שתף קטע נבחר

"הכל יכול לרדת לטמיון בשל מזג האוויר"

שינויי האקלים הביאו לשינוי משמעותי באופי ובעוצמה של נזקי הטבע לגידולים החקלאיים. חקלאים אומרים: "הכול יכול לרדת לטמיון בגלל מזג אוויר קיצוני כמו קרה, שיטפון, סופות, חום קיצוני וברד"

בשיתוף קנט - הקרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות

 

עבור רוב הישראלים הנזקים שגורם מזג האוויר משמשים, במקרה הטוב, כנושא לשיחה. אך עבור החקלאים מדובר בנושא בעל חשיבות כלכלית וקיומית. פגעי מזג האוויר עלולים לגרום לנזק ענק לחקלאי.

 

 

שינויי האקלים העולמיים ותופעות אזוריות של מזג האוויר הקיצוני, הביאו לשינוי משמעותי באופי ובעוצמה של נזקי הטבע לגידולים החקלאיים בישראל. בשנים האחרונות אנו עדים לכך שמזג האוויר הופך לקיצוני יותר, לבלתי צפוי ומאופיין באירועים נקודתיים ועוצמתיים מאוד המסבים לחקלאות נזקים כבדים בזמן קצר. הצפי הוא שמזג האוויר הקיצוני אף יחמיר בשנים הקרובות.

 

נזקים לחקלאות (צילום: יח
נזקים לחקלאות(צילום: יח"צ קנט)

 

החקלאי הוותיק יוחי קוכלר, מרכז הגד"ש מקיבוץ עין השלושה שבעוטף עזה, מספר על הקשיים שאיתם מתמודדים החקלאים. "אם בשלבים המוקדמים של הגידול תוקפת אותנו קרה או סערה עם ברד קשה, כל ההשקעה של אלפי השקלים לדונם יורדת לטמיון ואצל רב החקלאים לא תהיה היכולת הכלכלית לשרוד - ולהתחיל עונה חדשה", הוא אומר בכאב.

 

יגאל הוך מקיבוץ רעים, גם הוא חקלאי ותיק ומנכ"ל שחרו"ר, מספר על הסיכונים שניצבים בפני העוסקים בחקלאות. "חקלאות היום היא די דומה לפעילות בבורסה, אתה משקיע כסף ועבודה וביום אחד הכול יכול לרדת לטמיון בגלל מזג אוויר קיצוני כמו קרה, שיטפון, סופות, חום קיצוני וברד", הוא אומר. "לאחרונה היו לנו נזקי קרה בגידול של תפוחי אדמה בהיקפים כמה מיליוני שקלים, בלי הביטוח נגד נזקי הטבע היינו נפגעים קשות".

נזקים לחקלאות (צילום: יח
נזקים לחקלאות(צילום: יח"צ קנט)

 

מסתבר שלחקלאי המודרני קשה, עד בלתי אפשרי, להתמודד לבדו עם שינויי האקלים והדרך היחידה, כמעט, להתמודד מול הנזקים הכלכליים העצומים כתוצאה ממזג האוויר המשתולל היא באמצעות - הביטוח. כאן נכנסות לתמונה המדינה וקנט: הקרן לביטוח נזקי בחקלאות.

 

קוכלר למוד הניסיון מהסכנות של נזקי מזג האוויר מוסיף על חשיבות הביטוח לחקלאים: "המשמעות של ביטוח, באמצעות הקרן לנזקי הטבע של קנט, היא הרבה יותר רחבה מפיצוי על נזק מקומי או רגעי, מדובר בכלי שצריך לשמש את המדינה באמצעותנו החקלאים - ולהבטיח אספקה חקלאית רצופה כל עונות השנה".

 

מסיכום נתוני קנט עולה כי גורם הנזק המרכזי לחקלאים בשנים האחרונות היא הקרה. נזקי הקרה הינם נזקים שפגיעתם יכולה לגרום לנזקים מוחלטים לגידולים החקלאיים השונים. גורמי נזק משמעותיים נוספים שאירעו בשנה החולפת היו מחלות ומזיקים שגרמו לירידה ביבול וכן נזקים שנגרמו מסערה, חום וברד.

נזקים לחקלאות (צילום: יח
נזקים לחקלאות(צילום: יח"צ קנט)

נזקים לחקלאות (צילום: יח
נזקים לחקלאות(צילום: יח"צ קנט)
 

 

למעשה, למדינה יש אינטרס לתת לחקלאים מענה לנזקי מזג האוויר באמצעות הביטוח. בכך המדינה מבטיחה לכלל האוכלוסייה בארץ אספקה רציפה ויציבה של תוצרת חקלאית ומזון טרי, במחירים סבירים.

 

קוכלר מסכם כי "בעולם המודרני אין מקום לחקלאות ללא ביטוח. אירוע אחד של מזג אוויר קיצוני ללא כיסוי ביטוחי יפגע קשה בכל החקלאים ויביא אותם לחוסר יכולת לחזור ולהשתקם. עקב צפיפות האירועים וחומרתם של נזקי הטבע בשנים האחרונות, נדרשת התערבות של המדינה בסבסוד פוליסות הביטוח שרק הולכות ומתייקרות. המטרה שלנו היא המשך האחיזה בקרקעות במדינת ישראל והמדינה חייבת לתמוך בזה."

 

בשיתוף קנט - הקרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יח"צ קנט
נזקים למטע תפוחים
צילום: יח"צ קנט
מומלצים