שתף קטע נבחר

לפנות בוקר: שיא מטר המטאורים קואדרנטידים

שנת 2019 נכנסה והערב מגיע האירוע האסטרונומי הראשון לשנה - מטר מטאורים הקואדרנטידים. איך אפשר לצפות בו - ומתי? כל הפרטים

מחר (יום ו') ב-4:40 לפנות בוקר יגיע שיאו של מטר המטאורים קואדרנטידים, שעשוי להיות אחד ממטרות המטאורים היותר עשירים של השנה. הוא עשוי להניב בין 60 ל-200 מטאורים בשעה.

 

 

מטר הקואדרנטידים נובע מקבוצת כוכבים נשכחת - קואדרס-מוראיליס, שפירושה - מד הזווית שעל הקיר. זו קבוצה שקבע האסטרונום הצרפתי ללנדה בשנת 1795 והמצויה מצפון לראשו של רועה הדובים, כהוקרה לפועלו האסטרונומי החשוב של אחד האסטרונומים התצפיתיים החשובים ביותר שחיו אי-פעם, האסטרונום הדני טיכו ברהה. אפשר לראות את הקבוצה באטלסים רבים שיצאו עד המאה ה-19. הקבוצה נמחקה סופית מהאטלסים בשנת 1928 עם הגדרת קבוצות הכוכבים באופן רשמי.

 

מקורו של המטר הוא כנראה בשביט C/1385U1 שחלף ליד כדור הארץ בחודש אוקטובר 1385. המטאורים המשויכים למטר נכנסים לאטמוספירה במהירות בינונית של כ-41 ק"מ לשנייה. כמו בכל מטרות המטאורים, מדובר בחלקיקי אבק זעירים, שמרביתם ככולם נשרפים בגובה של כמה עשרות קילומטרים מעל פני הקרקע.

 

מטאורים. ארכיון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מטאורים. ארכיון(צילום: shutterstock)

 

המטר השנה יהיה אידיאלי מבחינת הירח שיהיה סמוך למולדו ואורו לא יפריע לצפייה במטר. כאמור, שיאו של המטר יהיה מחר לפנות בוקר וגם הלילה. אמנם הזמן הטוב לצפות בו הוא בין חמישי לשישי, אולם המטר רחב. הוא מתחיל ב-18 בדצמבר ומסתיים ב-12 בינואר, כך שמי שיגיע לאזור חשוך בערב שבת, יוכל גם לראות מטאורים הקשורים בו.

 

וכמו בכל מטר, כדי לצפות בו כדאי להתרחק ממקום יישוב, למקום חשוך, ללא עננים. אין צורך במשקפות או טלסקופים, אלא רק צריך לשכב על הגב, כאשר הכיוון הכללי של מוצא המטר הוא מכיוון צפון. מי שיישאר ער עד לשעות הקטנות של הלילה, יוכל לראות במזרח, עם דמדומי הבוקר, את כוכב הלכת נוגה שמגיע למרחק המירבי שלו מהשמש ככוכב בוקר השנה. מי שיביט בנוגה מבעד לטלסקופ, יוכל להבחין בצורתו הדומה לזו של חצי ירח.

 

אירועים אסטרונומיים חשובים לשנת ‏2019שנת 2019 מביאה לנו שפע של אירועים אסטרונומיים, ממטרות מטאורים הנפרשים על כל השנה, מעבר של כוכב חמה על פני השמש בחודש נובמבר, ליקויי ירח שייראו מישראל וכן תופעות הקשורות בכוכבי לכת, וירחיהם, בירח ובשמש.

 

כמו בכל שנה, קובצו כל האירועים האסטרונומיים הנראים משמי ישראל בספר השנה האסטרונומי לשנת 2019, עם פרקי מבוא, הסברים ונספחים ב-382 עמודים בפורמט PDF, ההורדה חינם בקישור הבא: ספר השנה האסטרונומי לשנת 2019.

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים, אוניברסיטת בר-אילן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מטאורים. ארכיון
צילום: shutterstock
מומלצים