שתף קטע נבחר

המעבדה שחוקרת את הסרטן האלים במוח

ד"ר דינורה פרידמן מורבינסקי, חוקרת במעבדה שלה באוניברסיטת תל אביב, גידולי מוח מהסוג האגרסיבי ביותר. איך מתרגמים את זה לתרופה, ומה החלום שלה? ביקרנו במעבדה

בשיתוף אוניברסיטת תל אביב

 

|צילום: מתן טורקיה|

 

מעבדתה של ד"ר דינורה פרידמן מורבינסקי חוקרת בכירה לגליובלסטומה (גידולי מוח) בפקולטה למדעי החיים של אוניברסיטת תל אביב, חוקרת את הגידולים הנחשבים לאגרסיביים ביותר. גידולים אלו אין להם תרופה קיימת ותקופת השרידות של החולים לאחר גילוי המחלה היא עד כשנה וחצי. המחקר במעבדה מתבסס על מודל עכברי שמחקה את המחלה בבני אדם.

 

המעבדה חוקרת את מיקרו סביבת הגידול - כיצד הגידול מתקשר עם הסביבה וכיצד הוא "מתכנת" אותה מחדש לצרכיו, זאת בכדי להבין בצורה טובה יותר כיצד לתקוף את המחלה, למצוא את "עקב האכילס שלה". מבחינת דרכי ההתמודדות עם המחלה וטיפול בה, המעבדה חוקרת שני כיוונים: אימונותרפיה - חיזוק המערכת החיסונית של החולה עצמו כדי שתוכל להילחם בגידול, וננוטכנולוגיה רפואית - פיתוח ננו חלקיקים ספציפיים לגידול הסרטני כך שיפגעו רק בו ולא בסביבה שלו.

 

ביקרנו במעבדה. צפו בווידיאו בראש הכתבה.

 

ד
ד"ר דינורה פרידמן מורבינסקי, חוקרת בכירה לגליובלסטומה (גידולי מוח) באוניברסיטת תל אביב

 

"התחלנו לחקור גליובלסטומה, שזה סרטן המוח הספציפי הזה שהוא מאוד אלים", מספרת ד"ר דינורה פרידמן מורבינסקי. סרטן זה נחשב לאלים במיוחד משום שלא ניתן לגלותו עד שהוא הופך לגדול במיוחד. "מדובר על גידול במוח, ואי אפשר להרגיש שיש לנו גידול, כי אין דיאגנוזה", מסבירה . "ברגע שמאפיינים שיש את הגידול הוא כבר בשלב הכי אגרסיבי שלו. הסרטן הזה יודע ליצור תאים בתוך הגידול שהם המנוע שלו, הם יותר עמידים לקרינה ויותר עמידים לכימותרפיה. זה

אומר שניתן אולי להרוג חלק מהתאים שנמצאים בתוך המוח, אבל נשארים כמה תאים שיכולים להתחלק עוד ועוד ועוד".

 

"היום יש לנו טכנולוגיה מאוד מתקדמת שמאפשרת לנו לרצף, לדעת בדיוק מה המוטציות שיש בתוך המחלה הזאת, בתוך הגידול. אבל איך אני משם מתרגמת את זה לתרופה?".

 

"אני אומרת לסטודנטים שלי: תשעים אחוז מזמן המחקר הוא ללא הצלחה, אבל העשרה אחוז האלה שכן מצליחים, זה תקווה, זה אור, בסוף הדרך", היא אומרת. "כמובן החלום של כל חוקר זה תמיד למצוא את העקב אכילס, שנוכל למצוא את מה לתקוף בגידול ולהביא את התשובה שכולם מחכים. כל תרומה קטנה שניתן, זה הישג ואם אוכל להביא כל מה שאנחנו עובדים פה לבית החולים, זה ההישג הכי טוב שאפשר להגיע".

 

בשיתוף אוניברסיטת תל אביב


פורסם לראשונה 17/12/2018 10:42

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר דינורה פרידמן מורבינסקי, חוקרת בכירה לגליובלסטומה (גידולי מוח) באוניברסיטת תל אביב
מומלצים