שתף קטע נבחר

רע לישראל: טראמפ נותן מתנה לפוטין ולאיראן בסוריה

נסיגת כוחות ארה"ב תכרסם במעמדה כמעצמה, תפקיר את בעלי הברית לגורלם - במיוחד הכורדים מול ארדואן - ותקל על האיראנים להתבסס בסוריה

 

 

 

דאעש עדיין נוכח בסוריה ובעיראק, ובכל זאת הנשיא טראמפ רוצה להוציא את כוחותיו מסוריה. הוא התכוון לעשות זאת לפני זמן רב, אבל שר ההגנה מאטיס מנע זאת ממנו. הנימוקים היו שאם יעזבו היועצים האמריקנים את בעלי בריתם הכורדים זו תהיה בגידה שתפגע במעמדה של ארצות הברית ובאמינותה - וגם הפצרת ישראל שלא לתת יד חופשית לסוריה, לאיראן ולטורקיה לעשות כרצונן בסוריה החרבה הממוקמת אסטרטגית במזרח אגן הים התיכון.

 

הכוחות יעזבו תוך 100 יום: תוכנית הנסיגה האמריקנית

 

אבל טראמפ רצה לצאת מסוריה, משיקולים כלכליים בעיקר, ולכן הכריז על ניצחון. הבית הלבן פירסם הודעה שלפיה ארה"ב אינה מאותתת שהיא עוזבת את הקואליציה נגד דאעש, אלא "נערכת מחדש לשלב הבא" אחרי שדאעש איבד את מאחזיו.

 

 

חיילים אמריקנים בסוריה (צילום: AFP)
הכוחות האמריקנים בסוריה. באפריל הם כבר לא יהיו שם(צילום: AFP)

לא ברור למה הכוונה ב"נערכת מחדש". האם ארה"ב תוציא את יועציה הצבאיים מסוריה ותעביר אותם לירדן? או שתסתפק באנשיה שנמצאים בעיראק כדי להילחם בדאעש? ואולי תפעיל את כוחה האווירי מספינות הצי השישי בים התיכון במקום מבסיסים בסוריה או סמוך לגבול הסורי? כל זה לוט בערפל. בכל מקרה, מבחינתה של ישראל אלו חדשות לא טובות.

 

הודעת הבית הלבן היום משמעותה שארה"ב מאפשרת לרוסיה ואיראן, ובמידה מסוימת גם לטורקיה, לעצב כרצונן ולפי האינטרסים שלהן את הסדר שיהיה בסוריה בתום מלחמת האזרחים. התוצאה תהיה שאיראן תוכל להתבסס בסוריה ביתר קלות ושהשפעתו של פוטין במזרח התיכון, כולל בעיראק, תגדל; הכורדים הסורים, שיאבדו את תמיכת ארה"ב, יאלצו לחפש מקלט בזרועות בשאר אסד והטורקים יוכלו לחבוט בהם כרצונם אחרי שארה"ב הפקירה אותם.

 

מי יסמוך על ארה"ב?

לארה"ב יש היום כאלפיים אנשי צבא בסוריה והם מסייעים ל"כוחות הדמוקרטיים הסורים", גוף אופוזיציה בולט, להילחם במובלעות שנשארו לדאעש ממזרח לנהר הפרת. בניגוד להצהרת טראמפ, לדאעש יש כעת בסוריה עדיין כמה מובלעות שהאמריקנים עם המיליציות הכורדיות פועלים נגדן בהצלחה, אבל עדיין לא חוסלו לגמרי.

 

 

הפקירו את הכורדים. האמריקנים עוזבים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הפקירו את הכורדים. האמריקנים עוזבים(צילום: EPA)

לכן, פורמלית לפחות, נחוצה עדיין הנוכחות האמריקנית בסוריה אף שמדובר בכוח קטן. למעשה הכוח הזה - עם בעלי בריתו הכורדים - מחזיק את כל השטח שממזרח ומצפון לנהר הפרת, כרבע משטחה של סוריה. ואם היועצים הצבאיים האמריקנים יוחזרו הביתה - תאבד ארה"ב קלף חשוב שיאפשר לה להשפיע על ההסדר שיהיה בסוריה אחרי מלחמת האזרחים.

 

נכס צבאי אמריקני נוסף בסוריה הוא בסיס של כוחות מיוחדים שנמצאים בתנף, סמוך למשולש הגבולות סוריה-עיראק-ירדן. מבסיס זה פועלים כוחות אוויריים וגורמי מודיעין אמריקניים נגד המובלעות של דאעש באזור דיר א-זור, אבל מה שחשוב יותר - הם מונעים מהאיראנים מלהעביר מיליציות, טילים ונשק אחר דרך המסדרון היבשתי: מאיראן דרך עיראק לסוריה, ומשם גם לחיזבאללה בלבנון.

 

לכן הסתלקות האמריקנים מסוריה היא מהלך שלילי גם מנקודת ראותה של ישראל וגם מנקודת ראותה של ירדן. שכן הנוכחות הזאת בולמת כעת התבססות צבאית של "כוח קודס" של משמרות המהפכה האיראניים ושל המיליציות השיעיות שהוא הביא לסוריה סמוך לגבולות בין סוריה לירדן ובין סוריה לישראל.

הפצצת חיל האוויר הרוסי באידליב שבסוריה (צילום: AFP)
רוסיה מפציצה בסוריה. האמריקנים לא יהיו חלק מחלוקת השלל(צילום: AFP)

חשוב אף יותר: מעמדה של ארה"ב כמעצמה עולמית וכמעצמה משפיעה במזרח התיכון יכורסם ויפחת. הרוסים רוצים בסילוקם של היועצים הצבאיים האמריקנים כדי שארה"ב לא תוכל אפילו לדרוש להתחשב בה בחלוקת השלל אחרי מלחמת האזרחים, וגרוע מכך - ארה"ב תיתפס כמי שאינה מגינה על האינטרסים של בעלות בריתה במזרח התיכון. אלו לא רק ישראל וירדן אלא גם סעודיה, שנחשבת לפטרונית של המוסלמים הסונים בסוריה. בנוסף, ארה"ב מאבדת קלף שבאמצעותו היא יכולה לשאת ולתת עם הרוסים על ויתורים באוקראינה ובמקומות אחרים.

 

ארדואן מבטיח, ולא מבטיח לקיים

הכורדים הם כרגיל קורבן המשחק בין המעצמות. בפעם הבאה שהאמריקנים יזדקקו להם, בעיראק למשל, סביר להניח שייתקלו בכתף קרה. ניתן לשער שטראמפ קיבל הבטחה מארדואן שלא לנצל את הנסיגה כדי להסתער על מעוזי הכורדים. אבל כמו בעבר, טורקיה צפויה לזלזל בכך ולהכות בכורדים. לכן תחושת הבגידה מוצדקת.

 

השיקולים האלו כנראה אינם ממש מעניינים את טראמפ, כי יועציו אומרים עליו שחשיבה אסטרטגית אינה הצד החזק שלו. השיקול הכלכלי לסגת אמור להוביל לכך שארה"ב לא תידרש לממן את שיקום סוריה, וכך כאמור רוסיה תרוויח.

 

צריך להדגיש - כשמדברים על נוכחות אמריקנית בסוריה, לא מדובר על עשרות ולא על מאות אלפי לוחמים ואנשי ביון כמו שהיה בעיראק או בעבר הרחוק יותר בווייטנאם. זו השקעה מינמלית יחסית של 2,000 יועצים שמנהלים מבצעים מאוד מוצלחים, שפוגעים לא רק בדאעש אלא גם חוסמים את יכולתה של איראן להקים את הקשת השיעית הצפונית בהנהגתה.

 

כשטראמפ יסיג את אנשיו מסוריה, קאסם סולמני, מפקד כוח קודס האיראני, יוכל לחכך בהנאה את ידיו זו בזו ולומר למנהיג העליון חמינאי שעוד מכשול הוסר מדרכו להתבסס בסוריה, כדי שאפשר יהיה לפתוח ממנה חזית שנייה נגד ישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
חיילים אמריקנים בסוריה
צילום: AP
מומלצים