שתף קטע נבחר

מתחתנים בארץ זרה? אל תוותרו על הסכם ממון

עריכת הסכם ממון מומלצת לכל זוג שעומד לקשור את גורלו, אך כאשר מדובר בזוג מעורב, דומה כי הסכם זה הינו צורך הכרחי, ועשוי לחסוך הליכים משפטיים בינלאומיים סבוכים. עו"ד רות דיין וולפנר עם סוגיות שיש לתת עליהן את הדעת

חתן וכלה (צילום: Shutterstock)
עכשיו אתם מאוהבים, אבל מה יקרה אם משהו ישתנה במהלך הדרך?(צילום: Shutterstock)

נישואיהם של דניאלה פיק וקוונטין טרנטינו העלו מחדש למודעות הציבורית את נישואי התערובת, שאומנם נראים מאוד רומנטיים, אך עשויים לעורר שאלות משפטיות מורכבות במקרה ששגרת היום-יום או פערי התרבות יגברו על הרומנטיקה, ובני הזוג יעמדו בפני משבר. בתוך נישואי תערובת קיימים אלמנטים של תרבות שונה, שפה שונה, מרחק מהמשפחה הקרובה, הסתגלות לארץ אחרת - בין אם בני הזוג בוחרים לחיות כאן ובין אם הם בוחרים לחיות בחו"ל, וכאשר מגיעים ילדים לעולם, הקשיים עשויים להתעצם.

 

אל תתנו לכסף להרוס. ערכו הסכם חיים משותפים

 

עריכת הסכם ממון מומלצת לכל זוג שעומד לקשור את גורלו, אך כאשר מדובר בזוג מעורב, דומה כי הסכם זה הינו צורך הכרחי, ועשוי לחסוך הליכים משפטיים בינלאומיים סבוכים. כך למשל, יש צורך בראש ובראשונה להסדיר את מקום חייהם וגידולם של הילדים גם במהלך הנישואים וגם לעת גירושים. הסדרה כזו עשויה למנוע תביעות הגירה, או לכל הפחות להקשות על קבלתן. תביעות להגר עם הילדים אל ארץ המוצא, בדרך כלל של האם - מתקבלות לעיתים קרובות, על אף שההליך עצמו ארוך וסבוך ועל פי רוב מגיע עד בית המשפט העליון. קיומו של הסכם ממון בו מצהירים הצדדים על כוונתם לחיות ולגדל את הילדים במקום מסוים עשוי למנוע תביעות כאלו, אם כי לא לחלוטין. אם אחד ההורים סבור למשל שהוראות ההסכם נוגדות את טובת הילדים, הוא בהחלט יכול להגיש תביעת הגירה או להתנגד להגירה, על אף קיומו של הסכם הממון.

 

שאלות נוספות שעשויות להיות רלוונטיות ולעיתים קרובות כלל לא נידונות עד להולדת הילדים, הן שאלות הקשורות לדוגמה לזרם חינוכם של הילדים, דתם, השפה בה ישוחחו עם כל אחד מהוריהם והזכות לצאת ולבקר בני משפחה בחו"ל. כל אלו הן שאלות שלעת פירוד עשויות להגיע להכרעת בית המשפט. כך למשל גילתה אנקה, גרמניה שנישאה לישראלי, כי הוא אוסר עליה לשוחח עם ילדיה בגרמנית. אנקה קיבלה את תכתיביו ושוחחה עם ילדיה בעברית רצוצה, וכשנישואיה עלו על שרטון הגישה תביעה להגר עימם לגרמניה, בה הניחה בפני בית המשפט את בדידותה וקשיי הסתגלותה. אחת מטענות ההגנה של האב היתה שהילדים כלל לא דוברים גרמנית.

 

 

במקרה אחר הסכימו בני הזוג ישראלים אשר נישאו בארצות הברית והיגרו לארץ כי במקרה של גירושים תהא האישה רשאית לשוב עם הקטינה לארצות הברית. לימים החליט הזוג להיפרד, אולם האב התנגד להגירה מחשש שהקשר בינו לבין הילדה ינותק. באותו מקרה ספציפי, ולאור הסתה בלתי פוסקת של האם וניסיונות לנתק את הילדה מאביה, נדחתה תביעתה להגירה, על אף הוראות הסכם הממון.

 

בנוסף לשאלות הנוגעות לילדים רצוי להסדיר בהסכם ממון גם שאלות שנוגעות לכספים ורכוש, במיוחד אם קיים רכוש משותף או שבני הזוג מתכוונים לצבור רכוש או כספים בחו"ל, ויש לתת את הדעת באשר למי הסמכות לדון במחלוקות ומה הדין שיחול. מגורים בארץ זרה עלולים ליצור תלות כלכלית בבן הזוג הזר, ולכן רצוי להסדיר גם ענין זה במסגרת הסכם שייחתם לפני הנישואים.

 

 

שאלות דומות עלולות להתעורר גם במקרה של בני זוג ישראלים שיוצאים לרילוקיישן. כאשר אחד מבני הזוג מקבל הצעה לעבור לחיות בחו"ל, חלום המגורים בארץ זרה עלול להפוך לסיוט במקרה של גירושים. גם זוגות ותיקים, שזוגיותם איתנה ערב היציאה לרילוקיישן, עשויים למצוא עצמם במשבר זוגי שנובע מהשינוי באורח החיים ובמאזן היחסים הזוגיים, מוויתור של אחד מבני הזוג על קריירה או מקום עבודה, מהבדידות בחו"ל, מהמרחק מבני המשפחה הקרובה וכדומה. הסכם המסדיר את סוגיית החזרה לארץ וכן הסדרים כלכליים למקרה של פירוד בתקופת הרילוקיישן, עשוי לחסוך הליכים משפטיים ארוכים, סבוכים ובינלאומיים.

 

הכותבת הינה עו"ד מומחית בדיני משפחה וירושה

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
חתונה זה יופי, עד שמתגרשים
צילום: Shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים