שתף קטע נבחר

האופציות של שב"ס: שחרור נוסף או השקעה של מיליארדים?

בעקבות שחרור כ-1,000 האסירים אתמול, אומרת ראש ענף מחקר בשירות בתי הסוהר כי יש תהליך עד 2027 לבנייה נוספת של בתי סוהר כדי להקטין את הצפיפות. החדשות הרעות: על פי הסטטיסטיקה, כ-40% מהאסירים ששוחררו ישובו למאסר. "עדיף שייבנו בתי כלא במקום לשחרר אסירים"

 

 

בעקבות השחרור של כ-1,000 אסירים פליליים אתמול (ה') במסגרת חוק שחרור מינהלי מוגבר, השב"ס עומד בפסק הדין של בג"ץ ולפיו עד אפריל 2019 לכל אסיר פלילי יהיה מרחב מחיה של 3.5 מ"ר. כעת יצטרכו בשב"ס להעביר אסירים בין בתי הכלא השונים, כדי שלכל כל אסיר יהיה את שטח המחיה הזה. סגן גונדר, ד"ר קתרין בן צבי-בונן, ראש ענף מחקר בשב"ס, שהתראיינה אתמול לאולפן ynet, אומרת שעל פי הסטטיסטיקה, כ-40% מהאסירים ששוחררו ישובו לבתי הכלא.

 

"הייתי מעדיפה שיבנו בתי סוהר ושאני לא אשחרר אסירים, אבל זה לא המצב. בעקרון, קיצור העונש בעתיד ינוע בין שישה ל-18 שבועות. לאסירים ששוחררו היום מדובר בקיצור של 41 ימים בממוצע בסך הכל". לדברי סגן גונדר בן צבי-בונן, השחרור היום לא שונה במהות שלו מכל שחרור רגיל. "אסיר שהרשות לשיקום האסיר מצאה אותו מתאים לטיפול אצלה - יטופל. אסיר שצריך להיות מפוקח על ידי היחידה לפיקוח עבירות מין - יפוקח. רשויות הרווחה לא צריכות לסיים את תפקידן רק בגלל שהיה שחרור מינהלי. הן צריכות להכנס לתפקיד ויש להן עבודה".

 

שחרור אסירים הבוקר בבית סוהר מעשיהו (צילום: דוברות שב
שחרור אסירים הבוקר בבית סוהר מעשיהו(צילום: דוברות שב"ס)

שחרור אסירים מוקדם בשל צפיפות בבית הסוהר מעשיהו (צילום: שאול גולן)
(צילום: שאול גולן)

שחרור אסירים מוקדם בשל צפיפות בבית הסוהר מעשיהו (צילום: שאול גולן)
(צילום: שאול גולן)

שחרור אסירים מוקדם בשל צפיפות בבית הסוהר מעשיהו (צילום: שאול גולן)
(צילום: שאול גולן)

על התוכניות לצמצום הצפיפות בבתי הכלא מספרת סגן גונדר בן צבי-בונן: "יש תהליך ארוך עד 2027 לצמצום ולבנייה נוספת. זה הולך במקביל. במתקנים קיימים אנחנו מפחיתים ומרווחים מיטות. לדוגמא, אם בתא של 22 מ"ר יש עשר מיטות, לכל אסיר יש 2.2 מ"ר. כדי להגיע לפעימה הראשונה של בג"ץ אני צריכה להוציא משם שלוש מיטות. בסך הכל אנחנו צריכים לפנות 3,000 מיטות, 3,000 אסירים צריכים ללכת הביתה, אבל לא כולם הולכים כי אנחנו בונים, משפצים, ובמקביל גם מקצרים אורך המאסר".

 

4.5 מ"ר לאסיר עד 2020

בשב"ס כלואים נכון להיום כעשרת אלפים אסירים פליליים ו-6,000 אסירים ביטחוניים מכיוון שחוק שחרור מינהלי מוגבר אינו חל על אסירים ביטחוניים, בשב"ס נמצאים בבעיה ולכן הפתרונות הם בניית אגפים נוספים בבתי הכלא הביטחוניים עופר, רמון וקציעות - בהשקעה של מיליארדים. על מנת לאפשר את בניית האגפים החדשים, שצפויה להימשך כשלוש שנים, יוקמו אגפי כליאה מאוהלים בקציעות על מנת שלכל אסיר יהיה את שטח המחיה שלו על פי החלטת בג"ץ.

 

 

בימים הקרובים ישוחררו עוד עשרות אסירים פליליים במסגרת השחרור המינהלי המוגבר והשחרורים יימשכו גם בהמשך. בכל המקרים מדובר רק באסירים שנשפטו לעד ארבע שנות מאסר. על מנת לעמוד בהחלטת בג"צ לפיה עד חודש אפריל 2020 כל אסיר יקבל 4.5 מ"ר של שטח מחיה, יש תוכניות לבניית בתי כלא פליליים נוספים במגידו ומעשיהו.

 

במקביל, היום יכולים בתי המשפט לשפוט אסירים לתשעה חודשי עבודות שירות במקום שישה חודשים כפי שהיה עד כה, ועל פי הערכה זה יפחית בכ-400 עד 500 את מספר האסירים בין כותלי הכלא. בנוסף, החלה לפעול בשב"ס ועדת שחרורים פנימית שבראשה עומד קצין בדרגת תת גונדר שהוא משפטן. הוועדה תדון בבקשות אסירים ששפוטים עד שנת מאסר להפחתת שליש מהמאסר שהוטל עליהם. ועדות השחרורים הרגילות (שאינן באחריות שב"ס) שיחליטו לשחרר אסירים שהגישו בקשה להפחית שליש ממאסרם, יקבלו גם את השחרור של הוועדה וגם את השחרור המינהלי המוגבר.

 

בשב"ס מאמינים כי בניית בתי הכלא החדשים, השחרורים המינהליים והשחרורים של ועדות השחרורים (הפנימית והחיצונית) והטלת עונש עבודות שירות עד תשעה חודשים, יביאו בסופו של דבר לקיום החלטת בג"ץ וכל אסיר יזכה ל-4.5 מ"ר פרטיים שלא כוללים שטחי ציבור.


פורסם לראשונה 20/12/2018 22:56

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות שב"ס
שחרור אסירים מכלא מעשיהו, אתמול
צילום: דוברות שב"ס
מומלצים