שתף קטע נבחר

צרת הרווקים: לסין אין מספיק נשים

שנים של מדיניות הילד האחד והפלות סלקטיביות של בנות הובילו לפער עצום בין מספר הגברים והנשים באוכלוסיית סין. גברים רבים פונים לאינטרנט ותעשיית ייבוא הכלות משגשגת – לצד סחר בנשים. "זה רווחי מאוד ולסוחרים אין כל תמריץ להפסיק"

גרוש, בשנות ה-40 לחייו ועם חשש שיבלה את שארית חייו בבדידות, פנה ג'ואו שינסן לאינטרנט, כמו אלפי גברים סינים אחרים, כדי למצוא פתרון זול ומהיר - כלה וייטנאמית. שינסן נמנה עם מיליוני גברים הנאבקים בשוק הנישואין התחרותי של סין, אחרי שמדיניות הילד האחד והפלות סלקטיביות של בנות הביאו לפער גדול בין כמות הגברים והנשים באוכלוסייה.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

אילוס גבר אסייתי בודד עצוב (צילום: shutterstock)
הרווקים הסינים הם לעתים קרובות מבוגרים, גרושים, נכים או עניים(צילום: shutterstock)

"קשה מאוד לאנשים בגילי למצוא אישה סינית", אמר שינסן בן ה-41. גברים בודדים, רבים מהם באזורים כפריים נידחים, מכונים "ענפים חשופים", ביטוי משפיל במדינה שבה הלחץ להתחתן ולהאריך את אילן היוחסין הוא גדול.

 

כשהרגיש שהזמן אוזל, שילם שינסן כמעט 20 אלף דולר כדי למצוא את אשתו השנייה – צעירה בת 26 מווייטנאם. "עבור אנשים בגילי, כסף קונה גם זמן", הוא אמר. אחרי שמצא פתרון לבעיה הרומנטית שלו, שינסן פתח חברת שידוכים לגברים סינים וכלות מחו"ל. בסין, הענף מגלגל מיליוני דולרים בשנה.

 

שינסן גובה 17,400 דולר לשידוך בין גבר סיני לכלה וייטנאמית. באתר שלו הוא מציג תמונות של נשים בנות 35-20, עם הכיתוב "מחכה להינשא". "זה רווחי", הוא אמר, אך לא הסכים לגלות כמה הוא מרוויח. חלק מהכסף שהוא גובה מהשידוכים מועבר חזרה למשפחות באזורים העניים של נהר מקונג.

 

חלק מהשידוכים מצליחים, אך אחרים נקלעים במהירות למשבר אחרי שנשים מתאכזבות לגלות שהן החליפו את העוני בקמבודיה, לאוס, וייטנאם או מיאנמר בחיי עוני בכפר בסין.

אילוס אישה אסייתית עצובה בודדה (צילום: shutterstock)
נשים דוחות את החתונה כדי לעבוד, ללמוד וליהנות מחיי הרווקות(צילום: shutterstock)

הרווקים הסינים הם לעתים קרובות מבוגרים, גרושים, נכים או עניים מכדי לשלם את "מחיר הכלה" המסורתי - נדוניה במתנות או במזומן - לאישה סינית. עלויות אלה התייקרו ב-29,000-22,000 דולר בחלק מהאזורים במדינה ב-2017.

 

לדברי שינסן, הבעיות מתחילות כשהכלות מרגישות מרומות. שינסן עצמו שולח למשפחה של רעייתו 175 דולר מדי חודש. "בשבילנו זה כלום, אבל בשבילם זה סכום שמציל חיים", הוא הוסיף.

 

גברים סינים חווים שלל לחצים, כלכליים, פסיכולוגיים ותרבותיים, למצוא אישה, הסביר ג'יאנג קואנבאו, פרופסור במכון למחקר ופיתוח אוכלוסין באוניברסיטת שיאן ג'יאוטונג. "נישואים הם לא עניין אישי בלבד, זה נוגע למשפחה שלמה, במיוחד להורים", הוא הוסיף. לדבריו, בנים שלא נישאו מביישים את משפחתם בקהילות כפריות קטנות.  

 

כיום נשים רבות, במיוחד בערים, דוחות את החתונה כדי לעבוד, ללמוד וליהנות מחיי הרווקות. באזורים הכפריים האוכלוסייה הנשית הולכת ומידלדלת.

זוג חתונה סין (צילום: AP)
הבעיות מתחילות כשהכלות מרגישות מרומות(צילום: AP)

הציפייה החברתית הזו גרמה לסחר פראי בכלות. על פי כמה ארגוני הצלה, מספר גדל והולך של נשים - ונערות מתבגרות - ממדינות שכנות נחטפו, הונו או נישאו בכפייה. בשנה שעברה הצילה המשטרה הסינית נשים שנמכרו לנישואים כפויים במחוזות חנאן, אנחווי, שאנדונג וג'יאנגסו, והסחר בכלות מתפשט גם אל המחוזות המזרחיים.

 

על פי החוק הסיני, העונש על חטיפה וסחר בנשים או בילדים הוא חמש עד עשר שנות מאסר. אבל רבים סבורים שהחוק זקוק לעדכון עם התרחבות הסחר. "זה רווחי מאוד ואין כל תמריץ לסוחרים להפסיק", אמרה מימי וו מארגון Pacific Links Foundation, שבסיסו בווייטנאם ומטרתו למנוע סחר בבני אדם. "הביקוש גבוה ויש בזה כסף".

 

בייג'ינג שינתה את מדיניות הילד האחד לשני ילדים ב-2016, אבל מומחים אומרים שזה עלול לקחת עשרות שנים עד שתהיה עלייה במספר הנשים בגיל המתאים להינשא. בשל כך, הסחר בכלות צפוי להימשך עוד זמן רב.

 

שינסן מתאר את עבודתו כ"שירות ציבורי" במדינה שבה מספר הנשים נמוך ממספר הגברים ב-33 מיליון. אבל עבור הגברים הסינים, לעיתים קרובות התוצאה של השידוך רחוקה מלהיות מושלמת, כשברקע ישנו המניע של הכסף. ברשתות החברתיות נפוצו סיפורים רבים על מתווכים מפוקפקים ונשים שלוקחות את הכסף ובורחות.

 

"זו תעשייה, ורבים מחיי הנישואים הם הונאה", כתב לאחרונה משתמש ברשת חברתית. "הגיע הזמן שהממשלה תטפל בזה". אדם אחר סיפר לתקשורת הממלכתית שהוא שילם 8,700 דולר כדי להכיר אישה וייטנאמית צעירה שעזבה אותו אחרי שלושה חודשים, ולאחר מכן גם הפילה את התינוק שלהם כשחיפשה בעל אחר. "עכשיו אין לי לא אישה ולא כסף", הוא אמר, "הפכתי לבדיחה של הכפר".

פורסם לראשונה 01/01/2019 23:37

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
"זו תעשייה, ורבים מחיי הנישואים הם הונאה"
צילום: AP
מומלצים