שתף קטע נבחר

עיבוד מחשב: מיכל וולבה

סופר סאב: סולשיאר מגיע להציל את מנצ׳סטר יונייטד

חלוץ העבר הנורווגי, ש-28 מהשערים שלו במדי השדים האדומים הגיעו כשנכנס כמחליף, כולל אחד שלא יישכח לעולם, מגיע הפעם כדי לתקן מערכת שלמה. האוהדים מאוהבים, הרקורד על הקווים מרשים, והמילים "מאמן זמני" לא באמת אומרות דבר

אין אוהד מנצ'סטר יונייטד אחד בעולם שלא זוכר איפה בדיוק הוא היה בערב של ה-26 במאי 1999. וכל אחד מהם זוכר מצוין את הרגע שבו אולה גונאר סולשיאר שלח את הכדור לרשת של אוליבר קאן, שוער באיירן מינכן, עמוק בתוך תוספת הזמן, כדי לנצח בגמר ליגת האלופות הדרמטי ביותר אי פעם.

 

לטבלת הליגה האנגלית

 

כמעט 20 שנה לאחר מכן אולה גונאר סולשיאר, החלוץ הנורווגי שזכה לכינוי "הרוצח בעל פני התינוק", חוזר לאולד טראפורד והפעם בתפקיד הגדול מכולם, המנג'ר. גם אם המינוי הוא עד סוף העונה וכלל לא בטוח שסולשיאר בן ה-45 יישאר בתפקיד בתחילת העונה הבאה, מדובר בסיפור פנטסטי.

מול אפנברג בגמר ההוא. רגע השיא (צילום: Getty Images)
מול אפנברג ב-1999. גם אז הוא היה מחליף(צילום: Getty Images)

סולשיאר כבש 28 מתוך 126 השערים שלו במדי מנצ'סטר יונייטד כשנכנס כמחליף, כולל אותו שער בגמר ליגת האלופות של 1999, וזכה לכינוי "סופר-סאב". והנה זה קורה לו שוב. הפעם הוא נכנס כמחליף במקום ז'וזה מוריניו. גם הפעם הוא עושה זאת במטרה להציל את הקבוצה. לא ממשחק שהולך הפוך, אלא מעונה שהתחילה בצליעה. לא להאמין, אבל זו פתיחת העונה הגרועה ביותר של השדים האדומים מזה 28 שנה.

 

סולשיאר הפך במהלך 11 השנים שלו במנצ'סטר יונייטד לאחד השחקנים האהובים ביותר, הרבה בזכות אותו שער בגמר בקאמפ נואו מול באיירן מינכן, אבל ממש לא רק בגללו. הנאמנות שלו לקבוצה הייתה נדירה, והוא נשאר בה עד יומו האחרון ככדורגלן, כשנאלץ לפרוש בשל פציעות בגיל 34.

 

 

אולה גונאר סולשיאר (צילום: AFP)
סולשיאר. סיפור פנטסטי(צילום: AFP)

 

בקיץ 1998 טוטנהאם רצתה לרכוש אותו, הגישה הצעה ויונייטד הסכימה. אלא שהוא עצמו סירב לעבור. זו הייתה כנראה ההחלטה הקריטית ביותר בקריירה שלו. תשעה חודשים לאחר מכן הוא נכנס לספרי ההיסטוריה עם השער ההוא בקאמפ נואו.

 

במהלך השנים סולשיאר שימש כשגריר של מנצ'סטר יונייטד וכפטרון של אגודת אוהדי הקבוצה. כשהמועדון ארגן עבורו משחק הוקרה, אירוע שרק שחקנים מעטים זוכים לו, ההיענות הייתה עצומה. 69 אלף צופים מילאו כמעט עד אפס מקום את יציעי אולד טראפורד ב-2 באוגוסט 2008 ב"טסטימוניאל" המרגש מול אספניול.

 

גם אחרי פרישתו הוא נשאר במועדון. תחילה כמאמן החלוצים, תחת הדרכתו של סר אלכס פרגוסון, ובין השנים 2008 ו-2010 כמאמן קבוצת המילואים. אגב, ב-2009 הוא קיבל הצעה לאמן את נבחרת נורווגיה, אבל העדיף להישאר מאמן קבוצת המילואים של יונייטד.

 

אלכסיס סאנצ'ס מאוכזב (צילום: רויטרס)
סאנצ'ס. אולי מאמן החלוצים שהפך למנג'ר יעיר אותו(צילום: רויטרס)

 

מי שחושב שיונייטד מהמרת על סולשיאר רק בשל עברו כשחקן בקבוצה, משום שהוא מכיר את המערכת מבפנים ואמון על הערכים והמסורת של הקבוצה, טועה בגדול. סולשיאר מאמן כבר שבע שנים והספיק לרשום לא מעט הצלחות.

 

ב-2011 הוא חזר למולדתו נורווגיה וכבר בעונה הראשונה שלו כמאמן מולדה הוליך אותה לאליפות הראשונה בתולדותיה. מולדה זכתה בהדרכתו באליפות גם ב-2012 ובגביע ב-2013. השלב הבא היה לחזור לאנגליה, אם כי הפרק הזה בקריירה שלו לא היה מוצלח.

 

הוא הגיע לקארדיף בינואר 2014, כשהקבוצה הייתה עמוק בתחתית הפרמייר ליג, ולא הצליח להציל אותה מירידה. ב-30 המשחקים שלו כמאמן קארדיף הוא ניצח רק בתשעה והפסיד ב-16. צחוק הגורל הוא שמשחקו הראשון כמנג'ר מנצ'סטר יונייטד יהיה בשבת מול קארדיף.

 

 מזכיר נשכחות. סולשיאר בימים היפים ביונייטד

 

אולה גונאר סולשיאר (צילום: AP)
סולשיאר. יפגוש בבכורה את קארדיף, בה נכשל(צילום: AP)

 

באוקטובר 2015 סולשיאר חזר לאמן את מולדה. הוא אומנם לא זכה איתה בתארים נוספים מאז (מולדה סיימה כסגנית האלופה ב-2017 ו-2018) אבל רשם הצלחות מרשימות בזירה הבינלאומית, כשמולדה ניצחה בליגה האירופית את סלטיק, סביליה ופנרבחצ'ה.

 

עכשיו הוא חוזר למקום שבו הוא הפך לאגדה, למקום שבו האוהדים מעריצים אותו ומאמינים שיצליח כמאמן לא פחות ממה שהצליח כשחקן.

 

מאלמוני למושיע

בניגוד למה שקורה כעת, הנחיתה של אולה גונאר סולשיאר באולד טראפורד בקיץ 1996 עברה מתחת לרדאר. אף אחד באנגליה לא ידע מיהו. אלכס פרגוסון ניסה באותו קיץ לרכוש את מלך שערי הפרמייר ליג, אלן שירר, שבסופו של דבר נרכש ע"י ניוקאסל ב-15 מיליון ליש"ט שהיוו אז שיא עולמי, ולבסוף נאלץ להסתפק בתחליף הנורווגי האלמוני. יונייטד שילמה 1.5 מיליון ליש"ט בלבד למולדה והחלוץ בהיר השיער ידע שהוא עומד לבלות את מרבית העונה על הספסל, ומדי פעם להחליף את אריק קאנטונה ואנדי קול.

 

המשחק הראשון שלו היה מול בלקבורן. שש דקות מהרגע שעלה למגרש הוא הבקיע. זה היה הסיפתח לעונת בכורה מדהימה שבה הבקיע 19 שערים וסייע ליונייטד לזכות באליפות. ברוב המשחקים הוא אכן נכנס כמחליף, ובניגוד לשחקנים רבים הוא לא לקח את זה קשה. להיפך. הוא הבין שיש לו יתרון. "כשישבתי על הספסל חשבתי איך אני יכול לעזור לעצמי. הייתי מסתכל על המגנים והבלמים ולומד אותם, מה שהיה עוזר לי ברגע שהייתי נכנס למגרש", הוא הסביר אז.

 

 

פרגוסון ומוריניו. מהאחד סולשי למד הכל, את השני הוא מחליף (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
פרגוסון ומוריניו. מהאחד סולשי למד הכל, את השני הוא מחליף(צילום: gettyimages)

 

השיא היה במשחק מול נוטינגהאם פורסט ב-1998. סולשיאר נכנס למגרש בדקה ה-78 כשהתוצאה הייתה 1:4. בשריקת הסיום יונייטד חגגה ניצחון 1:8. כשהוא מבקיע את כל ארבעת השערים מרגע שנכנס תוך 12 דקות.

 

כמעט את כל הקריירה שלו כשחקן, וגם את תחילת דרכו כמאמן, עשה סולשיאר תחת הדרכתו של סר אלכס פרגוסון. באופן טבעי, סר אלכס מהווה עבורו דמות לחיקוי. "כל מה שלמדתי על אימון וניהול כדורגלנים למדתי ממנו", הוא אמר אחרי שזכה בשתי האליפויות בנורווגיה.

 

מאז שפרגוסון פרש ב-2013, אף אחד לא הצליח למלא את מקומו. דייויד מויס היה כישלון צורב, לואי ואן חאל שיפר רק במעט את המצב, אבל לא הצליח להחזיר את יונייטד לטופ של הכדורגל האנגלי. ז'וזה מוריניו שפוטר אתמול, לא רק שנכשל, אלא גם הלך כנגד המסורת ההתקפית של "השדים האדומים" והפך אותה לקבוצה משעממת שהאוהדים סלדו ממנה.

 

אי אפשר כמובן לדעת עד כמה סולשיאר יצליח בתפקידו החדש. עם כל הכבוד להצלחות בליגה הנורווגית, זה אפילו לא דומה לעוצמות וללחצים שקיימים בפרמייר ליג. אבל דבר אחד בטוח: סולשיאר יחזיר את הסגנון ההתקפי והמלהיב לקבוצה. ככה הוא שיחק, ככה שיחקה יונייטד בתקופתו, ככה הוא דרש משחקני מולדה לשחק ואין סיכוי שזה יהיה שונה כעת. הוא פשוט לא מכיר שום דרך אחרת לשחק כדורגל.

 

 

מוריניו (צילום: AP)
מוריניו. משאיר ירושה לא פשוטה(צילום: AP)

 

מאמן על זמני

ולגבי המינוי הזמני? ההיסטוריה מלאה בדוגמאות של מאמנים שהגיעו במפתיע והדהימו את כולם. זה קרה פעמיים בריאל מדריד, עם ויסנטה דל בוסקה וזינדין זידאן, שמונו באמצע העונה והוליכו את הבלאנקוס לזכייה בליגת האלופות. זה קרה אפילו באנגליה, כשרוברטו די מתיאו הוצנח במרץ 2012 כמאמן הזמני של צ'לסי אחרי פיטוריו של אנדרה וילאש-בואש. בתוך שלושה חודשים די מתיאו הוליך את צ'לסי לזכייה בגביע האנגלי ובליגת האלופות.

 

אף אחד לא מצפה מסולשיאר שיחולל ניסים. במצב הנוכחי והמייאש של הקבוצה, אם היא תחזור לשחק כדורגל מלהיב, האוהדים יהיו מרוצים. אם היא תצליח לסגור את פער הנקודות ולסיים את העונה במקום הרביעי, זה יהיה הישג אדיר. ואם היא תדיח את פריז סן ז'רמן בשמינית גמר ליגת האלופות – ובכן, זה יהיה כמעט שווה ערך לשער ניצחון בגמר בתוספת הזמן.

 

אולה גונאר סולשיאר (צילום: AFP)
סולשיאר. יחזיר את הקסם?(צילום: AFP)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים