שתף קטע נבחר

הורשע בהלבנת מיליונים – אבל לא יישב בכלא

צעיר שהיה שותף לתוכנית עבריינית לגיוס עובדים זרים ללא היתר נידון ל-8 חודשי מאסר, אבל העונש הופחת בערעור כדי לא לפגוע בשיקום שלו

בית המשפט העליון קיבל לאחרונה ערעור שהגיש צעיר שאמור היה לרצות שמונה חודשי מאסר בגין הלבנה של מיליוני שקלים, עדות שקר ושיבוש מהלכי משפט. הרכב השופטים הסכים להפחית את העונש לשישה חודשים שירוצו בעבודות שירות על מנת לא לפגוע בשיקום של הנאשם.

 

הסתבכותו הפלילית של הנאשם החלה ב-2006, כשהשתחרר מהצבא והועסק על ידי עבריין כנהגו ולאחר מכן כעוזרו האישי. בשמונה השנים שלאחר מכן הוא סייע להפעיל עסק לגיוס עובדים זרים מבלי שהיה להם רישיון לכך. העסקת העובדים נעשתה באמצעות חברות שנרשמו בכזב על שמות אחרים, כחלק מתוכנית שכללה ביצוע עבירות מרמה ועבירות מס והלבנת הון בהיקפים של כ-32 מיליון שקל.

 

בין היתר סייע הצעיר לעבריין להסתיר כספים שנכנסו לחברות ואת זהות בעלי הזכויות בהן. מלבד הלבנת ההון הוא גם סייע למעסיקו בכמה הליכים משפטיים שהתנהלו נגדו ובמסגרת זו מסר עדויות שקר במשטרה.

 

המעסיק עצמו הורשע בהליך נפרד ונגזרו עליו 68 חודשי מאסר. הצעיר הורשע במחוזי במסגרת הסדר טיעון ובינואר 2018 נגזרו עליו שמונה חודשי מאסר בפועל ועונשים נלווים שכללו את חילוט דירת המגורים שלו.

 

בערעור שהגיש לעליון הוא ביקש להקל בעונשו וסיפר שכמה ימים לאחר מתן גזר הדין הוא החל תהליך שיקומי. במסגרת זו הוא נוטל חלק פעיל בקבוצה טיפולית לעברייני מרמה ואף הצליח לאחר חיפושים רבים למצוא עבודה. הוא הדגיש שמאסר בפועל ייאלץ את הפסקת הטיפול ובשל תקופת מאסרו הקצרה יחסית לא ניתן יהיה לשלבו בטיפול במסגרת שירות בתי הסוהר.

 

המדינה טענה מנגד כי אין להתערב בעונש. היא הדגישה שמדובר בעבירות כלכליות חמורות שהתרחשו לאורך שנים ארוכות, כשלמערער היה תפקיד אקטיבי ומרכזי בתוכנית העבריינית.

 

אבל השופטת ענת ברון קיבלה את הערעור והבהירה שחוק העונשין מאפשר לבית המשפט לחרוג לקולה ממתחם העונש ההולם במקרים מיוחדים שבהם קיים פוטנציאל שיקום ממשי. לדבריה, מעשיו של המערער הם ,חמורים אך עם זאת נסיבות המקרה מצדיקות סטייה ממתחם העונש מטעמי שיקום. "לא ניתן להתעלם מחלוף הזמן והדרך שעשה המערער מאז מתן גזר הדין", כתבה.

 

היא ציינה כי מגזר הדין עולה דמותו המוחלשת של המערער אל מול העבריין הראשי. כמו כן, הוא לקח אחריות על מעשיו, הביע חרטה ואף הסכים לחילוט דירת המגורים שלו. זאת ועוד, בעקבות ההליכים הוא סיים קשר זוגי ארוך עם בן זוגו ונאלץ לוותר על הליך פונדקאות שבו החל.

 

"הענישה היא לעולם אינדיבידואלית", סיכמה השופטת ברון וקבעה כי עונשו של המערער יעמוד על שישה חודשים בלבד שירוצו בדרך של עבודות שירות. השופט אלכס שטיין הצטרף לפסק הדין. השופט נעם סולברג סבר בדעת מיעוט שיש לדחות את הערעור לנוכח חומרת המעשים.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ המערער: עו"ד משה שוחטמן; עו"ד רענן עמוסי
  • ב"כ המשיבה: עו"ד חן אבידוב
  • עו"ד זהר נסים עוסק במיסים
  • הכותב לא ייצג בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים