שתף קטע נבחר

האסון באינדונזיה: "מדרון הר הגעש קרס - ונוצרו גלי צונאמי"

המדרון של הר הגעש קרס, שולי ההר נפלו למרחק - וכך נוצר גל הצונאמי. מומחה מסביר איך נגרם האסון שגבה את חייהם של יותר מ-200 בני אדם באינדונזיה ומספר שאירוע כזה קרה גם בישראל לפני כ-250 שנה בשל גלישת המדרון בחוף

יותר מ-200 בני-אדם נהרגו הלילה (יום א') בצונאמי שהיכה בחופים באזור מצר סוּנדה שבאינדונזיה. חוקרים סבורים כי לצונאמי יש קשר למפולות תת-ימיות שנגרמה כתוצאה מהתפרצות באנאק קרקטקאו, אי געשי שנוצר במהלך השנים מהר הגעש קרקטאו.

 

 

פרופ' שמואל מרקו, ראש בית הספר למדעי כדור הארץ באוניברסיטת תל אביב, הסביר בראיון ל-ynet כיצד תופעה כזו יכולה להתרחש: "ההתפרצות הגעשית כשלעצמה לא יוצרת צונאמי". לדבריו, "מה שקורה הרבה פעמים הוא שנוצר מדרון בשוליים של הר הגעש, שהוא כמו קן נמלים שהולך ונבנה. כשמדרון מגיע לגובה מסוים - אז הוא לא יציב. אם זה קורה מתחת למים, אז יש גלישה תת ימית של חומר, השוליים של ההר נופלים למרחק מסוים, וזה גורם לגל מסוים שגורם לצונאמי. כלומר הר הגעש מילא את התפקיד של בניית המדרון בצורה לא יציבה".

 

אזור אינדונזיה הוא פעיל מאוד מבחינה געשית. פרופ' מרקו: "כמעט כל האיים של אינדונזיה התחילו כהרי געש. אינדונזיה זו ארץ איים. הקרקעית של האוקיינוס ההודי נכנסת מתחת לאיים האלה בקצב נורא איטי, של 2.5-3 ס"מ בשנה. אבל אחרי מיליוני שנים הקרקעית הזאת מגיעה לעומק גדול ושם חם מאוד, נוצרת התכה, נוצרת מאגמה שפורצת כלפי מעלה וכך נוצרים האיים האלה. התופעה הגאולוגית נקראת תופעת הפחתה, כי מופחתת שם הקרקעית באוקיינוס. לכן יש הרי געש רבים באינדונזיה. כמעט כל האיים של אינדונזיה הם הרי געש".

 

נזקי הצונאמי באינדונזיה (צילום: AFP)
נזקי הצונאמי באינדונזיה(צילום: AFP)

נזקי הצונאמי באינדונזיה (צילום: AFP)
נזקי הצונאמי באינדונזיה(צילום: AFP)

 

אסון כזה יכול לחזור על עצמו? פרופ' מרקו השיב: "אני חושב שזה אפילו לא חייב להיות קשור להתפרצות מסוימת. כל התפרצות גורמת לעוד חומר. בסוף יש איזה קש ששובר את גב הגמל וגורם למדרון להיות לא יציב. למדרון לא קורה כלום במקרה כזה, אולי כשתהיה רעידת אדמה חלשה, ויש שם הרבה. אפילו הזרמים של הים סוחפים מהעומק ואז המדרון קורס. אי אפשר להעריך מתי קריסה תקרה בעתיד. אין דרך להעריך את זה".

 

פרופ' מרקו אומר כי זו לא תופעה ייחודית לאזור אינדונזיה: "יש עוד איים כאלה ברחבי אוקיינוסים - כמו באיים הקנאריים באוקיינוס האטלנטי, כבר נראים מאוד גבוהים ותלולים ומפולת כזו יכולה לגרום לצונאמי".

הר הגעש קרקטאו באינדונזיה (צילום: EPA / ESA / NASA)
הר הגעש קרקטאו באינדונזיה(צילום: EPA / ESA / NASA)

הר הגעש קרקטאו באינדונזיה (צילום: EPA)
הר הגעש קרקטאו באינדונזיה(צילום: EPA)

 

ומה עם האזור שלנו? פרופ' מרקו אומר כי מקרים כאלה אירעו גם אצלנו בישראל - אבל לא כתוצאה מהרי געש. "לא רק געש יודע לעשות את זה - למשל בארץ המדרון של הים התיכון צובר גם סחף, כל הנחלים שזורמים לים התיכון - אפילו היום הירקון, נחל תנינים, אכזיב, בצת - כל אלה מעמיסים את המדרון של החוף בים התיכון והיו צונאמי בארץ צונאמי מאותו מכניזם", הוא מסביר. "היו גלישות תת ימיות, שהסיטו כמות גדולה של מים. יש תיאורים היסטוריים. המים קודם כל יורדים, אנשים רצים לאסוף פירות ים ואז מגיע גל גדול ומטביע אנשים. זה קרה כמה פעמים באזור שלנו. בנובמבר 1759 הייתה רעידת אדמה די רחוק מהחוף, אבל כיוון שהמדרון היה כל כך לא יציב - אז גם ממרחק היא עשתה ויברציה והמדרון גלש. למשל, ספינות שהגיעו מהנמל עד למקום שנקרא כיום תל נפוליאון".

 

הצונאמי הלילה הגיע ארבעה ימים לפני שבאינדונזיה וב-12 מדינות נוספות יציינו 14 שנה לצונאמי האדיר שהיכה בדרום אסיה ובמזרח אפריקה ב-26 בדצמבר 2004, חג המולד. הצונאמי, שנגרם אז מרעידת אדמה בעוצמה 9.1, גבה את חייהם של כ-226 אלף איש, מהם יותר מ-120 אלף באינדונזיה.

 

רק בספטמבר האחרון נהרגו יותר מ-2,500 בני אדם ברעידת אדמה וצונאמי שפקדו את האי סולוואסי באינדונזיה. הסוכנות המטאורולוגית והגאופיזית של אינדונזיה פרסמה אזהרת צונאמי בעקבות הרעש החזק, אך הסירה אותה לאחר 34 דקות. הסוכנות התמודדה אז עם ביקורת שלפיה האזהרה הוסרה מוקדם מדי, אך היא דחתה את הטענות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA / ALEX GERST / ESA / NASA
תמונה מהחלל של הר הגעש
צילום: EPA / ALEX GERST / ESA / NASA
מומלצים