שתף קטע נבחר

הופקדו תוכניות הבנייה ברכס לבן בהרי ירושלים; "יפגעו בשטחי הפנאי"

התוכניות שהופקדו להתנגדויות כוללות בנייה של 5,250 יחידות דיור ו-300 חדרי מלון. לפני 11 שנה נדחו תוכניות לבנייה במקום בשל התנגדויות. החברה להגנת הטבע: "יש לבנות בשכונות קיימות ולא לפרוץ את גבולות העיר החוצה"

תוכניות הבינוי ששבו לאיים על רכס לבן בהרי ירושלים  מתקדמות בצינורות התכנון. הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה מחוז ירושלים, הפקידה אתמול (ד') את תוכניות הבנייה לבניית שכונת מגורים חדשה על מורדות הרכס בדרום מערב העיר. כעת יש תקופה של 60 יום להגשת התנגדויות לתוכנית.

 

התוכנית - ששבה לשולחנות התכנון 11 שנה לאחר שנדחתה בעקבות מאבק ציבורי גדול - כוללת 5,250 יחידות דיור ועוד 300 חדרי מלון, שטחי תעסוקה, מסחר וחניון. במסגרת ההפקדה, התוכנית משנה את ייעודי השטח משטח חקלאי, שטח ציבורי פתוח ושמורת יער, לייעודים של מגורים, תעסוקה, מסחר, תחבורה, מתקנים הנדסיים, תחנת תדלוק וכיכר.

רכס לבן ירושלים (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
רכס לבן ירושלים. תוכניות הבנייה מתקדמות(צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)

בחברה להגנת הטבע, המתנגדת לתוכנית המוצעת, אומרים כי: "השטחים הפתוחים שבהרי ירושלים, הם נכס אקולוגי, תרבותי וחברתי, לתושבי ירושלים והמרחב כולו. בנייה ברכס לבן, תפגע בעיר ירושלים, בשכונותיה ובשטחי הפנאי והנופש של תושביה.

 

"הסיסמאות 'אין שטחים לבנייה בעיר' הן אגדה אורבנית ולא יותר מזה", מוסיפים בחברה להגנת הטבע. "המאגר המצטבר של עתודות המגורים בעיר, עד שנת 2040, עומד על עשרות אלפי יחידות דיור, בנות מימוש. לכן, יש לפעול לחיזוק העיר פנימה ובנייה בשכונות הקיימות, ולא לפרוץ את גבולות העיר החוצה, אל עבר השטחים הפתוחים - צעד מיותר, שיגרום נזק גדול הרבה יותר מתועלת".

 

מדובר בתוכנית המיועדת לשטח שנכלל במקור בתוכנית ספדי לבנייה בהרי ירושלים, שנדחתה כאמור בעקבות מאבק ארגוני הסביבה ותושבים. המאבק על המקום החל בשנת 2004, כאשר אושרה תוכנית בינוי בוועדה המחוזית. מאבקם של מתנגדי התוכנית שכלל תושבים וארגוני סביבה, הביא בסופו של דבר לביטול התוכנית במועצה הארצית לתכנון ובנייה.

 

עם זאת, משרד בינוי והשיכון המשיך לקדם תוכנית לבנייה במקום ומוקדם יותר השנה המליצה הוועדה המחוזית ירושלים להחיב את שטחי הפיתוח של העיר ב-600 דונם לצורך בניית שכונה חדשה.

 

מהוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה ירושלים נמסר בתגובה: "התוכנית הופקדה אתמול להתנגדויות הציבור וכמקובל בכל תוכנית, הוועדה תדון, תשמע ותכריע בכל התנגדות לכשתוגש.

  

"יודגש כי השמירה על השטחים הפתוחים לא פחות חשובה לנו מלחברה להגנת הטבע ואנחנו מגנים עליהם בחירוף נפש. יחד עם זאת, שטחי הפיתוח בתוך ירושלים לא מספיקים לענות על הצורך במגורים בשנים הקרובות, וכוועדה אנו נדרשים לעשות את האיזון בין צרכי הפיתוח לשטחים הפתוחים.

 

"נזכיר כי כמחצית מיחידות הדיור בתוכנית עתידות לשמש כקרקע משלימה, אשר תאפשר את תהליך ההתחדשות של השכונות הוותיקות קריית מנחם וקריית יובל, והבנייה תמשיך את רצף הבינוי הקיים, זאת על מנת למזער את הבנייה בשטחים הפתוחים. כמו כן, מדובר בתוכנית בעלת אוריינטציה מובהקת של עירוניות וקיימות והיא כוללת עירוב שימושים וחניון חנה וסע על ציר הרכבת הקלה שיעבור בתחום התוכנית.

  

"טרם קביעת גבולות התוכנית בוצעה בדיקה סביבתית מקיפה על ידי צוות בין-משרדי, אשר הוביל פרויקט מקיף לאיתור מקורות הנביעה של המעיינות באזור. בהתאם לכך, ועל מנת להגן על המעיינות, נשמר המרחק בין אזור הפיתוח למקורות הנביעה ולעמק לבן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע
רכס לבן
צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע
מומלצים