שתף קטע נבחר

קל וחומר: הגבס שב לחיינו

במשך שנים סבל הגבס מיחסי ציבור ירודים - אלא שהקדמה הטכנולוגית והמיומנות הטכנית שנרכשה בעבודה עם חומר הגלם הבליטו את יתרונותיו: גמישות שמתאימה לשינויים באורח החיים המודרני, חומר טבעי שמיועד למחזור לאחר השימוש בו וקיצור לוחות זמנים במהלך בנייה. קבלו הצצה אל מאחורי הקלעים של תעשיית הגבס הישראלית

בשיתוף אורבונד

|צילום וידאו: ירון שרון, כתבת: פז מור|
 
במשך שנים סבל הגבס, אחד החומרים העתיקים בעולם, מדימוי ירוד של חומר שאינו עמיד למים ומהווה מכשול בהליך הביצועי - אלא שהקדמה הטכנולוגית והמיומנות שנרכשה בישראל בעבודה עם החומר שינו את התמונה. "בהיסטוריה הדימוי של הגבס לא היה טוב - הבעיות העיקריות שלו היו בעיות של איכויות וביצוע", מתאר שלומי זליג, מנכ״ל משותף חברת שמשון זליג בע״מ יו״ר ארגון הקבלנים והבונים ראשון לציון. "כיום אנשים יודעים לעבוד עם הגבס, וגם החומר ברמה טובה יותר ממה שהיה בעבר. כל הדעות הקדומות שגבס אינו עמיד למים הן אגדות אורבניות, הגבס עמיד למים לחלוטין", הוא מדגיש.
 
גבס  (צילום: ירון שרון )
התפתחות טכנולוגית ומיומנות גבוהה - הגבס שב לחיינו(צילום: ירון שרון )
 
את צליל ההד שמשמיעה נקישה על קיר גבס כולנו יודעים לזהות בקלות. אלמנטים רבים בחיינו מכילים גבס, בין אם במשרד בעבודה או כחלק מעיצוב הפנים של ביתנו. "מלוחות הגבס אפשר לעשות קיר בכל תצורה שהיא", אומר אודי בן אורי, מנכ"ל אורבונד תעשיות גבס ומוצריו בע״מ ויו"ר איגוד תעשיות מוצרי בנייה וצריכה בהתאחדות התעשיינים. "מבחינה אקוסטית, אם רוצים להגדיל את רמת האקוסטיקה גבס מאפשר זאת, גם לבודד מבחינה תרמית, קיימים לוחות חסיני אש - החל מהגנה מפני אש של חצי שעה ועד שעתיים וחצי", מפרט בן אורי.
 
אורבונד  (צילום: עוזי פורת, אדריכל אבי שטרנפלד)
הסתכלו סביב - לגבס מקום חשוב בחיינו(צילום: עוזי פורת, אדריכל אבי שטרנפלד)
 
"השימושים שלנו בגבס הם מגוונים. אנחנו משתמשים בגבס קודם כל לציפוי של התקרות, וגם לציפוי של הקירות החיצוניים ולמחיצות בתוך הבית. גבס יכול כמובן להשתלב עם חומרים נוספים - למשל, בתוך הממ"ד יש קירות בטון, ואנחנו משלבים אותם עם מחיצות גבס", מציין זליג.
 
אורבונד  (צילום: עידן גור, עיצוב פנים: איריס מנור)
חיפויים ומחיצות: שימושים מגוונים בתוך הבית(צילום: עידן גור, עיצוב פנים: איריס מנור)
 
אבל גולת הכותרת של חומר הגלם גבס היא הגמישות שהוא מעניק לעיצוב הפנים של הבית ולשינויים באורחות החיים המודרניים. "אם זוג צעיר קונה דירה ומקים בה את משפחתו - הדירה תהיה במשך שנים בתצורה מסוימת. אם הילדים עוזבים את הבית לאחר שבגרו והזוג מעוניין לשנות את התצורה, הרי שעם לוחות גבס זה שיפוץ של מספר ימים בעלות נמוכה מאוד", מסביר בן אורי.
 
אורבונד  (צילום: shutterstock)
מבנה פנימי גמיש: הגבס מתאים לאורח החיים המודרני(צילום: shutterstock)
 

מעבר לגמישות שלו, הגבס נחשב לאלמנט שחוסך זמן במהלך ביצוע פרויקט. לצורך העניין, אם בונים מחיצת גבס, היא מתבצעת בפעם אחת - אין צורך בבלוקים ובטיוח. "אם מתכננים גבס משלב א' של הבנייה, הרי שבגלל המשקל שלו ביחס לפתרונות האחרים - בלוקים או בטון - אפשר כבר מהשלב הראשון לתכנן את הבית עם פחות זיון, פחות ביסוס, פחות בטון וברזל", אומר בן אורי. 

 

אורבונד  (צילום: shutterstock)
אין צורך בבלוקים ובטיוח - בניית מחיצת גבס בבת אחת(צילום: shutterstock)

 

"הגבס הוא חומר טבעי. מעבר לכך, הנייר שהוא התבנית של לוח הגבס הוא נייר ממוחזר. לאחר השימוש בגבס, ניתן למחזר אותו ולהכניס אותו לייצור מחדש, מכיוון שזה מוצר טבעי ולכן אין שום סיכון למשתמש בו - לא בשלב הייצור כאן במפעל, לא בשלב ההקמה בבניין ולא למשתמש שחי בדירה שבה נעשה שימוש בגבס", מסכם בן אורי.

 

גבס  (צילום: ירון שרון )
במפעל לייצור גבס: חומר טבעי עם אפשרות למחזור(צילום: ירון שרון )

 

בשיתוף אורבונד

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מהם היתרונות של הגבס? קראו
צילום: shutterstock
מומלצים