שתף קטע נבחר

כיצד ייושם החוק שיממן פריימריז מקופת המדינה?

מליאת הכנסת אישרה בכהונה היוצאת חוק שלפיו מועמדים במפלגות עם הליך פריימריז יקבלו מימון לכך מהמדינה במקום לגייס תרומות. עם הפיזור המסתמן של הכנסת ה-20, החוק צפוי להיות מיושם בפעם הראשונה אולם עדיין לא ברור כיצד הדבר ייעשה. יועמ"ש הכנסת הבהיר כי ההנחיות יועברו בהקדם

 

אולם מליאה ריק כנסת ירושלים ()
מליאת הכנסת

זה אמור להיות חוק שעושה סדר בכל הקשור למימון ההוצאות של מועמדים לכנסת שמתמודדים לפריימריז במפלגותיהם, אולם עם הפיזור המסתמן של הכנסת ה-20 נראה כי קיימים לא מעט סימני שאלה בנוגע ליישומו.

 

כמעט שנה אחרי שמליאת הכנסת אישרה את "חוק מימון הפריימריז", שלפיו מועמדים בפריימריז יקבלו מימון לכך מהמדינה, פנתה ח"כ מיכל בירן (המחנה הציוני) ליועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד איל ינון, בבקשה לקבל הבהרות כיצד להתנהל.

ח"כ בירן. ביקשה הבהרות (צילום: אלי סגל) (צילום: אלי סגל)
ח"כ בירן. ביקשה הבהרות(צילום: אלי סגל)

החוק שאותו יזם השר יריב לוין (הליכוד) וקודם על ידי יו"ר הקואליציה וחברו לסיעה, ח"כ דודי אמסלם, אמור לשים סוף לתופעה שבמסגרתה חברי הכנסת מסתובבים בין תורמים פוטנציאליים בארץ ובעולם ומקבצים כספים למימון התמודדותם.

 

לפי החוק, במקום גיוס תרומות יקבלו חברי הכנסת במפלגות שמקיימות פריימריז (כדוגמת הליכוד, העבודה, הבית היהודי ומרצ) את מלוא תקרת ההוצאות בבחירות המקדימות מקופת הכנסת, בהתאם לקבלות ולדו"ח כספי שיציגו למבקר המדינה. מתמודדים שאינם חברי כנסת יקבלו מענק עם בחירתם.

 

יותר מ-300 אלף שקלים לכל מועמד בליכוד

החוק שאושר בינואר השנה מציג גם נוסחה לחישוב הסכומים עבור כל חבר כנסת, כך שחברי כנסת במפלגות הגדולות יקבלו גם מימון גבוה יותר.

 

לפי החישוב המופיע בחוק, חברי כנסת שיתמודדו בבחירות הפנימיות בליכוד יקבלו קצת יותר מ-300 אלף שקלים למימון הוצאות ההתמודדות, וחברי כנסת ממפלגות קטנות יותר, שבהן מטבע הדברים יש גם פחות מתפקדים (בעבודה, בבית היהודי ובמרצ) יקבלו 200 אלף שקלים.

 

עלות המענק הישיר לחברי הכנסת מהליכוד נאמדת בכ-9.3 מיליון שקלים, לחברי הכנסת מהעבודה 3.8 מיליון שקלים ולחברי הכנסת מהבית היהודי מיליון שקלים.

 

באופוזיציה טענו כי מדובר בחוק מושחת וכי לא יעלה על הדעת שהציבור יממן את קמפיין חברי הכנסת. מנגד, תומכיו של החוק טענו שהוא מנתק לראשונה את התלות הפסולה שקיימת כיום בין נבחרי הציבור לתורמים - דבר שעלול להצמיח תופעות פסולות.

 

כעת, עם יריית הפתיחה לבחירות 2019 נדמה שעדיין קיימים יותר סימני שאלה בנוגע להחלת החוק. כמה חברי כנסת תוהים בימים האחרונים כיצד ומתי יעברו כספי המימון, האם ההנחיה הנוגעת לדיווח על הוצאות בזמן הפריימריז נותרה על כנה, מה דינם של דמי הגשת המועמדות שאמורים המתמודדים להעביר טרם הקצאת המימון והאם מימון עצמי כלול ברשימת ההוצאות או מתווסף אליה.

 

ח"כ בירן פנתה כאמור בימים האחרונים בנושא ליועץ המשפטי של הכנסת. "במערכת הבחירות הקרובה תהיה זו הפעם הראשונה שבה המדינה תממן את הבחירות המקדימות. לפיכך, אשמח לקבל הבהרה על מספר שאלות לקראת הפריימריז", נכתב בפנייה לעו"ד ינון.

 

בתשובה שהעביר היועץ המשפטי של הכנסת בנושא, הוא לא פירט את הנהלים אך הבהיר כי חשב הכנסת יעביר לחברי הכנסת בהקדם את ההנחיות ואת הטפסים הרלוונטיים. עו"ד ינון הוסיף כי התהליך ייצא אל הפועל רק לאחר פיזור הכנסת הנוכחית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות הכנסת – הדס פרוש
מליאת הכנסת
צילום: דוברות הכנסת – הדס פרוש
מומלצים