שתף קטע נבחר

המפולת בשווקים הגיעה אלינו - והחסכונות חוטפים

הירידות החדות שנרשמו ברחבי העולם הגיעו לבורסת ת"א - והמדדים המובילים נחתכו ב-5%. המציאות הזו משפיעה לרעה על כל אחד מאיתנו בחסכונות, ודווקא בתזמון גרוע - שיעור החשיפה שלהם למניות גבוה במיוחד. האם כדאי למשוך את הכסף מהחיסכון? זה לא בהכרח רעיון מוצלח

הנפילות בשווקים מעבר לים הגיעו היום (א') גם אלינו - והבורסה בתל אביב סיימה את יום המסחר בירידה החדה ביותר מאז אוגוסט 2011. מדד ת"א 35 צנח ב-5%, מדד ת"א 125 נחתך ב-4.7% ומדד הבנקים איבד יותר מ-4%. עם הירידות הבולטות ניתן למנות את מניית פריגו שנחתכה ביותר מ-28%, טבע שנפלה בכמעט 8% וקמטק שצנחה ב-11.3%.

 

 

נתונים עגומים אלו מצטרפים לירידות החדות שאירעו בסוף השבוע בבורסות בניו יורק. המדדים המובילים שם – הנאסדק, ה-s&p 500 והדאו-ג'ונס, איבדו בתוך חודש יותר מ-12% במקביל לירידות חדות גם בשאר הבורסות ברחבי העולם.

בורסה וול סטריט (צילום: suutterstock)
(צילום: suutterstock)

הטלטלות בשוקי ההון בארץ ובעולם שהחלו ביתר שאת בחודש אוקטובר האחרון, דרדרו את הבורסה לשפל של שנים. מי שחווה את הירידות הללו באופן אישי הם המשקיעים בשוק ההון, אם באמצעות קרנות הנאמנות לסוגיהן או באמצעות השקעה ישירה.

 

אך גם מי שלא מושקע באופן ישיר בשווקים, מושפע מהירידות הללו שנוגסות בחסכונות הפנסיוניים – קרנות הפנסיה קופות הגמל, קרנות ההשתלמות וביטוחי המנהלים. מדובר בחסכונות של מאות מיליארדי שקלים שמושקעים עמוק בשוק ההון.

 

עד כמה עמוק? בדיקת ynet מעלה כי דווקא בתקופה זו שיעור המניות בתמהיל ההשקעות בחסכונות השונים גבוה במיוחד ביחס לשנים האחרונות. על פי הנתונים, היקף החשיפה של קופות הגמל לשוק המניות נמצא בשיא והוא עומד על יותר מ-25% מהנכסים, בחלק מהחברות ההיקף עולה על 30%, תזמון גרוע במיוחד, מציאות שפוגעת כעת חזק בחוסכים.

 

איך הטלטלה בבורסה תשפיע על החסכונות

איך זה ישפיע על החסכונות? נכון לסוף חודש נובמבר, הניבו קרנות ההשתלמות לדוגמה (בחישוב מתחילת השנה), תשואה שנעה סביב 1%-2%, אמנם חודש דצמבר עוד לא הסתיים, אבל אם לא יקרה נס של ממש, כפי שזה נראה כרגע על פי שיחות עם מנהלי השקעות, צפויה בדצמבר תשואה שלילית שתנוע סביב 3%. המשמעות היא שבכל שנת 2018 יניבו הקרנות תשואה שלילית של כ- 1%-2% ואולי אף גרועה מזו, תלוי ברמת החשיפה של הקרן לשוק המניות. תמונה דומה צפויה גם בשוק קופות הגמל.

 

צניחה בבורסה האמריקנית (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מה עושים? בבתי ההשקעות מבקשים להזכיר לציבור את משבר 2008, אז ירדו השווקים בחדות. הציבור נכנס לפאניקה ורבים משכו את חסכונותיהם תוך ספיגת הפסדים כבדים. בתוך מספר חודשים השווקים חזרו לעלות, החזירו את ההפסדים ואף הניבו תשואה נאה. מי שמיהר למשוך את כספו, לא יכול היה לתקן. יתרה מכך, בחלק מהמקרים חוסכים משכו את חסכונותיהם תוך חיוב במס, מהלך שפגע בהם פעמיים.

 

לא לכל אחד יש אורך רוח ויכולת להמתין עד יעבור זעם. ואף אחד גם לא יודע לנבא במדויק מתי זה יקרה. קבלת החלטה צריכה להיעשות בצורה מושכלת תוך לקיחת מכלול השיקולים (למשל, מה ההשלכות בהיבטי מיסוי).

 

נציין כי חוץ ממשיכת הכספים קיימת גם אפשרות ביניים. כמעט בכל החסכונות הפנסיוניים – אם זה קופות הגמל או קרנות הפנסיה קיימים מסלולים סולידיים נטולי מניות ואף אגרות חוב. נכון להיום בקופות הללו הצבירות הן זעומות ביחס לקופות הכלליות ולא רבים מהחוסכים מודעים לאפשרות העומדת לרשותם לבקש להעביר את הכספים למסלול כזה.

 

במהלך פשוט, אפילו אונליין, ניתן להגיש בקשה למעבר למסלול כזה והחברה מחויבת להעביר לשם את הכסף בתוך 3 ימים. אפשרות זו היא אופציה, למי שלא מעוניין להישאר ברכבת ההרים המטלטלת לפחות עד יעבור זעם ומצד שני לא למשוך את הכסף.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים