שתף קטע נבחר

המדריך המלא לבריאות הפה של ילדך

אילו רכיבי מזון חיוניים לבריאות הפה, על איזה צחצוח שיניים אסור לוותר וגם איך לשלב מתוקים בתפריט היומי של הילד תוך שמירה על בריאות הפה ותזונה מאוזנת. רופאת שיניים ודיאטנית מסבירות

כולנו שמענו על ההשפעה המזיקה שיש למתוקים על השיניים אבל חוץ מחורים בשיניים גם להרגלי התזונה שלנו יש תפקיד קריטי בשמירה על בריאות הפה. רופאת השיניים ד"ר מוריה אלימלך ודיאטנית שטראוס שני ארד, מסבירות מה חשוב לאכול ואיך לשמור על השיניים.

 

קיראו עוד כתבות על בריאות השן

 

סידן חשוב לחיזוק העצם, האם בילדות זה קריטי יותר ובאיזה מאכלים נמצא סידן?

ד"ר אלימלך: "רוב האנשים נוטים לחשוב שסידן מסייע לחיזוק השן אך סידן מסייע לחיזוק עצמות הלסת אשר נמצאות בתהליכי בנייה ופירוק בכל שלבי החיים לכן קיימת חשיבות לצריכת סידן גם בגיל מבוגר. בגיל הילדות התפתחות ובניית הלסת מואצת ולכן יש צורך בצריכה גבוהה יותר".

 

שני ארד: "את הסידן ניתן למצוא בגבינות רכות וקשות, מזונות מועשרים בסידן, למשל חלב מועשר, יוגורטים, טחינה, אגוזים, ירקות ירוקים, סרדינים, דלעת, גזר ואפילו תפוזים".

 

מסייע לחיזוק עצמות הלסת אשר נמצאות בתהליכי בנייה. סידן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מסייע לחיזוק עצמות הלסת אשר נמצאות בתהליכי בנייה. סידן(צילום: shutterstock)

 

מה עדיף, לסחוט לילדים פירות או שיאכלו את הפרי בשלמותו והאם יש הבדל בערכים התזונתיים?

ד"ר אלימלך: "לעיסה מאמצת את בלוטות הרוק ולכן אוכל קשה באופן טבעי מפריש יותר רוק שמפחית את הסיכוי לפלאק (רובד חיידקים). הפרשת רוק עוזרת ב"שטיפת" הפלאק וגם משפיעה על נטרול הסביבה החומצית שהפלאק יוצר.

 

"במצב של כאבי שיניים יש נטייה לאנשים להימנע מלעיסה באזור הכואב. הימנעות מלעיסת מזונות קשים רק תגביר את הצטברות הפלאק ואת הסיכוי לעששת ודלקות חניכיים. בנוסף, אם קיים קושי בלעיסה הוא יכול לנבוע מאוד גורמים ואני ממליצה לגשת להיבדק בהקדם".

 

ארד: "תמיד העדיפו לצרוך את הירק והפרי בשלמותו משום שסחיטת הפרי עשויה לפגוע בוויטמינים וגם נאבד רכיבים תזונתיים חיוניים שנמצאים בירקות והפירות שנאכלים בשלמותם".

 

האם רק מתוקים מעודדים עששת?

ד"ר אלימלך: "החיידקים בפה משתמשים בכל סוג של פחמימה כסוכר, ולכן לא רק מה שמתוק עשוי לעודד עששת אלא כל פחמימה".

 

ארד מסבירה: "את הפחמימות צורכים מחטיפים מתוקים ומלוחים, סוכריות, לחמים ומאפים, פתיתים, פסטה ואפילו פירות".

 

הדרך לשמור על בריאות הפה היא הפחתת צריכת פחמימות והימנעות ממתוקים?

ד"ר אלימלך: "לא צריך להפסיק לאכול מתוקים אלא לקבוע חוקים. למשל, לא לפזר את הממתקים לאורך היום אלא פעם אחת ביום, להשתדל לצחצח שיניים לאחר אכילת מתוקים בעיקר אם יש להם נטייה להידבק לשיניים. ובכל מקרה לא לפסוח על צחצוח השיניים לפני השינה, מכיוון שבמהלך הלילה הפרשת הרוק יורדת וזה מעודד התרבות חיידקים".

 

ארד ממליצה, להגביל ילדים למתוק אחד ביום, וחשוב שיינתן כארוחת ביניים ולא כקינוח שעשוי ליצור הרגל לצורך במתוק לאחר הארוחה גם בגיל מבוגר יותר. הגבלה לחטיף אחד ביום תיצור איפוק, תשמור על בריאות הפה ותעודד שגרה תזונתית מאוזנת יותר.

 

ד"ר מוריה אלימלך, רופאת שיניים ושני ארד דיאטנית שטראוס

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום shutterstock
בריאות השן של ילדים
צילום shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים