכות, מעדכנת את הגורמים הרלוונטיים ומתודה מסודרת מטפלת עד לפתרון הבעיה”.

 

מידול בתלת מימד (באדיבות  תדהר)
מידול בתלת מימד(באדיבות תדהר)

 

עוד גורם חשוב ביותר של BIM הוא השיתוף של כל הגורמים הרלוונטיים לתהליך הבנייה. "אנחנו שמים את כל המערכת בענן", אומר דובר, "ובכל משרדי התכנון העיקריים שעובדים על הפרויקט רואים את אותו מודל, בזמן אמת".

 

אבל מהי התועלת עבור חברת הבנייה? "השילוב של כל הצוותים בתהליך נכון הופך את הבנייה לסרט נע", מציין טל הרשקוביץ, מנכ”ל תדהר בנייה ומשנה למנכ”ל קבוצת תדהר. "כשכל הצוותים הופכים לצוות אחד גדול, משלב התכנון, דרך הייצור והביצוע – אנחנו מקבלים שיתוף תוכניות ומידע ותהליכי ניהול משותפים, מה שמקטין את הטעויות בשרשרת הייצור, מביא לקיצור לוחות זמנים ולקבלת מוצר איכותי וללא טלאים. בעזרת הטכנולוגיה אנחנו פותרים תקלות עוד לפני העלייה לקרקע. במגה־פרויקטים, אנחנו מקצרים משמעותית את לוחות הזמנים, לפעמים בשנה ואף יותר. ככל שהתהליך והפרויקט מורכבים וגדולים, כך הערך המוסף גדול יותר והייצור יעיל יותר"

 

איך לקוחות הקצה נהנים מהטכנולוגיה? 

"מעבר לכך שאנחנו תמיד עומדים בלוח הזמנים, הלקוחות שלנו מקבלים מוצר איכותי ללא תיקונים ועבודה כפולה בדרך. BIM מאפשר סנכרון, דיוק, מניעת התנגשויות ואלתורים במה שעובר מאחורי הקירות ועוד ערכים מוספים לייצור. הדייר רוצה שלא

תהיה רטיבות גם שנים אחרי הכניסה, שהכל יהיה ‘פיקס’ מההתחלה ולשנים קדימה". בנוסף, בעקבות העבודה על מודל וירטואלי ממוחשב, יש ללקוח חלון זמן גדול יותר לבצע את השינויים הקטנים ביותר. "זאת, מבלי לפגוע במערכות האחרות", מדגיש

הרשקוביץ."הלקוח רואה את הכל מול העיניים שלו, זה נותן לו ביטחון והוא מבין את ההשלכות של כל החלטה. זה נותן אמינות ושקיפות, עוזר לנו ליצור דירות שאנשים אוהבים ולקוחות מרוצים".

 

פרופ’ רפאל זקס, חבר סגל בטכניון ומנהל מעבדת Virtual Construction Lab בפקולטה להנדסה אזרחית וסביבתית, הוא אחד מחלוצי ומובילי תחומי ה־BIM וה־ Lean Construction בעולם. "אנחנו רואים שליחות של הפקולטה בקידום ושיפור הענף בארץ

- פריון הבנייה, איכות הבנייה והבטיחות בבנייה", אומר פרופ’ זקס.

 

"יש דברים שאנחנו מסוגלים לבדוק במכון, אבל אחרי בדיקת אבטיפוס במעבדה, חייבים לבחון גם בשטח, ולכן קשר עם התעשייה הוא חיוני ואף הכרחי. תדהר היו חלוצים בכך שהבינו את החשיבות, והאתרים שלהם הפכו ל’מעבדות חיות’ בקנה מידה מלא. יש כאן יחס של win-win לכל הצדדים".

 

והרשקוביץ מוסיף: "אנחנו משמשים בתור ‘בטא – סייט’, עם למידה באתר תוך כדי פריצות דרך". הקשר ארוך הטווח בין זקס לתדהר אף הוליד ספר בשם : Building Lean: Building BIM: Improving Construction the Tidhar Way, שיצא ב־ 2017 ומתאר את תהליך העבודה המשותף וארוך השנים בין הצדדים.

 

"בתדהר הבינו משהו חשוב שבענף צריך להבין - לא מדובר בסוג טכנולוגיה שאתה קונה, מיישם וישר נהנה מהפירות", מסביר פרופ’ זקס. ,"הטכנולוגיה הזו מושרשת עמוק בתהליכי העבודה של החברה - ולא רק בחברה שלך, אלא גם אצל אנשי המקצוע וקבלני המשנה. ואתה לא יכול להפיק תועלת אלא אם אתה משקיע הרבה בתהליכים ובשיטות עבודה".

 

בקבוצת תדהר לא חוששים מזליגת הידע לחברות אחרות, ואף מעודדים עוד ועוד חברות להשתמש במודל BIM . " אנחנו תומכים, עוזרים ומכשירים את כל הגופים שאנחנו עובדים איתם, ומעודדים חברות אחרות", מסביר הרשקוביץ.

 

"אנחנו רואים בזה סוג של שליחות, משהו שאנחנו גאים בו. יש לו ערך משמעותי בקידום הבנייה בישראל. המציאות בישראל היא שצריך לבנות כל כך הרבה, כך שאם לא נמצא טכנולוגיות וכלים מתקדמים שישפרו ויאיצו את הבנייה – אנחנו וילדינו נהיה בבעיה קשה הרבה יותר".

 

קבוצת תדהר, בבעלות גיל גבע, אריה בכר ומארק ויסמן, היא קבוצת הנדל”ן הפרטית הגדולה בישראל, ובין החברות הבודדות שמטפלות בכל תהליך הייזום והבנייה מא’ ועד ת’. הקבוצה, שנוסדה בשנת 1993 , עוסקת תחת קורת גג אחת בייזום, תכנון, בנייה וניהול של בתי מגורים, משרדים ומסחר בארץ ובעולם, התחדשות עירונית ועבודות גמר. בנוסף, מחזיקה תדהר בנכסים מניבים בהיקפים גדולים. בין היתר, היא הבעלים במשותף של מלון ריץ־קרלטון במרינה הרצליה ושל מתחמי משרדים גדולים ברעננה.

 

תדהר מעסיקה, נכון להיום, כ־ 750 עובדים ומדורגת בעשירייה הראשונה של חברות הנדל”ן והבנייה בישראל בדירוג BDI ו־ DUN`S 100 . פעילותה של תדהר במרוצת השנים מתבצעת לאור ערכי הדגל שלה, ביניהם: אמינות, שירות, איכות ועמידה קפדנית

בלוחות הזמנים. בזכות מערך התכנון הייחודי, חטיבת ההנדסה המקצועית של הקבוצה, חברת הבנייה המובילה, ניסיונה העשיר, מערכות המידע המתקדמות, מערך השירות הפועל 24/7 והמתודה הייחודית לניהול פרויקטים - קבוצת תדהר מציבה סטנדרט חדש של איכות, מקצועיות ומצוינות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כבר לא בנייה מסורתית - טכנולוגיה בשירות הבנייה
מומלצים