הדרבי של לנקשייר
היום (שישי) תארח בלקבורן את יריבתה במאבק העלייה לליגת העל, בולטון וונדררס, בדרבי הגדול של חבל לנקשייר. אחרי הדרבי של גלזגו, ברקוביץ' עומד לטעום מהמהדורה האנגלית של אחת היריבויות העתיקות ביותר בכדורגל הבריטי
גרהאם סונס כבר נחשף לכמה משחקי דרבי גדולים בחייו. כמי ששיחק שבע עונות מוצלחות למדי בליברפול, השתתף סונס ב"MERCYSIDE DERBY", הדרבי של העיר ליברפול בין אברטון לאדומים מאנפילד. כשאימן את הריינג'רס טעם סונס הסקוטי מה"OLD FIRM CLASH" של גלזגו, וגם בשיקטאש סידרה לגרהאם קשישא משחקים סוערים באיסטנבול, מול פנרבחצ'ה וגלאטסראיי. לפני שנתיים, עם בנפיקה ליסבון וסרגיי קנדאורוב, ראה סונס את המהדורה הפורטוגזית למשחק עונה, בדרבי מול ספורטינג. בערב שבת יש לסונס עוד דרבי על הראש. הפעם זה הדרבי של לנקשייר, בין בלקבורן רוברס לבולטון וונדררס.
מי מושך בחבל
בשבוע שעבר נפגשו שתי הקבוצות במסגרת שמינית גמר הגביע האנגלי באצטדיון "ריבוק" בבולטון. דיוויד דאן הוביל את בלקבורן ליתרון, מייקל ריקטס הישווה וההכרעה בגביע תיפול ב"איווד פארק" שבבלקבורן בעוד שלושה שבועות. בערב שבת יחזרו שתי הקבוצות ל"ריבוק", הפעם במסגרת הליגה. בולטון במקום השני עם 65 נקודות, בלקבורן שלישית עם 56 נקודות ושני משחקים פחות, וכמו שליגת המשנה נראית כרגע, בולטון ובלקבורן יאבקו ביניהן על הכרטיס השני לעלייה. אבל המשחק ביניהן הוא קצת יותר ממשחק על עלייה. זה המשחק על השליטה בחבל לנקשייר.
פעם, לפני הרבה-הרבה שנים...
ליברפול ומנצ'סטר הן שתי הערים המובילות בכדורגל באזור לנקשייר, אבל בולטון ובלקבורן, שתי ערים קרובות, הן שתי הקבוצות הראשונות של לנקשייר ושתיים מהקבוצות הוותיקות ביותר באנגליה. שתיהן היו בין 12 הקבוצות שהרכיבו את ליגת הכדורגל הראשונה באנגליה, בשנת 1888. שבע שנים קודם לכן, ב-19.11.1881, נערך הדרבי הראשון בין השתיים במסגרת הגביע, ובלקבורן מחצה את בולטון 2:6, בדרך להופעה בגמר הגביע האנגלי, שם הפסידה ל"אולד איטונ'ס" 1:0. בהמשך השתפרה בלקבורן, ובימים שלפני הקמת הליגה זכו הרוברס בשלושה גביעים רצופים, בין השנים 1884-86.
דרבי ראשון בליגה
משחק הליגה הראשון בין שתי הקבוצות התקיים ב-12.8.1888 בבלקבורן, וכיאה לדרבי ראשון הוא הסתיים בתיקו חינוכי 4:4. במשחק בבולטון כבר הושגה הכרעה, והקבוצה המקומית ניצחה 2:3. בעונה הבאה שוב ניצחה בולטון בבית, אבל בלקבורן השיגה את ניצחון הליגה הראשון על שכנתה, כשקרעה אותה 1:7.
הגביע, הגביע
במשך השנים הפכה בלקבורן לקבוצה הבולטת בין השתיים, הוסיפה למאזנה שני גביעים נוספים בתחילת המאה העשרים, וב-1911/12 ו-1913/14 אף זכתה בשתי אליפויות. בולטון הסתפקה בשלושה גביעים בשנות העשרים, כשבאחרון שבהם, ב-1929, פגשו הוונדררס ברבע הגמר את השכנים, שבמקרה גם החזיקו בגביע האנגלי, בו זכו עונה קודם לכן. המשחק הראשון התקיים ב"איווד פארק" שבבלקבורן, והסתיים ב-1:1. במשחק השני ב"ברנדון פארק" שבבולטון, ניצחו המקומיים 1:2, עלו לחצי גמר, עברו את האדרספילד וניצחו בגמר את פורטסמות' 1:3. מאז ועד היום עברו על בולטון 71 שנים נקיות מתארים.
עולים-יורדים
בלקבורן ובולטון נשארו בליגה הראשונה, אבל התארים הלכו למקומות אחרים ברחבי אנגליה. בסוף שנות השישים שיחקו שתי הקבוצות בליגה השנייה, ובתום עונת 1970/71 אף נשרו השתיים אחר כבוד אל מעמקי הליגה השלישית. בולטון חזרה לליגה השנייה אחרי שנתיים, בלקבורן הצטרפה אליה ב-1975. שנות השבעים והשמונים עברו על שתי הקבוצות בליגת המשנה, בלי ארועים בולטים, עד שבלקבורן עשתה מעשה, עלתה לליגת העל וזכתה באליפות היסטורית, עם אלן שירר, טים פלאורס, כריס סאטון, טים שרווד, קווין גאלהאגר וקני דלגליש מאחורי הקווים. בולטון, אולי מתוך קינאה ביריבה השכנה, מיהרה להעפיל לליגת העל כדי להתמודד מול האלופה. פביאן דה פריאטס ההולנדי ואלן סטאבס הבקיעו לבולטון מול שער בודד של מאתי הולמס, והוונדררס ניצחו את האלופה ואת הדרבי הראשון בין השתיים בליגת העל. בסיבוב הבא, ב"איווד פארק", אלן שירר כבר נקם עם שלושער בדרך ל-1:3. בולטון חזרה לליגת המשנה ממנה באה, מנצ'סטר יונייטד חזרה לשלוט בליגת העל, ושנה אחר כך שוב חזרה בולטון לעניינים בליגת העל. ושוב דרבי. קווין גאלהאגר, כריס סאטון וג'ייסון וילקוקס הוליכו את הרוברס לניצחון 1:3 במשחק הראשון, דין הולדסוורת' ובוב טיילור הובילו את בולטון לניצחון ב"בראנדון פארק", אבל שוב בולטון נשרה לליגת המשנה. שנה אחר כך הרוברס הצטרפו, ועכשיו, כאמור, שתי הקבוצות נלחמות על עלייה.
לקראת שבת, לקראת שבת
166 משחקים שיחקו ביניהן בלקבורן ובולטון. הוונדררס ניצחו ב-58, הרוברס לקחו 50 משחקים, ו-28 משחקים הסתיימו בתיקו. שני משחקים נערכו העונה, אחד בליגה ואחד כאמור בגביע, ושניהם הסתיימו ב-1:1. איל ברקוביץ' כבר התנסה בדרבי החם והאמוציונלי של גלזגו, בין הריינג'רס לסלטיק. בערב שבת תהיה לו הזדמנות לחוות את הגירסה האנגלית למשחק שרוחות הנוסטלגיה וההיסטוריה מנשבות בכנפיו. גרהאם סונס מצפה מברקוביץ' שיעזור לבלקבורן להכריע הפעם את המשחק. שידור ישיר בערוץ חמש, ב- 21:40.