שתף קטע נבחר

סיכום 2018 באתלטיקה הישראלית

זו הייתה שנה מדהימה למלכת הספורט בארץ הקודש: שיאים נשברו על ימין ועל שמאל, ומקצועות ישנים התעוררו לחיים. מעל כולם בלטה כמובן זוכת מדליית הזהב באלופת אירופה, לונה צ'מטאי-סלפטר. בחרנו את שאר מצטייני השנה

שנת 2018 הייתה נהדרת לאתלטיקה הישראלית - השנה הטובה ביותר מאז תחילת המילניום. נכון, חלק מהמקצועות עדיין מדשדשים, אבל בצמרת קיבלנו מבול של שיאים לאומיים, חלקם בלתי נשכחים במעמדם ובסיפור השגתם.

 

11 שיאים לנשים במקצועות המוכרים, בהם קיסרית המרחקים הארוכים לונה צ'מטאי-סלפטר, שלבדה שיפרה 9, ועוד אחד במקצוע לא מוכר כשיא לאומי (נושא את הכותרת: "התוצאה הטובה ביותר"). 5 לגברים שהתחלקו בין שלושה, מארו טפרי, גירמה אמרה ואיתמר לוי. שנה מרתקת.

  

לונה צ'מטאי מרתון פירנצה (צילום: Asics Firenze Marathon Organization)
לונה צ'מטאי. מספר 1 (צילום: Asics Firenze Marathon Organization)

 

עכשיו למלאכת הבחירה. לונה צ'מטאי אתלטית השנה, אין דבר ברור מכך. לעומת זאת, במי הייתם בוחרים כאתלט-גבר של 2018? טפרי, שדורג במקום השביעי באליפות אירופה בברלין תוך כדי שבירת שיאו בן 15 השנים של איילה סטאין (2:14.21 שעות) במרתון? או אמרה, שקיזז 25 שניות מהשיא הטרי בוולנסיה? דילמה שבה נדרשה הכרעה לפי פרמטרים.

 

אתלט השנה

מארו טפרי (ריצות ארוכות)

הרץ של מכבי ת"א (26) גילה השנה התקדמות עצומה. הוא קבע פעמיים שיא לאומי בחצי מרתון ובריצה בהמבורג הציב אותו על 1:02.22 שעות. השיג שיאים לאומיים בריצות 15 ק"מ (על כביש) ו-20 ק"מ וגולת הכותרת שלו הייתה המקום השביעי המכובד במרתון באליפות אירופה בברלין עם 2:13.00 שעות, תוך שהוא שובר ב-1:21 דקות את השיא המיתולוגי כמעט של קודמו, סטאין. ארבעה חודשים אחר כך השיא נשבר כאמור על ידי אמרה 2:12.37 שעות. האתלט שגובהו 1.64 מ' בלבד, השתפר מאוד בתקופה שבה דן סלפטר הפך למאמנו. והוא ולא מיצה את כל הפוטנציאל שלו.

 

מארו טפרי בפעולה (צילום: טיבור יגר)
מארו טפרי. רשם הישגים נאים(צילום: טיבור יגר)

 

מקום שני

איתמר לוי (הדיפת כדור ברזל)

נוכח המספר הדליל של הודפי כדור ברזל (וכך גם הדיסקובולים ומטילי הכידון) בישראל, כבר התחלנו לחשוש ששיאו בן 27 השנים של איגור אברונין, 19.09 מטר, יחזיק מעמד עוד תקופה ארוכה. אלא שהעקשנות, ההתמדה והיכולת של איתמר לוי, בלימודיו במכללות ובארץ, שברו את השיא שנקבע בשנת לידתו של לוי והעמידו אותו על 19.36 מ'. ההודף ממכבי ת"א עדיין מאמין שזו לא הייתה המילה האחרונה שלו.

 

איתמר לוי. שבר שיא מדהים (צילום: טיבור יגר) (צילום: טיבור יגר)
איתמר לוי. שבר שיא מדהים(צילום: טיבור יגר)

 

מקום שלישי

גירמה אמרה (ריצות ארוכות)

דומה היה לאורך השנה כי אמרה (31) מהפועל השרון לא ממש את הפוטנציאל שלו. לקראת סוף השנה הוא התעורר והראה יכולת במרתון ולנסיה כשמחק במפתיע את שיאו של טפרי תוך שיפור של למעלה משלוש דקות לשיאו האישי - 2:12.37 שעות. הסיבה שגרמה מדורג "רק" שלישי היא העובדה שקבע את שיאו בתחרות שאינה מרכז העונה לעומת טפרי שעשה זאת בתחרות מטרה. הקריירה שלו עוד לפניו וחניכו של המאמן זוהר זימרו מסוגל להוכיח כי שיאו הנוכחי הוא רק נקודת זינוק לבאות.

 

גירמה ארמה. שבר את השיא של טפרי (צילום: איגוד האתלטיקה) (צילום: איגוד האתלטיקה)
גירמה ארמה. שבר את השיא של טפרי(צילום: איגוד האתלטיקה)

 

אתלטית השנה

לונה צ'מטאי-סלפטר (ריצות ארוכות)

בקריירת האתלטיקה של צ'מטאי בישראל מופיעות שתי מהדורות. הראשונה, המהדורה החובבנית עד אולימפיאדת ריו, עם הישגים פושרים בהתאם. מהדורה ב', מאז החלה להתאמן באינטנסיביות עם בעלה דן סלפטר, היא המהדורה המקצוענית.

 

שילוב של הכישרון המולד מארץ מוצאה, קניה, ואימון ברמה גבוהה בתנאים מעולים בישראל יצר את אלופת אירופה בריצת 10,000 מטר. הסיפור של הבחורה שהגיעה לארץ כאם הבית של קונסול קניה והפכה כאן לאלופת אירופה, נחשב לאחד הסיפורים הבולטים באתלטיקה הבינלאומית ב-2018.

 

ידיעות ()
השיאים של לונה

 

מדליית הזהב בברלין הייתה ההיי-לייט, אבל מבחינתנו חשוב שצ'מטאי (30) השתלטה על כל שיאי המרחקים הארוכים בישראל מ-1,500 מטר ועד למרתון, וקידמה את רמתם בצורה ניכרת. כבר עכשיו אנחנו סקרנים לראות מה תעשה בשנה הבאה ובאילו מרחקים תשתתף - מרתון או 5,000 ו-10,000 מטר. הפשלה בגמר ה-5,000 מ' בברלין אינה גורעת מההישגים שלה.

 

מקום שני

אדווה כהן

אלמלא צ'מטאי, כהן הייתה הכוכבת הגדולה. הבחורה ממועדון לידר ירושלים (בת 21 בלבד) שברה שיאים כמעט בכל תחרות ובכל מרחק. לאליפות אירופה בברלין הגיעה עם תוצאת שיא בריצה העיקרית שלה, 3,000 מטר מכשולים, שדירגה אותה ערב האליפות במקום ה-30 מתוך 33. אלא שהיא עשתה את הבלתי ייאמן.

 

נדיר שאתלטית משפרת בתחרות הכי חשובה שלה את שיאה בצורה כה בולטת, קל וחומר ישראלית. כהן לא רק הצליחה להעפיל לגמר לפני בכירות ממנה על הנייר, היא הפיקה מעצמה 120 אחוז. בגמר סיימה חמישית באירופה (תארו לכם: מקום מקביל לחנה מיננקו הגדולה בקפיצה משולשת), ודומה כי לו הייתה הריצה נמשכת עוד 50 מטר, גם הייתה מסוגלת להשיג מדליה סנסציונית. בסך הכל חתכה בברלין 20 שניות (!) בדרך לשיאה - 9:29.74 דקות. כבר החודש, עוד לפני פתיחת עונת 2019, הציבה שיא לאומי חדש ב-5,000 מ' באולם, 15:42.85 דקות, והייתה לישראלית השנייה אחרי צ'מטאי שיורדת מרף 16 הדקות. כמו אצל צ'מטאי, מורגשת עבודתו של מאמנה רומן פרדמן. בקיצור, טיפוס תחרותי מהסוג שלא ראינו מילידות הארץ מאז אסתר רוט שחמורוב.

 

אדווה כהן (צילום: טיבור ייגר)
אדווה כהן. פריצה מדהימה(צילום: טיבור ייגר)

 

מקום שלישי

דיאנה ויסמן

44 שנים. אכתוב את זה שוב, 44 שנים חיכינו בחוסר סבלנות לאחת שתשבור סוף סוף את שיאה של אסתר רוט ב-100 מטר מ-1972, 11.45 שניות. דיאנה ויסמן, החיילת בת ה-20 ממכבי ראשל"צ המאומנת בידי אמה אירינה, כיוונה מטרות בשנתיים האחרונות ובאליפות ישראל האחרונה גם פגעה. 11.39 שניות. ה-11.45 של שחמורוב נמחק.

 

בשנה נורמלית, נטולת לונה ואדווה, היא הייתה הופכת לאתלטית השנה. בשנה הכל כך גדושה, דירגנו אותה רק שלישית. האישה המהירה בארץ שפספסה במעט את חצי הגמר באליפות אירופה מסוגלת להוריד עוד מספר בלתי מבוטל של מאיות השנייה. יש לה את זה, ועתידה לפניה.

 

דיאנה ויסמן (צילום: אורן אהרוני)
דיאנה ויסמן. שברה שיא של 44 שנים(צילום: אורן אהרוני)

 

הפתעת השנה

חנין נאסר

מי שמע עד העונה על קופצת בשם חנין נאסר מהכפר עראבה? אחרי שפגשה במכון וינגייט, בצורה מקרית או לא, יש כמה גירסאות בעניין, את המאמן אנטולי שפרן, שהאמין נוכח המבנה שלה (גובה 1.82 מטר, רזה) כי יש לה נתונים מצוינים לקפיצה לגובה, חייה השתנו. נאסר (20) הדהימה כשזכתה בשנת הפעילות הרצינית הראשונה שלה באליפות ישראל עם שיא אישי (1.78 מטר). בתוך כך, התכבדה להיות אלופת ישראל הראשונה מהמגזר והיא לא מתכוונת לעצור כאן.

 

חנין נאסר  אנטולי שפרן (צילום: פרטי)
חנין נאסר. רק בתחילת הקריירה(צילום: פרטי)

 

השראת השנה

דניאל פרנקל

מעטים הקופצים לגובה בעולם שמוכנים לעבור שני ניתוחים מסובכים ברצועת הברך כדי לחזור לעצמם, ולבסוף לנסות להחליף רגל ניתור. פרנקל (31) היא בין המעטים. היא התחילה ברגל "החדשה" בקפיצות לגבהים מצחיקים בסביבות 1.60 מטר, ולא מעט סברו כי היא משלה את עצמה.

 

פרנקל, בעלת שיא לאומי איכותי של 1.94 מטר (נפצעה בדיוק כשהייתה בשיאה), קורצה מחומרים אחרים, חומרים של תשוקת אין סוף לאתלטיקה, והתעקשה. השנה כבר ניתרה שלוש פעמים ל-1.80 וגם היא משוכנעת שזו רק תחנה בדרך חזרה למעלה. גם יריבתה מעיין שחף (32, השיא 1.92 מ') ביצעה השנה חזרה שקטה לאחר לידה ומתכוונת לעוף בגדול בעונה הקרובה.

 

דניאל פרנקל (צילום: אורן אהרוני)
דניאל פרנקל. השראה(צילום: אורן אהרוני)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאור טפרי, דיאנה ויסמן ולונה צ'מטאי
מומלצים