שתף קטע נבחר

מעצר הנערים החשודים בטרור יהודי חמור: "בני נלקח מהכיתה"

שלושה נערים חשודים במעורבות בפרשה החוסה תחת צו איסור פרסום. החקירה בתחילתה והמעצרים הם פרי של מאמצים נרחבים. בבוקר ידון בית המשפט בעתירה נגד איסור המפגש בין הנערים לעורכי דין. אביו של אחד הנערים: "בני נער נורמטיבי שמבלה את יומו בלימוד ובתפילה"

בשב"כ שומרים במכוון על פרופיל נמוך סביב חקירת שלושת הנערים היהודים העצורים בחשד למעורבות בטרור יהודי חמור שהתרחש לפני כמה שבועות. חקירת החשודים רק החלה, ולפי ניסיון העבר בשב"כ, בעיקר בחקירת פרשת דומא, לחוקרים צפויה עבודה קשה מאוד מול הנחקרים. המעצר בוצע אחרי מאמצים נרחבים להגיע לקצה חוט לפיצוח הפרשייה, ובמערכת הביטחון מתכוונים למצות כיוונים חקירה נוספים מעבר לחקירת הנערים החשודים.

הפגנה של מתנחלים לאחר לינץ' (צילום: אוהד צויגנברג)
ארכיון(צילום: אוהד צויגנברג)
 

הפרשה הנחקרת במפלג לפשיעה לאומנית חוסה תחת צו איסור פרסום גורף. אנשי שב"כ ומשטרה ביצעו בשבועות האחרונים פשיטות על כמה מקומות ברחבי יהודה ושומרון שהביאו להתפתחות האחרונה. שתי נקודות מהותיות עשויות לחרוץ את גורל התיק. האחת היא איסור המפגש בין הנערים לעורך דין. היום צפוי להתקיים דיון בנוגע לאיסור המפגש לאחר עתירה שהגיעו עורכי הדין איתמר בן גביר, עדי קידר ונתי רום. השופטת שצפויה לדון בעתירה היא נשיאת בית המשפט המחוזי בלוד, רות לורך, שדנה בתיק דומא. גם שם נעשה שימוש בפרקטיקה של איסור מפגש עם עורך דין. ביקורת נמתחה על אנשי שב"כ והמשטרה בחקירת הנערים. עורכי הדין של הנערים טוענים כי דווקא שופטת שמכירה את החומרים תבין של את ההבדלים המהותיים בין התיקים ולכן תקל לפחות בנושא המפגש.

ארכיון (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
ארכיון(צילום: אוהד צויגנברג)
 

הנקודה השנייה היא שבשונה מפרשת דומא, כאן לא מדובר בתשתית של כמה נערים שביצעו פשעי שנאה המכונים "תג מחיר" ועלולים לבצע אירוע נוסף, כפי שנטען בתיק דומא. לכן, ספק רב אם יעשה שב"כ שימוש ב"חקירות צורך" - תיאור שמתייחס לחקירות שבהן מופעל כוח. עורכי הדין המעורים בפרשה מעריכים שלשב"כ ולמשטרה אין ראיות משמעותיות ולכן הם נסמכים על הודאות החשודים שלא בטוח יגיעו.

 

אביו של אחד הנערים שנעצר על ידי המשטרה כתב בחשבון הפייסבוק שלו: "בני נעצר על-ידי שב"כ. הוא נלקח מתוך הכיתה לעיני בני כיתתו בישיבה". האב טוען כי "מדובר בנער נורמטיבי בן 16, המבלה את מירב יומו בלימוד ובתפילה. אנו, הוריו, בטוחים כי הוא לא עשה דבר וכל ההאשמות נגדו הינן עלילה חסרת בסיס. אנו כהורים חוששים מאוד כי בשב"כ הוא יעבור עינויי גוף ונפש. ניסיון העבר מורה כי הם העיזו לעשות זאת בעבר, והתחושה שלנו היא שמי שנראה במראה הלא-נכון דמו מותר".

 

הוא הוסיף: "אנו מתחננים ומבקשים בכל פה שיעבור לטיפול המשטרה, שיזכה לראות עו"ד ואותנו באופן מיידי, שיזכה לטיפול הגון הראוי לכל אדם ובוודאי לנער קטין, ובטוחים שחפותו תוכח מיד ושישוחרר בחזרה למשפחתו וללימודיו".

  

 

עו"ד איתמר בן גביר פרסם הודעה מטעמו לאחר ששב"כ עצר אתמול בבוקר נער מהשומרון. לדברי בן גביר, בשבוע האחרון נחשפו "הקלטות איומות שבהן תועדו שוטרים מתעללים בנער קטין, פוגעים בו, מרעיבים אותו, מאיימים עליו ועושים מניפולציות קשות במטרה לחלץ ממנו הודאה. צו איסור מפגש עם עורך דין נועד בדיוק לשם הגברת הלחץ וההתעללות". מעבר לנער שבן גביר התייחס אליו, נעצרו עוד שני נערים והמשטרה אסרה עליהם להיפגש עם עורך דין.

 

אמש עתר עו"ד בן גביר לבית המשפט המחוזי בלוד, בדרישה שיסיר את צו איסור המפגש עם עו"ד. בית המשפט צפוי לדון בעתירה הבוקר. בעתירה נכתב בין היתר כי "זכות ההיוועצות עם עו"ד הינה זכות יסוד חוקתית והפגיעה בה היא חריג שבחריג ושמורה למקרים בודדים בהם לפנינו 'פצצה מתקתקת', כאשר בהתאם להדלפות השב"כ לכלי התקשורת, המדובר בחקירה של אירוע מלפני מספר לא מבוטל של שבועות, ולא מדובר באירוע 'פצצה מתקתקת'".

 

בשבועות האחרונים אירעו כמה פשעי שנאה ברחבי יהודה ושומרון. לפני כחודש שני אלמונים השחיתו 15 מכוניות בכפר עסירה א-קבלייה שליד שכם, וריססו כתובות גרפיטי על מכוניות ובתים. גם בעיירה הסמוכה חווארה נוקבו צמיגים של כ-13 כלי רכב ולפי הפלסטינים נמצאו כתובות נאצה על קיר בית ספר, בהן "פינוי יצהר = תג מחיר".

  

במקביל נמשכת חקירת הריגתה של עאישה ראבי, בת 47 מהכפר בידיא, בכביש 60 כתוצאה מיידוי אבנים. הפלסטינים טענו כי מתנחלים השליכו את האבנים לעבר מכוניתה של ראבי.


פורסם לראשונה 30/12/2018 23:15

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
ארכיון
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים