שתף קטע נבחר

היועמ"ש: גירוש משפחות מחבלים - פגיעה במדינה

אביחי מנדלבליט תקף את הממשלה על קידום החוק השנוי במחלוקת: "פעולה בניגוד לחוות דעת היועץ המשפטי היא פעולה בניגוד לחוק". על תיקי נתניהו: "עושים הכול כדי לעבוד מהר, אך לא על חשבון האיכות"

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט נשא הבוקר (ה') דברים בוועידה של גלובס בבנייני האומה בירושלים. בדבריו הוא התייחס לתיקי נתניהו: "נעשה הכול כדי לעבוד מהר, אך לא על חשבון איכות ההחלטות". הוא גם תקף את הממשלה על קידום החוק לגירוש משפחות מחבלים - וטען כי מדובר ב"פגיעה של ממש במדינה".

 
פורום "בוחרים בחיים" של המשפחות השכולות ותנועת "אם תרצו" הגיבו על דברי היועמ"ש: "שוב אנו עדים לתופעה המצערת שבה משפטנים פועלים כאופוזיציה אוטומטית לנבחרי הציבור. מדובר בפגיעה חמורה לדמוקרטיה ובמקרה דנן אף סוללת את הדרך לפיגוע הבא. הצעת החוק בסך הכל מסדירה חוק קיים ולא מדברת כלל על גירוש לעזה אלא על העתקת מקום מגורי משפחות מחבלים בתוך שטחי יו"ש. הפגיעה ביכולתה של ישראל להגן על עצמה תעודד שפיכות דמם של ישראלים חפים מפשע, ללא סיבה".

ד
היועמ"ש, אביחי מנדלבליט(צילום: דוברות משרד המשפטים)

"אין רשות ציבורית ואין אדם שהוא מעל החוק"

מנדלבליט אמר: "זה לא סוד שאנו עומדים בפני החלטות בתיקי ראש הממשלה. פרקליט המדינה מסר כאן אמש על דעתי כי בקרוב יחלו דיונים שבסופם אקבל החלטות בתיקים. החקירה בוצעה בנחישות ובמקצועיות. צוות זה יתכנס מעתה לעיתים קרובות בלשכתי. הצוות ממוקד כולו במשימת בחינת הראיות שנאספו, לצורך קבלת ההחלטות הנדרשות לפי דין".

 

"אין אדם שהוא מעל החוק", אמר מנדלבליט בהתייחסו לחוק לגירוש משפחות מחבלים. "פעולה בניגוד לחוות דעת של יועץ משפטי היא פעולה בניגוד לחוק. היועץ המשפטי, נקבע באחת העתירות, הוא לא רק מייעץ אלא גם מפקח על הממשלה. המשמעות איננה שהשר כפוף ליועץ המשפטי, אלא שהשר כפוף לחוק, ופירושו של היועץ המשפטי של החוק מחייב אותו. שלטון החוק במדינה אינו נתון לבחירה. כולם כפופים לחוק. זאת הליבה של השיטה הדמוקרטית שלנו. בנסיבות האלה, פעולה ממשלתית בניגוד לחוות דעת היועץ המשפטי לממשלה אינה יכולה להיות דבר להתהדר בו".

 

מנדלבליט אף התייחס לטענות כי היועצים המשפטיים בשירות הציבורי מבקשים כביכול לחתור תחת שלטון המדינה, ולפגוע בסמכותם של נבחרי הציבור למשול. "שלטון החוק אינו שלטון המשפטן", הדגיש מנדלבליט והוסיף: "היועצים המשפטיים הציבוריים, ואני בראשם, לא יכולים לשלוט ולא מבקשים לשלוט. מעולם לא ביקשנו זאת לעצמנו ולעולם גם לא נבקש. כל שאנו מבקשים הוא למלא את תפקידנו, של סיוע לממשלה להגשים את מדיניותה בגבולות הדין. כלומר, להעניק לדרגים המדיני והמקצועי את הכלים המשפטיים הדרושים להם, תוך הגשמת העיקרון לפיו אין רשות ציבורית ואין אדם שהוא מעל לחוק".

 

"בעת האחרונה ההתקפות האלה הפכו לצערי לחזון נפרץ. מי שתוקף אותנו כשאנו עושים את מלאכתנו, תוקף למעשה את שלטון החוק, שאנחנו משמשים כסוכניו".

 

אתמול התייחס פרקליט המדינה שי ניצן לחקירות ראש הממשלה, ואמר כי חוות הדעת בעניין תיקי נתניהו מתפרסות על פני 800 עמודים. "לאחר שקיבלנו את הטיוטות מחקירותיו של ראש הממשלה קיימתי פגישות שבהן הוצגו לי ולבכירים בפרקליטות חומר רחב היקף וראיות שונות", אמר ניצן. "הוכנה לבקשתי חוות דעת - ובימים הקרובים יתחילו הדיונים אצל היועץ המשפטי לממשלה".

 

גם ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס לחקירותיו בהרחבה בוועידת גלובס אמש. בהתייחסו לתיק 4000 (פרשת בזק-וואלה) אמר: "אתם שומעים הרבה בכותרות שנתתי הטבות מיוחדות לאלוביץ' מבזק וקיבלתי תמורת זה סיקור אוהד. יש רק בעיה אחת עם זה - לא זה נכון ולא זה נכון. אין שום שיפור בסיקור העוין שאני מקבל אבל יש שינוי - פעם אחת זה נהיה מאוד רע וזה ערב הבחירות, ב'מאני טיים'. לא רק שהם לא קיבלו משהו, לא קיבלתי מהם כלום אלא סיקור עוין מתמשך, לא נתתי להם שום הטבות, לכן לא היה כלום, ואני מאמין שבסופו של דבר גם לא יהיה כלום".

 

 

בתשובה לשאלת מעמדם של שומרי הסף והפרדת הרשויות בדמוקרטיה הישראלית, ענה נתניהו כי "המקום של שלושת הגופים האלה מובטח. מה שאסור לעשות בדמוקרטיה, ולצערי קורה, זה לנסות להפעיל לחצים לא ראויים, אפילו בריוניים, על שומרי הסף. זה קורה במקרה שלי, וזו סכנה לדמוקרטיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות משרד המשפטים
מנדלבליט בנאומו היום
צילום: דוברות משרד המשפטים
מומלצים