שתף קטע נבחר

עובדים במשרד הבריאות נאשמים: קיבלו שוחד מיבואני מזון

הוגשו כתבי אישום נגד עובדים בשירות המזון הארצי, בהם שתי מנהלות בכירות: קיבלו חבילות נופש ומתנות מיבואני ויועצי מזון, ובתמורה העניקו להם יחס מועדף. פרקליטי אחת המנהלות: "מתנה לחגים זה לא שוחד"

המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה הגישה היום (ד') לבית המשפט המחוזי בתל אביב כתבי אישום נגד 18 נאשמים, עובדי שירות המזון הארצי במשרד הבריאות, יבואנים ויועצי מזון. כתבי האישום כוללים עבירות שוחד, הפרת אמונים ועבירות נוספות.

 

שירות המזון הארצי הוא גוף של משרד הבריאות המשמש כסמכות העליונה לקביעת הנחיות לכל יבואני המזון, בעלי עסקי המזון, היצרנים והצרכנים במדינה. כחלק מתפקידו, מפקח השירות על המזון המיוצר בישראל ומיובא אליה.

 

אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

כתבי האישום שהוגשו על ידי עורכי הדין טל פרג'ון ואלעד אשכנזי, מתארים כיצד במשך שנים ובאופן שיטתי לקחו לכאורה עובדי הציבור, מהנדסי המזון האמונים על מתן אישורי הייבוא למוצרי המזון הנכנסים למדינת ישראל - שוחד מיבואנים ומיועצי מזון בכך שנטלו כספים במזומן, חבילות נופש, הלוואות ומתנות שונות.

בין עובדי הציבור הנאשמים, שנטען שלקחו את השוחד מכמה יבואנים במקביל, נמנים בכירים בשירות המזון. ביניהם מנהלת מחלקת ייבוא, רות שימברג, ומנהלת תחנת ההסגר באשדוד ויקטוריה שמיט, הנאשמות בלקיחת שוחד.

 

לפי הפרקליטות, בתמורה למתן השוחד זכו היבואנים ליחס מועדף וטיפול מזורז בבקשות הייבוא שהגישו לאישור הכנסת מזון רגיש למדינת ישראל (למשל תוספי מזון לספורטאים). בחלק מהמקרים נלקח השוחד על ידי עובדי הציבור גם כדי לפגוע, במסגרת התפקיד, במתחרים של היבואנים נותני השוחד. סכומי השוחד שלקחו עובדי שירות המזון נעו בין מאות אלפי שקלים לאלפי שקלים בודדים, בהתאם לנסיבות.

 

היבואן שהפך לעד מדינה

 במסגרת הפרשה הוגש גם כתב אישום נגד תמיר סיטי, יבואן תוספי מזון, אשר על פי המיוחס לו בכתב האישום נתן שוחד לשמיט ולעובדי ציבור נוספים בהיקף של מאות אלפי שקלים. סיטי חתם על הסכם עד מדינה במסגרתו הוא יודה בכתב האישום המיוחס לו והצדדים יבקשו במשותף מבית המשפט לאשר את הסדר הטיעון ולהרשיע את סיטי וחברת הייבוא בבעלותו בעבירות מתן שוחד. כמו כן, הצדדים יבקשו במשותף לגזור על סיטי שנת מאסר בפועל, מאסר על תנאי וקנס בהיקף שני מיליון שקלים שישולמו על ידו ועל ידי חברת הייבוא שבבעלותו.

עו
עו"ד גיל דחוח ועו"ד אייל בסרגליק (צילום: שאול גולן)

 

התיק נחקר על ידי כוח המשימה למאבק בפשיעה בנמלים ובמעברי הגבול בו שותפות היחידה הארצית למאבק בפשיעה הכלכלית בלהב 433 המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה, רשות המיסים והרשות לאיסור הלבנת הון.

 

עורכי הדין מיכה גבאי וליאור מרכס, באי כוחה של ויקטוריה שמיט, מסרו בתגובה: "כתב האישום נגד מרשתנו מבוסס כולו על עד המדינה, המנסה למלט עצמו מהפשעים אשר ביצע. הוא חיזר אחרי מרשתנו והרעיף עליה מחמאות ומתנות רבות וזאת מבלי שקיבל ממנה תמורה כלשהי, ובוודאי שאין כאן יחסי נותן ומקבל. עד המדינה פעל כפי שפעל על מנת להתפאר בפני לקוחותיו שיש לו לכאורה דלת פתוחה במשרד הבריאות ובכך הוא אכן הצליח. אין ספק שבסיומו של המשפט יתברר שזו הצלחתו היחידה וכי במרשתנו לא דבק רבב. היא ביצעה תפקידה בנאמנות ובמקצועיות ורק טובת המערכת היתה נר לרגליה".

 

עורכי הדין גיל דחוח וגלית רוטנברג, באי כוחה של רות שימברג, מסרו בתגובה: "רות עובדת במשרד הבריאות כבר שנים רבות. בכל אותן שנים דאגתה הראשונה הייתה לבריאות הציבור והיא מעולם לא נתנה הקלה או העדפה לאף גורם. גם כתב האישום לא טוען זאת לגביה. היא עומדת לדין על קבלת מתנות בחגים. אנו מאמינים שבית המשפט לא יראה במתנות לחגים כ'קבלת שוחד".

 

עו"ד אייל בסרגליק, המייצג את הנאשם ארתור פטחוב מסר: "אין אלא להצטער על הגשת כתב אישום מופרך אשר סותר את הראיות האובייקטיביות שהוצגו במהלך השימוע. עוד בשלב השימוע הוסר החשד בדבר הלבנת הון. כל שנותר הוא טענה עלומה ליחסי תן וקח על בסיס מתנות שהועברו בחגים כפי שמקובל בכל מקום במסגרת יחסים חבריים. אין לפרקליטות כל דרך להוכיח את היסוד הנפשי שנדרש לעבירה. מרשי, מנהל מוערך ביותר במשרד הבריאות אשר לא דבק בו רבב ינהל מאבק עיקש להוכחת חפותו אשר נתמכת בראיות ובעדים שמצויים בידי המאשימה. אנו ניאבק ונוכיח זאת בבית המשפט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים