שתף קטע נבחר

תחקיר "ניו יורק טיימס": "הירי בפרמדיקית בעזה - פשע מלחמה אפשרי"

העיתון פרסם תחקיר שנעשה לטענתו על בסיס כ-1,000 תמונות וסרטונים מהיום שבו נורתה רזאן נג'אר. דובר צה"ל: "מצ"ח מנהלת חקירה לבירור נסיבות מותה ועם סיום החקירה יועברו ממצאיה לבחינת הפרקליטות הצבאית"

 

 

ה"ניו יורק טיימס" פרסם אתמול (א') תחקיר שבדק מה הוביל למותה של רזאן נג'אר, פרמדיקית פלסטינית בת 20 שנהרגה מירי צה"ל במהלך ההפגנות בגדר רצועת עזה בתחילת יוני.

 

לפי התחקיר, "הכדור שהרג את נג'אר נורה על-ידי צלף ישראלי לתוך קהל מפגינים שכלל בתוכו אנשי צוות רפואי בחלוקים לבנים אשר ניתן היה לראות מרחוק". בעיתון השתמשו לטענתם בכ-1,000 סרטונים ותמונות שצולמו באירוע שמראים כי הפרמדיקים והקהל שעמד סביבם לא הווה איום על הצד הישראלי. הם טוענים כי הירי היה "רשלני במקרה הטוב, ייתכן שמדובר בפשע מלחמה שבעקבותיו אף אחד עדיין לא נענש".

הרוגה פלסטינית עזה ()
רזאן נג'אר

לפני כחודשיים הודיעו בצה"ל כי מצ"ח תחקור את החיילים שירו למוות בפרמדיקית. מדובר צה"ל נמסר אתמול בתגובה לממצאי התחקיר כי: "מצ"ח מנהלת חקירה לבירור נסיבות מותה של רזאן נג׳אר. עם סיום החקירה יועברו ממצאיה לבחינת הפרקליטות הצבאית".

 

 

הלוויה של רזאן נג'אר הרוגה גבול עזה הפגנות מחאות (צילום: AP)
הלוויתה של רזאן נג'אר בעזה(צילום: AP)

 

לאחר מותה של נג'אר בוצע תחקיר ראשוני על ידי צה"ל אשר קבע כי במהלך האירוע נורה מספר מצומצם של כדורים, ולא בוצע ירי ישיר ומכוון לעבר נג'אר. אחת האפשרויות שעלתה היא שנג'אר מתה מנתז של קליע. לפי הטיימס, הכדור, אשר נורה מעמדת צלפים של צה"ל במרחק של כ-110 מטרים אכן פגע בקרקע וחלק ממנו ניתז על חזה של נג'אר והרג אותה.

 

שבוע לאחר מותה פרסם דובר צה"ל בשפה הערבית, אביחי אדרעי, תיעוד בעמוד הפייסבוק שלו שבו נראית נג'אר, כשהיא משליכה רימון גז, וטען כי החמאס השתמש בה כמגן אנושי. לעומת זאת הפלסטינים טענו שהיא נורתה בזמן שהרימה את ידיה באוויר.

 

דובר צה"ל לתקשורת הבינלאומית, סגן אלוף יונתן קונריקוס, אמר לעיתון כי "נג'אר לא הייתה המטרה של הירי. אנשי הצוות הרפואי אף פעם לא מהוווים מטרה". עם זאת, בעיתון טענו כי מהתחקיר עולה שאף חייל ישראלי לא דיווח על ירי שגוי.

 

עוד נטען בתחקיר כי לפי דיווחי צה"ל שפורסמו לאחר המקרה התבצע ירי צלפים באותו יום לעבר ארבעה גברים, שכולם נפגעו. אך בעוד כתבי העיתון הצליחו לאתר את המפגין הראשון, השלישי והרביעי מתוך הארבעה, שכל אחד מהם נורה ברגל בדיוק באותו זמן ומקום שדווח על ידי צה"ל, את המפגין השני לא הצליחו לאתר והזמן שבו נורה על ידי צה"ל תואם לזמן שבו נהרגה נג'אר.

 

 
 

 

הרוגה פלסטינית עזה ()
רזאן נג'אר יחד עם המפגינים בגדר הרצועה

הרוגה פלסטינית עזה ()

הרוגה פלסטינית עזה ()
רזאן נג'אר מטפלת בפצועים בגדר הרצועה

 

ב"ניו יורק טיימס" מציינים כי התחקיר שעשו כלל בדיקה של ממצאי הנתיחה שנעשתה לגופתה של נג'אר כמו גם ראיונות עם מומחי בליסטיקה, צלפים לשעבר וחוקרי זירות פשע. התחקיר התבסס על כ-1,000 תמונות וסרטוני וידאו שצולמו באותו יום על ידי צלמי עיתונות, מפגינים, עדי ראייה ואנשי הצוות הרפואי, שנצפו על ידי כ-30 "עדי מפתח".

 

עוד מציינים בעיתון כי עשו שימוש בצילומי רחפן כדי לייצר מודל בתלת מימד של זירת האירוע, ובצילומי וידאו מהטלפונים של הפרמדיקים, וזאת כדי לזהות את מיקומם בשטח בזמן הירי של צלף צה"ל אשר פגע בנג'אר.


פורסם לראשונה 30/12/2018 21:40

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים