שתף קטע נבחר

הזנחה וריח חריף של שתן: ח"כים בסיור פתע בהוסטלים

חברי הכנסת השתמשו בחסינות שלהם כדי להיכנס בלי תיאום מראש. בבדיקה התגלו, בין היתר, צואה על האסלה באחד מהמוסדות לבעלי מוגבלויות, בעיות תחזוקה וצפיפות בחדרים. ח"כ שפיר: "חדרים שאיש מאיתנו לא היה מוכן לשכן בהם את אהוביו"

  

 

חברי כנסת יצאו אתמול בבוקר (ג') למבצע ביקורי פתע בהוסטלים לאנשים עם אוטיזם ומוגבלות שכלית מצפון ועד דרום. חברי הכנסת שיצאו לביקורי הפתע עשו זאת ביוזמת חברת הכנסת סתיו שפיר (המחנה הציוני) ובשיתוף ארגון "בזכות". הח"כים שהגיעו לביקור היו סתיו שפיר, אילן גילאון, קארין אלהרר, מיכל רוזין, עיסוואי פריג', לאה פדידה, דב חנין, יעל כהן פארן, נחמן שי, איילת נחמיאס ורבין, יהודה גליק, יעל גרמן, איל בן ראובן, מוסי רז ועמר בר לב.

 

הח"כים הגיעו לפתח ההוסטלים וביקשו להיכנס ללא תיאום מראש, בחסות החסינות שממנה הם נהנים, ואשר בזכותה מותרת כניסתם לכל מוסד שכזה. חלקם נתקלו בהתנגדות מנהלי המוסדות והתעקשו להיכנס, ואילו אחרים עירבו את הגורמים הרלוונטיים במשרד הרווחה - ועוכבו זמן רב בכניסה בטרם אושרה כניסתם.

 

ההוסטלים מפוקחים ברובם על ידי משרד הרווחה, אך זה שבו נמצאו ליקויים קשים מצוי באחריות משרד הבריאות. זאת, לאחר שהמערכת עברה הפרטה לאורך השנים האחרונות. כיום מופעלים ההוסטלים על ידי כמה מפעילים פרטיים, ומהם דרשו חברי הכנסת לבדוק את מצב התחזוקה והתנאים של השוהים במקום. התמונה, כך מתברר בחלק מהמקומות, עגומה.

ביקור פתע של חבר כנסת בהוסטלים לאנשים בעלי מוגבלות שכלית ()
ריח חריף של שתן, צואה על האסלה וצפיפות אדירה. הוסטל "איתנים"

חברי הכנסת שעשו ביקורי פתע בהוסטלים ברחבי הארץ ()
חברי הכנסת שעשו ביקורי פתע בהוסטלים ברחבי הארץ

ההוסטלים שנבחרו על ידי חברי הכנסת מיועדים לדיירים מעל גיל 21 ברמות תפקוד שונות. ההחלטה לצאת למבצע ביקורים נרחב התקבלה לאחר שישה דיונים בנושא התקציבים להוסטלים וצורת הפיקוח עליהם שהתקיימו בוועדת השקיפות בכנסת, בראשותה של ח"כ שפיר.

 

חלק מהתמונות שצולמו בהוסטל "איתנים" בירושלים מצביעות על תחזוקה ירודה של המקום, בעיקר של חדרי השירותים והמקלחת. מצילום של חדר שירותים נראית האסלה כשעליה מרוחה צואה, ובחדר אחר עלה ריח חריף של שתן על הרצפה. באחד החדרים, שגודלו בינוני, מתגוררים יחד לא פחות מ-15 דיירים יחד. התמונות צולמו במחלקה כרונית, שבה מתגוררים אנשים עשרות שנים ולא רק לצורך אשפוז רגעי בבית חולים.

 

"חברי הכנסת האמיצים והחברתיים במשכן נכנסו למוסדות הקשים ביותר, שעליהם אני וארגון 'בזכות' מקבלים תלונות מדיירים ומשפחות, אך משרד הרווחה מתעלם", אמרה שפיר. "מאחר שהפיקוח חסר, אנחנו משתמשים בחסינות שלנו כדי לפרוץ את החומות של המוסדות הללו ולבדוק את איכות החיים שבהם, את היחס לאנשים עם מוגבלות, ההשקעה התקציבית והיכולת של הצוות לתת להם טיפול נאות.

ביקור פתע של חבר כנסת בהוסטלים לאנשים בעלי מוגבלות שכלית ()
"בריאות הנפש - החצר האחורית של מערכת הבריאות הישראלית"

"בין המקומות האלה אנחנו מגלים בתים שאינם בתים. חדרים שאיש מאיתנו לא היה מוכן לשכן בהם את אהוביו, הזנחה וחוסר תפקוד של מערכות שאמורות לשמור על האוכלוסיות המוחלשות ביותר. זה ביזיון שאסור לאפשר לו להימשך".

 

ח"כ אילן גילאון (מרצ) אמר כי "הניקיון, הצפיפות, הריחות והעובדה שיש שם אנשים שבכלל לא צריכים להיות שם, הכול מעיד על כך שבריאות הנפש היא החצר האחורית של מערכת הבריאות הישראלית. אפשר לטפל בדברים גם ברמה הטקטית מבחינת המוסדות עצמם, כמו הקצאה נוספת של תקנים וכוח אדם, אבל זה פתרון קצר טווח".

ביקור פתע של חבר כנסת בהוסטלים לאנשים בעלי מוגבלות שכלית ()

צילומים מתוך ההוסטלים שבו ביקרו חברי הכנסת ()

צילומים מתוך ההוסטלים שבו ביקרו חברי הכנסת ()

"חדרים שאיש מאיתנו לא היה מוכן לשכן בהם את אהוביו". שפיר (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
"חדרים שאיש מאיתנו לא היה מוכן לשכן בהם את אהוביו". שפיר(צילום: אלכס קולומויסקי)

ח"כ איילת נחמיאס ורבין (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ איילת נחמיאס ורבין(צילום: גיל יוחנן)

אילן גילאון (צילום: יואב דודקביץ')
"בריאות הנפש היא החצר האחורית של מערכת הבריאות". גילאון(צילום: יואב דודקביץ')

הוא הוסיף כי "הבעיה הגדולה היא בסופו של דבר היעדר הפתרונות ארוכי הטווח של שילוב וטיפול בקהילה, שמאפשרים לאותם אנשים להגיע למחוז חפצם בכבוד, רק משם יבוא הפתרון. כי במקומות כאלו קשה מאוד להחלים, והניסיון הזה לתקן את בני האדם הוא שגוי מיסודו. לא את בני האדם צריך לתקן, אלא את סביבתם".

 

ח"כ מוסי רז (מרצ), שסייר במוסד "נווה אירוסים" שבנס ציונה, אמר: "התרשמתי מההתקדמות העצומה שנעשתה במקום מאז הביקור של חברי ח"כ גילאון ונציגת 'בזכות' - התקדמות הממחישה את הצורך בביקורים תכופים של הארגון ושל חברי כנסת במוסדות מסוג זה. למרות ההתקדמות, עדיין ארוכה הדרך: יש במוסד שלילה של חופש תנועה, דלתות ללא ידית, פגיעה בפרטיות וחסרה פעילות בשעות אחר הצהריים. אני בטוח שגם ביקורנו זה יוביל לצמצום בשלילת החירויות ולשיפור התנאים בעתיד הקרוב".

 

לאחרונה גם המועצה לשלום הילד וחברת הכנסת פנינה תמנו שטה (יו"ר השדולה לבריאות הנפש, יש עתיד) החלה בסיורי ביקורת במחלקות פסיכאטריות לילדים ונוער והגיעה לבתי החולים שלוותא, איתנים ובחמישי האחרון לבית החולים אברבנל. תמנו שטה סיפרה על מצב תברואתי ירוד, מבנים ישנים מאוד, לעתים אף מתקלפים ומתפוררים - ובחלק מן המקומות מדובר בצפיפות של שישה ילדים בחדר אחד.

 

לדבריה: "זה בלתי נסבל שילדים חסרי ישע נאלצים להתגורר במגורים בהם בקושי יש שירותים ומקלחות נאותים. במצבים מסוימים מדובר בילדים שמאושפזים לתקופה ארוכה, אך אין ספק שהסביבה משליכה על בריאות הנפש ונדמה שמשרד הבריאות שוכח את הילדים האלה שנמצאים רחוק מאור הזרקורים והפיקוח".

 

משרד העבודה והרווחה מסר בתגובה: "המשרד משקיע משאבים רבים ומפעיל מנגנוני פיקוח קפדניים ויסודיים באופן שוטף במסגרות המופעלות על ידי עמותות וארגונים שונים. נדגיש שהמשרד פועל בשקיפות מלאה ומאפשר ביקורי פתע ללא כל חשש, כמו כן, כל תלונה שמגיעה ממשפחות, ארגונים ומכל גורם אחר נבדקת ומטופלת באופן מיידי".

 

משרד הבריאות מסר בתגובה: "משרד הבריאות מצר על התקלה במצב הניקיון שנצפתה במהלך הסיור בבית החולים. מדובר באירוע שלא צריך לקרות. משרד הבריאות יברר ויטפל מול הנהלת בית החולים על מנת שמקרים כאלו לא יחזרו על עצמם. נציין כי בבית החולים לא קיים חדר שמכיל 15 מטופלים. במהלך השנה הקרובה מתוכנן שיפוץ בחלק ממחלקות האשפוז, מצב שעשוי לשפר את חוויית המטופל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שתן על הרצפה בהוסטל איתנים בירושלים
מומלצים