שתף קטע נבחר

עיריית ת"א מתחילה לחלק רישיונות להפעלת מרכולים בשבת

העייריה מיישמת את חוק העזר העירוני ופרסמה הזמנה להגשת בקשות לקבלת היתרי שבת וחג לפתיחת מרכולים. סה"כ יחולקו 164 היתרים, אשר ינתנו לתקופה של שנתיים ויהיו אישיים ובלתי ניתנים להעברה

 

המחאה בת"א נגד סגירת מרכולים בשבת  (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
המחאה בת"א נגד סגירת מרכולים בשבת (צילום: ירון ברנר)

התהליך למתן רישיונות להפעלת מרכולים בימי שבת בתל אביב החל: העירייה פרסמה לציבור בעלי המרכולים בעיר הזמנה להגיש בקשות לקבלת היתרים, וזאת בהתאם לחוק העזר בדבר פתיחתן וסגירתן של חנויות כפי שאישרה מועצת העיר בשנת 2014.

 

על פי ההודעה, הגשת בקשות תתאפשר החל ב-1 בינואר ועד 1 בפברואר 2019 באמצעות טופס פניה מקוון באתר האינטרנט העירוני. בין הקריטריונים להגשת בקשות: מרכולים שמנוהלים על פי רישיון עסק או היתר זמני בתוקף וששטח המכירה שלהם אינו עולה על 500 מ"ר. לצורך הגשת הבקשות הוקמה מערכת מקוונת ופורסמה מפה הכוללת את אזורי ההיתרים ופריסת המרכולים.

  

על פי חוק העזר, העיר מחולקת ל-9 אזורים, כאשר לכל אזור נקבעה מכסה למספר ההיתרים, ובסה"כ יחולקו 164 היתרי שבת וחג לפתיחת מרכולים ברחבי העיר. ההיתרים יינתנו לתקופה של שנתיים ויהיו אישיים ובלתי ניתנים להעברה.

 

  (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

במידה ומספר הבקשות להיתרים באזור מסוים יעלה על המכסה שנקבעה לאותו איזור, תתקיים הגרלה בין המבקשים בהתאם לגודלם, כך שיישמר תמהיל של קיוסקים ומרכולים, שיאפשר שירות מגוון ומתאים לצרכי האוכלוסייה השונים.

 

אם עלה מספר הבקשות אך לא יותר מכפל המכסה והתקבלה הסכמת רוב המבקשים, תיקבע תורנות בין מחזיקי ההיתרים. עדיפות בהגרלה תינתן למרכולים וקיוסקים בצירים ראשיים ומרכזים מסחריים, בהם קיימת בדרך כלל פעילות ענפה בשבת (מסעדות ובתי עינוג). כמו כן, הוסדר בחוק העזר מנגנון למניעת מטרדים.

 

סערת חוק המרכולים

יישום חוק העזר מהווה צעד נוסף במהלך שניהלה העירייה לטובת אישורו ופרסומו, שבבסיסו ההכרח לשמור על צביונה של השבת בעיר לצד המשך מתן השירותים הנדרשים לתושבים גם בשבת. "חוק העזר מבטא את הרוח התל אביבית הדואגת לקיום יום מנוחה בשבת כערך סוציאלי במדינת היהודים, בד בבד עם מתן השירות הנדרש למימוש החופש של כל אחד ואחת ליהנות מיום המנוחה בדרכו", נמסר בהודעת העירייה.  

 

בשנה שעברה עמד "חוק המרכולים" במרכזה של סערה ציבורית ופוליטית לאחר שבג"ץ קבע כי בתל אביב יוכלו להיפתח בתי העסק בשבתות ובחגים. בהחלטתה קבעה השופטת מרים נאור כי "פסק הדין מבוסס על חיה ותן לחיות".

 

מספר חודשים לאחר מכן החליטו רשויות מקומיות ברחבי הארץ להעביר חוקי עזר עירוניים לפני שיחוקק חוק המרכולים בכנסת המסמיך את שר הפנים בנושא.

 

בינואר האחרון אישרה מליאת הכנסת בקריאות שנייה ושלישית את "חוק המרכולים" על חודו של קול (58 ח"כים בעד מול 57 מתנגדים) המסמיך את שר הפנים

לאשר או לסרב לפתוח מרכולים בשבת.

 

כזכור, בשנת 2014 מתח בית המשפט העליון ביקורת על עיריית תל אביב על מדיניות אכיפת החוק לאורך השנים. השופטים הבהירו כי מועצת העיר רשאית להסדיר המצב באמצעות תיקון חוק העזר והתאמתו למצב הרצוי וכך עשתה העירייה. "למרות הסמכות הבלעדית שניתנה לנו בחוק, כמועצת העיר, החליט שר הפנים להתערב בשיקול הדעת שלנו", נמסר הודעת העירייה.

 

בעירייה ציינו כי לאורך השנים התחלפו שרי הפנים ולגבי ההחלטות השונות הוגשו, מטעם צדדים שונים, לרבות העירייה, עתירות שונות לבג"צ. בעתירה שהוגשה על ידי העירייה נטען כי למועצת העיר ניתנה בחוק סמכות בלעדית להחליט בנושא. בחודש אפריל 2017 התקבלה החלטת בג"צ שאישרה את התיקון השני לחוק העזר העירוני, אשר את יישומו מתחילה העירייה בימים אלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
מחאת המרכולים בת"א
צילום: ירון ברנר
מומלצים