שתף קטע נבחר

דו"ח בר לב: "צה"ל מוכן למלחמה". אלו הציונים

התשובה לבריק: דו"ח ועדת חוץ וביטחון אמנם קובע כי יש להעלות בדחיפות את שכר הנגדים בקבע ראשוני ומציין כי יש מחסור במשאית רכש - אבל מסקנתו היא שצה"ל מוכן למלחמה. מחברו, ח"כ בר לב, מציין עם זאת כי "נתניהו מוביל תפיסת תקצוב שתנוון את יכולת התמרון היבשתי"

 

 

תגובת הנגד לדו"ח בריק: דו"ח ועדת החוץ והביטחון אמנם מציין נקודות הטעונות לשיפור, אבל בניגוד לדו"ח של נציב קבילות החיילים, אלוף במיל' יצחק בריק, הוא קובע כי צה"ל מוכן למלחמה. למעשה, הדו"ח מיישר קו עם צה"ל, תומך באמירת הרמטכ"ל כי צה"ל מוכן למלחמה ומסתפק בהמלצות נקודתיות של שיפור נוסף בשכר נגדי הימ"חים ומעקב טוב יותר אחר דוחו"ת הביקורת.

 

השורה התחתונה בדו"ח של ועדת המשנה למוכנות וביטחון שוטף בנושא "מוכנות צה"ל למלחמה", בראשות ח"כ עמר בר לב, היא שרמת מוכנות הצבא למלחמה עלתה באופן משמעותי מאז "צוק איתן". לפי הדו"ח, כמעט בכל מדד כמותי הייתה עלייה ברמת המוכנות - מספר האימונים, מלאי החימוש, מלאי חלקי החילוף ועוד. לפי הדו"ח, מפקדי אוגדות ומג"דים במילואים העניקו ציונים הגבוהים מ-8 (מתוך 10) למוכנות. בתמונה: הציונים המלאים.

טנקים של צה
טנק של צה"ל בגבול עזה. "המוכנות עלתה מאז צוק איתן"(צילום: MCT)

 ציונים קציני מילואים  ועדת החוץ והביטחון ()
אלו הציונים שנתנו קצינים בכירים במילואים לרמת המוכנות של צה"ל למלחמה, מתוך 10

 ועדת החוץ והביטחון (צילום: עמית שאבי)
ועדת החוץ והביטחון(צילום: עמית שאבי)

לצד זאת, ממליצים מחבריו יש לפתור בדחיפות את סוגיית שכר הבסיס של נגדים בקבע ראשוני וכתבו כי תוספת השכר שנוספה להם לפני כשנתיים אינה מספקת: "אנו ממליצים להעלות את שכר הבסיס של הנגדים - גם על חשבון פרויקטים קיימים היום בצבא".

 

לצד זאת נכתב בדו"ח בר לב כי קיים מחסור במשאיות הרכש של צה"ל: "ההמלצה היא לממש את תוכנית הרכש הקיימת בצה"ל למשאיות חדשות ויש לקדם את קנייתן גם על חשבון משימות אחרות.

 

בנוסף כתבו "גיוס בחירום תחת אש יאט את קצב ההתכנסות של כוחות המילואים והכוחות הסדירים. נדרשת בדיקה של לוחות הזמנים בתוכניות החירום של צה"ל, ולבחון אם הם אכן ריאליים".

אלוף במיל' יצחק בריק בועדה לביקורת המדינה עם נציב קבילות החיילים על מוכנות צבא היבשה למלחמה (צילום: אוהד צויגנברג)
אלוף במיל' בריק(צילום: אוהד צויגנברג)
 

לצד זאת ציינו כי המערכת צריכה להתייחס בכובד ראש לדו"חות הביקורת של מבקר מערכת הביטחון והמדינה ועל הצבא להמשיך לבצע מעקב אחר תיקון הליקויים שנחשפו בדו"חות אלו. חברי הוועדה ציינו כי הם רואים בחומרה את העובדה שדו"חות הביקורת הוצגו לשר הביטחון בישיבה משותפת עם גורמים צבאיים, אך לא התקיים דיון כנדרש וכמצופה בלוח הזמנים הסביר בנוכחות הרמטכ"ל או סגנו על נהמלצות.

 

יו"ר ועדת החוץ והביטחון, אבי דיכטר (הליכוד), היה זה שהחליט בעקבות דו"ח בריק החמור כי גם הוועדה שלו תבדוק את הנושא. היום אמר דיכטר: "לעתים יש התלבטות אם להוציא דו"ח. הוא היה מסווג, אבל הוחלט להוציא גם דו"ח גלוי לידיעת הציבור".

 

נציגי ועדת משנה בראשות ח"כ בר לב (המחנה הציוני) ביקרו בבסיסים, ערכו בדיקות וראיינו קצינים. ח"כ בר לב אמר כי "צה"ל מוכן למלחמה, אך ראש הממשלה מוביל תפיסת תקצוב לצה"ל 2030 שתנוון את יכולת התמרון היבשתי של צה"ל במערכה הבאה. לנוכח הטענה שצה"ל איננו מוכן למלחמה, אני קובע בשם הועדה כי רמת המוכנות של צה"ל למלחמה היא לאין ערוך גבוהה יותר היום מאשר הייתה לאחר צוק איתן, ואפילו ערב צוק איתן. העיקרון בבסיס תר"ש גדעון – מוכנות על חשבון התעצמות, שיפר והעלה את רמת המוכנות של צה"ל. צה"ל מוכן. על אף שיש נקודות תורפה, רובן מזוהות, ועל חלקן עמדנו בבדיקה זו".

 ועדת החוץ והביטחון (צילום: עמית שאבי)
דיכטר ובר לב(צילום: עמית שאבי)
 

"איננו ועדת חקירה, אך החלטנו להתמקד בכמה נושאים", פירט בר לב. "ירדנו לשטח והזמנו מג"די מילואים. נפגשנו עם נגדים ביחידות מחסני החירום ללא המפקדים שלהם ושאלנו אותם שאלות. כולם אמרו שמבחינתם הם עומדים במשימות ולכן הגופים עליהם הם אחראים מוכנים למלחמה. אבל התברר לנו ששכר הנגדים בקבע הראשוני נמוך, והדבר גורם לעזיבת כוח אדם איכותי לאלטרנטיבות מחוץ לצבא. 50 אחוז מהנגדים עוזבים את תפקידם תוך שנתיים-שלוש והידע המצטבר הולך לאיבוד - יש בכך פגיעה ביכולתו של צה"ל".

 

גם ח"כ אייל בן ראובן (המחנה הציוני), שהתעמת עם בריק בשבוע שעבר בוועדה לביקורת המדינה, אמר: "מוכנות צה"ל למלחמה השתפרה. אין משבר כפי שתיאר אלוף במיל' בריק. אמנם ישנם פערים, אך האתגרים של הצבא משתנים כל הזמן, וצה"ל לוקח אותם בחשבון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
המוכנות עלתה. טנק בגבול עזה
צילום: AP
מומלצים