שתף קטע נבחר

"טראמפ הבריון" והסוד הגרעיני הרוסי: מסמכי אירופה

פריצה לרשת התקשורת הדיפלומטית של האיחוד, שנראית כ"ריגול טהור". בין המסמכים שנחשפו ב"ניו יורק טיימס": באירופה חושדים שפוטין הציב נשק גרעיני בקרים, בישראל מבהירים כי יש חשיבות לתזמון נסיגה אמריקנית מסוריה. האחראים, ככל הנראה: האקרים מהצבא הסיני

 

ניסוי בנשק גרעיני ()
שיגור רוסי. מוסקבה הציבה נשק גרעיני בקרים?

נשיא סין כינה את טראמפ "בריון", באירופה חושדים כי הרוסים הציבו נשק גרעיני בחצי האי קרים ובישראל אומר בכיר כי יש חשיבות לתזמון נסיגה אמריקנית מסוריה: כל אלו נחשפו במה שנראה כפריצה לרשת התקשורת הדיפלומטית של האיחוד האירופי, ככל הנראה על ידי הסינים. האיחוד האירופי פתח בחקירה בעקבות חשיפת הפריצה ב"ניו יורק טיימס".

 

במסמכים ניכרת הדאגה של הדיפלומטים והבכירים האירופאים מממשל טראמפ ומקשריו עם רוסיה וסין. באחד מהם, מ-8 בפברואר השנה, נכתבה אזהרה לפיה חצי האי קרים, שרוסיה סיפחה מידי אוקראינה ב-2014, הפך ל"אזור חם שייתכן שכבר הוצבו בו ראשי נפץ גרעיניים". באופן פומבי, גם האיחוד האירופי וגם ארצות הברית לא רמזו כי יש עדות מסוימת לנוכחות נשק גרעיני בקרים.

 

 

בעקבות הדיווח על הדלפת מסמכים, אמרו באיחוד האירופי כי הם "מודעים לטענות בנוגע לדליפה פוטנציאלית של מידע מסווג, והתחלנו בחקירת הנושא". סגן נשיא נציבות האיחוד ואלדיס דומברובסקיס, לשעבר ראש ממשלת לטביה, אמר כי כל "מוסד או מדינה" פגיעים למתקפות כאלה.

 

חלק גדול מהמסמכים רק מאשרים למעשה את הדאגות שנאמרו בפומבי בבריסל ביחס לממשל טראמפ, אבל ב"גרדיאן" נכתב כי פרצת האבטחה צריכה להדאיג מאוד את האיחוד. לפי אחד המסמכים, דיפלומטים אירופאים כתבו כי הפגישה ביולי בין טראמפ לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין הייתה "מוצלחת (לפחות עבור פוטין)".

 

במסיבת עיתונאים לאחר אותה פסגה בהלסינקי, טראמפ הציע למעשה למוסקבה לחקור אנשי מודיעין אמריקנים בתמורה לחקירה אמריקנית של רוסים שהואשמו על ידי התובע המיוחד רוברט מולר, החוקר את הקשר בין קמפיין טראמפ למוסקבה. לפי מסמך מ-20 ביולי, גורמים רשמיים בבית הלבן הבטיחו מיד לאחר מכן לאיחוד האירופי כי הסכם טראמפ "ייגדע".

 

 
מסמכי האיחוד האירופי אירופה נחשפו פריצה האקרים מסמכים ()
סעודיה נגד איראן ובעד פתרון שתי המדינות

באחד המסמכים מתואר ביקור של נשיא קפריסין בסעודיה בתחילת ינואר השנה. לפי המסמך האירופאי, הסעודים הביעו תמיכה בפתרון שתי המדינות, כשמזרח ירושלים תשמש כבירת פלסטין. הם ציינו כי פתרון הסוגיה הפלסטינית יהיה טוב עבור ישראל כי היא טובה בעסקים ותוכל לעשות עסקים עם מדינות ערב.

 

באותו מפגש הביעו הסעודים דאגה "מההתערבות האיראנים בענייניהם הפנימיים של מדינות באזור, במטרה להפר את היציבות והביטחון. הסכם הגרעין אפשר לאיראן לממן טרור. התאוקרטיה האיראנית השמידה את פוטנציאל ההתפתחות של המדינה, ובמקום זאת היא עומדת מאחורי הבעיות בלבנון, עיראק ותימן. העולם צריך לתמוך במפגינים באיראן".

 

ישראל: "להביס את איראן, לא להשמידה"

מסמך אחר מתאר מפגש בירושלים בין בכירה במשרד החוץ הסלובקי לבין אלון אושפיז, ראש המערך המדיני במשרד החוץ הישראלי. "ישראל קוראת להביס את איראן, אבל לא להשמידה", מתוארת שם האסטרטגיה הישראלית. "הסכם הגרעין מת ולמצב הכלכלי הקשה באיראן תהיה השפעה על היציבות".

חיילים אמריקנים בסוריה (צילום: AFP)
האמריקנים בדרך לעזוב את סוריה. ישראל: התזמון חשוב(צילום: AFP)

מסמכי האיחוד האירופי אירופה נחשפו פריצה האקרים מסמכים ()
האסטרטגיה הישראלית כלפי איראן

 

אושפיז הודה בפני מקבילתו הסלובקית, כמה חודשים לפני תקרית הפלת מטוס האיליושין הרוסי על ידי צבא אסד במהלך תקיפה ישראלית, כי "המצב בסוריה היה מורכב יותר ללא ההתערבות הרוסית. הפעולות של איראן נראות על ידי רוסיה כפוגעות ביציבות. רוסיה וישראל הגיעו לנקודה שבה שתיהן מקבלות את האינטרסים שלהן בסוריה".

 

באותו מסמך התייחס הבכיר במשרד החוץ גם לנסיגה אמריקנית מסוריה, חצי שנה לפני החלטתו אתמול של טראמפ על נסיגת כל הכוחות האמריקנים מהמדינה. "בנוגע לנוכחות האמריקנית בסוריה – ישראל לא מפצירה בוושינגטון להישאר במדינה", אמר אושפיז. "זה חלק מהמדיניות שלה, כשבמקביל יש חשיבות לתזמון שבו נלקח צעד כזה".

 

מסמך אחר מפרט שיחה ב-16 ביולי בין בכירים אירופאים לנשיא סין שי ג'ינפינג. לפי המסמך, הנשיא הסיני השווה את היחס "הבריוני" של טראמפ לממשלתו ל"קרב אגרוף פריסטייל, ללא חוקים". שי צוטט בנוסף כאומר: "לא ניכנע לבריונות האמריקנית, גם אם מלחמת הסחר תפגע בכולם".

הנשיא הסיני וטראמפ. "היחס שלו כלפינו בריוני" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הנשיא הסיני וטראמפ. "היחס שלו כלפינו בריוני"(צילום: AFP)

המסמכים, שמתפרסים על פני שלוש שנים של פעילות דיפלומטית, פורסמו לכאורה ברשת על ידי האקרים, ונחשפו על ידי חברת האבטחה Area 1, שהעבירה את המידע ל"ניו יורק טיימס". העיתון ציין כי הטכניקות שהפעילו ההאקרים דומות לאלו שמפעילה יחידת סייבר של הצבא הסיני.

 

חושפי הפריצה: "לא היה כאן דבר מורכב"

המסמכים שהודלפו, מתוכם הועברו 1,100 ל"ניו יורק טיימס", הם אלו שנחשבים לפחות רגישים. המסמכים הסודיים ביותר של האיחוד מועברים ברשת תקשורת אחרת. בלייק דרש, מבכירי Area 1, אמר כי הוא מעריך שעשרות אלפי מסמכים נוספים נגנבו. "אנחנו מעריכים שמדובר רק בחלק קטן מהפעולה הכוללת. ממה שאני רואה, לאיחוד האירופי יש בעיה קשה".

 

מייסד חברת האבטחה, אורן פלקוביץ', ציין כי הפריצה הייתה פשוטה יחסית. "לא היה כאן שום דבר מורכב", אמר והסביר כי ההאקרים פרצו לשרתים בקפריסין, השיגו את הסיסמאות והתחברו לשרת ההודעות הכולל של האיחוד האירופי.

 

אוסף המסמכים מזכיר את פרשת ויקיליקס ב-2010, אז הודלפו 250 אלף מסמכים של מחלקת המדינה. אבל במקרה הזה אין מדובר בדליפה כה נרחבת, והיא גם כוללת בעיקר מסמכים בדרגת סיווג נמוכה יחסית. בניגוד לוויקיליקס או לפריצה הרוסית לשרתי הוועידה הדמוקרטית ב-2016, במתקפת הסייבר הנוכחית הפורצים לא פרסמו את החומר ברשת ובכיר מודיעין לשעבר מעריך: זה ריגול טהור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
טראמפ והנשיא הסיני
צילום: AFP
מומלצים