שתף קטע נבחר

אדווה כהן: "המטרה שלי היא להגיע לגמר אליפות העולם"

האתלטית בת ה-22, ששברה ב-2018 שיאים ב-3,000 מכשולים, שומרת על צניעות: "עוד צריכה להשתפר", מסמנת מטרות: "להגיע ל-15 הראשונות בעולם" וחושפת מה עבר לה בראש בגמר אליפות אירופה: "אמרתי לעצמי שזה הזמן להוכיח מה אני שווה"

2018 הייתה שנה מיוחדת עבור אדווה כהן (22). שנה שהפכה אותה ללהיט של האתלטיקה הישראלית. מלבד פעם אחת, היא שברה את השיא הלאומי ב-3,000 מטר מכשולים בכל תחרות בה השתתפה. השאלה היא האם הגיעה כבר לקצה גבול היכולת שלה והציבה רף גבוה מדי לעצמה?

 

"אני לא חושבת שיש גבולות", אומרת כהן, "אני ממשיכה להתאמן כרגיל ואדע באמצע העונה לאן זה ייקח אותי. באופן כללי, ההרגשה שלי היא שעוד יש מה לשפר".

 

   ()

החודש היא מתאמנת בירושלים אליה הגיעה ממכללת ניו-מקסיקו, המכללה החדשה שלה, לשלושה שבועות של מחנה אימונים עם המאמן רומן פדרמן. היא מאוד אופטימית לגבי אליפות העולם בספטמבר 2019, בה תתמודד לראשונה בקריירה מול רצות מהטופ העולמי.

 

הפתיעה את אירופה

כהן, 1.55 מ' על 41 ק"ג, יודעת שהעסק מול הרצות האפריקניות השולטות בריצה יהיה הרבה יותר מסובך מאשר מול האירופיות. באליפות העולם הקודמת, רק אירופית אחת הצליחה לדלג לגמר אחרי מרוצי המוקדמות הקשים.

 

אדווה כהן עם מאמנה רומן פרדמן (צילום: איילת סרוסי)
אדווה כהן עם מאמנה רומן פרדמן(צילום: איילת סרוסי)

 

"אמנם מוקדם לומר ונראה מה יקרה, אבל נראה שהמטרה שלי באליפות העולם תהיה להגיע לגמר בין 15 הראשונות. להערכתי, 45 רצות יתחרו שם. בשבילי להגיע לגמר בניסיון הראשון ברמה העולמית יהיה הישג טוב".

 

כהן הגיעה לאליפות אירופה בברלין כמדורגת 30 מתוך 33 המתחרות שהצליחו לעמוד בקריטריון לאליפות, ואף מומחה לא ציפה שהיא תעפיל לגמר. ההישג הגדול ביותר שלה עד אז היה מקום תשיעי באליפות אירופה עד גיל 23 שנה מוקדם יותר. היא קבעה באליפות ההיא בפולין, את תוצאת שנת 2017 שלה, 10:07.82 דקות.

 

איך הצלחת להפתיע את כולם באליפות אירופה?

"הרגשתי מוכנה לתחרות. במהלך הגמר הייתי עם המון אנדרנלין מכמות הצופים ומהאווירה המדהימה באצטדיון. נהניתי מהריצה עצמה, מה שגרם לי לרוץ בקצב שלי וזה הוביל אותי לשפר את השיא שלי. במהלך הסיבוב האחרון ראיתי שאני מאוד קרובה לקבוצה של הבנות המובילות, ופשוט אמרתי לעצמי שזה הזמן להוכיח לעצמי מה שאני מסוגלת. ידעתי שזה סיבוב אחרון ואין לי מה להפסיד. כל עקיפה נתנה לי יותר מוטיבציה להמשיך ולעקוף עוד ועוד".

 

אדווה כהן (צילום: טיבור ייגר)
אדווה כהן באליפות אירופה. הגיעה לשיא שלה?(צילום: טיבור ייגר)

 

הייתה לך איזו טקטיקה מיוחדת?

"אני רצה לפי התחושה והתפתחות הריצה. לא לפי שום גורם מוקדם".

 

כשנשאלה כהן על מבנה הגוף הנמוך והרזה שלה, היא העדיפה שפרדמן יענה במקומה: "בכל מבנה יש יתרונות וחסרונות. לרצה גבוהה (לונה צ'מטאי היא כזו, א.פ) יש צעדים ארוכים שיכולים לקצר מרחק בתנאי שהצעדים מבטאים קצב נכון. היכולות של אדווה הן בעיקר בשליטה בקצב הנכון לתוך הריצה והתוצאה".

 

אדווה, התאמנת בתנאים מיוחדים לפני התחרות?

"לא. העדפתי להתאמן כאן, ליד הבית, בירושלים. בשבילי זה כבר כמו חו"ל. אחרי השנה הראשונה במכללה הקודמת שלי, איובה, יצאנו רק לשתי תחרויות באירופה לבדוק את עצמנו. בראשונה זכיתי באליפות משחקי הים התיכון עד גיל 23 באיטליה, ובשנייה השגתי שיא לאומי (9:48.48 דקות). פרדמן מוסיף: "כבר אחרי מינסק הייתי משוכנע שהיא בכושר לאליפות אירופה בברלין".

 

עוד אמר פרדמן: "לפני ברלין אמרתי לה שאני מאמין שתרד מה-9:40 דקות. היא ענתה לי 'יהיה בסדר' ובסוף ירדה מ-9:30 דקות. "יש מעט אתלטים שבתחרות עושים תוצאות יותר טובות מהאימונים, ואדווה היא אחת מאלה".

 

האופי החזק והתחרותי של כהן עשוי להמשיך לשחק לטובתה בהמשך הקריירה. המאמן שלה כבר אמר שהיא משיגה יותר בתחרויות מאשר באימונים, ולא מדובר באופי המקובל של ספורטאי ישראלי.

 

אדווה כהן (צילום: טיבור ייגר)
לא ישראלית טיפוסית(צילום: טיבור ייגר)

 

המאמן רומן פרדמן, שמבחינתה הוא הרבה יותר ממאמן, אלא גורו של אתלטיקה, מסביר: "אופי תחרותי הוא ערך חשוב מאוד. אבל לפני האופי יש את השאלה של מוכנות פיזיולוגית. בלי זה, גם האופי לא יעזור. היא הגיעה מוכנה פיזיולוגית באופן מלא לברלין".

 

מה שעשתה כהן, ממש רוקי במושגי ספורט, הוא כמעט בלתי נתפס. לרוב ההישגים שלה אפשר לצרף את ההגדרה "מדהים", בקנה המידה שלנו. לגרוע יותר מדקה וחצי מהתוצאה ההתחלתית ב-2016 עד לירידה מתחת ל-9:30 דקות זה נפלא, ולזה אפשר להוסיף שיפור של כמעט 40 שניות! לשיא האישי ב-2018.

 

למרות שעונת המכללות תתחיל בעוד למעלה מחודשיים, כהן כבר הספיקה להוסיף שיא חדש לרשימת הישגיה. בתחרות בבוסטון היא קבעה שיא ישראלי באולם ב-5,000 מטר, 15:42.85 דקות, והייתה הישראלית השנייה אחרי לונה צ'מטאי שיורדת מ-16 דקות. תוצאה כזו באולם, שקולה להערכת מומחים ל-15:30 דקות באצטדיון. רומן מספר שלפני אליפות אירופה, היא רצה באימונים במהירות גבוהה מ-15.30 קמ"ש. וה-5,000 מטר עבורה הוא רק אמצעי לייעל את הריצה שלה ב-3,000 מטר מכשולים.

 

אם היא תמשיך כך, היא תגיע לאולימפיאדת טוקיו 2020. המשימה מבחינתה, היא לא רק "להגיע", אלא להתחרות בצורה טובה. ולפי ההתקדמות שלה, היא יכולה להגיע הכי רחוק שאפשר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טיבור ייגר
אדווה כהן
צילום: טיבור ייגר
מומלצים