שתף קטע נבחר

חשש מפיצוץ בבלקן: קוסובו החליטה להקים צבא

למרות האיום הסרבי בפלישה, הפרלמנט של המדינה הצעירה אישר את הפיכת הכוחות הקיימים לצבא סדיר. בבלגרד ממשיכים לאיים: "נכריז על קוסובו כשטח כבוש". ארה"ב תומכת בקוסובו: "זו זכות ריבונית"

חיילים קוסובו הכרזה הקמת צבא  (צילום: AP)
חיילים קוסובריים בטקס לאחר אישור הפרלמנט (צילום: AP)
המתיחות בבלקן בשיא: הפרלמנט בקוסובו אישר אתמול (שישי) להקים צבא על בסיס כוחות הביטחון הקיימים של המדינה. זאת, על אף שסרביה איימה בשבוע שעבר לפלוש למדינה הצעירה אם תחליט לעשות כן. כל 107 המחוקקים שנכחו בהצבעה בפרלמנט של קוסובו הצביעו בעד הרחבת כוחות הביטחון הקיימים, המונים כיום 4,000 איש, לצבא של ממש, אם כי כזה שאינו חמוש בנשק כבד. 13 מחוקקים בפרלמנט, הנמנים על המיעוט הסרבי בקוסובו, החרימו את ההצבעה.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

בלגרד תקפה את המהלך, שאותו כינתה "איום ישיר על השלום והיציבות" בחבל הבלקן, וניקולא סלקוביץ', יועצו של נשיא סרביה, שב וחזר על האיום לשלוח כוחות מזוינים לקוסובו. הוא ציין כי ייתכן שבלגרד אף תכריז על קוסובו כ"שטח כבוש".

 

שר החוץ של סרביה, איוויצה דאצ'יץ', אמר כי ארצו תדרוש דיון דחוף במועצת הביטחון של האו"ם. מזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרש, קרא לשני הצדדים לשמור על איפוק והפציר בהם "להימנע מפעולות שעלולות להגביר את המתיחות וליצור עיכוב נוסף לדיאלוג בתיווך של האיחוד האירופי, שמטרתו להביא לנרמול היחסים בין המדינות".

חיילים קוסובו הכרזה הקמת צבא  (צילום: רויטרס)
לוחמים בקוסובו (צילום: רויטרס)
 

חיילים קוסובו הכרזה הקמת צבא  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

רוסיה גינתה את המהלך ואמרה כי כוחות נאט"ו חייבים "לפרק" את הכוח החדש של המדינה בעלת הרוב האלבני המוסלמי. בעוד מזכ"ל נאט"ו, ינס סטולטנברג, אמר כי ההחלטה של קוסובו מגיעה ב"תזמון לקוי" - ארצות הברית דווקא הביעה בה תמיכה, בטענה כי למדינה קיימת "זכות ריבונית" לצבא.

 

לאחר אישור הקמת הצבא הקוסוברי, הנשיא הסרבי אלכסנדר ווצ'יץ' ביקר חיילים סרביים בגבול עם קוסובו. לאחר מכן, בנאום שנשא לאזרחי ארצו, תקף את ארה"ב בשל תמיכתה בהחלטת הפרלמנט בקוסובו, ושיבח לעומת זאת את רוסיה וסין על שהביעו התנגדות.

 

ראש ממשלת סרביה, אנה ברנביץ', איימה כאמור לפני כשבוע וחצי בפלישה צבאית לקוסובו אם תחליט להקים צבא. "למרבה הצער כרגע זו אחת האפשרויות שמונחות על השולחן", אמרה ברנביץ'. גורמים סרביים רשמיים טוענים כי צבא כזה ישמש את קוסובו כדי לרדוף את המיעוט הסרבי החי בתוכה ולסלק אותו משטחה.

 

מזכ"ל נאט"ו סטולטנברג הזהיר את קוסובו לפני המהלך ואמר כי "הוא מנוגד לעצה שהעבירו רבות מבעלות הברית בנאט"ו, ועלולות להיות לזה השלכות חמורות על עתיד שילובה האירו-אטלנטי של קוסובו".

 

ראש ממשלת קוסובו, רמוש הרדינג', אמר כי הטענה שלפיה המטרה בהקמת הצבא היא לכבוש את צפון קוסובו, היא "שקר מוחלט". "הצבא לא מוקם בשביל הצפון. הצבא שלנו הוא בשביל אפגניסטן ועיראק, לעזור למדינות האלה במסגרת כוחות לשמירה על השלום", אמר הרדינג'.

ראש ממשלת סרביה אנה ברנביץ' מתיחות עם קוסובו (צילום: AP)
ראש ממשלת סרביה אנה ברנביץ'(צילום: AP)
 

צבא סרביה מתיחות עם קוסובו (צילום: AP)
(צילום: AP)

קוסובו הכריזה על עצמאות מסרביה בשנת 2008. סרביה ובעלות בריתה רוסיה וסין אינן מכירות בעצמאות קוסובו, ואילו ארה"ב ורוב מדינות המערב כן מכירות בה. סרביה איבדה את השליטה בקוסובו אחרי המלחמה שהתנהלה שם בשנים 1999-1998, מלחמה שבה נהרגו יותר מ-10,000 איש. המבצע הקטלני של סרביה נגד הבדלנים בקוסובו הוביל אז את נאט"ו למבצע הפצצות שם כדי לשים קץ לעימות הצבאי.

 

המתח בין סרביה לקוסובו העמיק בחודש שעבר אחרי שממשלת קוסובו הכריזה על הטלת מס בגובה 100% על ייבוא מוצרים מסרביה - כנראה כצעד ענישה על כך שקוסובו לא התקבלה לאינטרפול בעקבות מאמצים סרביים לסכל את קבלתה. ברנביץ' הודתה כי סרביה מפסידה 48 מיליון דולר בחודש בשל המכסים החדשים שהטילה קוסובו.

 

סרביה מחזקת בשנים האחרונות את הכוחות המזוינים שלה, שנהרסו במבצע של נאט"ו ב-1999, והיא עושה זאת בעיקר בעזרת רוסיה. אם סרביה תפלוש צבאית לקוסובו, הדבר יגרור עימות ישיר בינה לבין כוחות שמירת השלום של נאט"ו המוצבים שם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
צבא סרביה בכוננות גבוהה
צילום: AP
מומלצים