שתף קטע נבחר

ביאנלה בוונציה, חגיגות לדה וינצ'י: אירועי האמנות השווים של 2019

בצרפת ובאיטליה יחגגו לדה וינצ'י ורמברנדט, בניו יורק תיפתח תערוכה על אמנות ברשת ובמוזיאון של קווינס יוצרים מציאות מדומה. וגם תל אביב לא נרדמת. מה צופנת לנו 2019 באמנות?

  

אמנות וטכנולוגיה

השנה מסתמן עיסוק רב בטכנולוגיה בהקשר האמנותי, בעיקר בארצות הברית. עד אפריל ניתן לראות בוויטני בניו יורק תערוכה על ההיסטוריה של האמנות הדיגיטלית. הרבה עבודות בתערוכה, שהיו פורצות דרך בזמנן, נראות עכשיו מאוד מיושנות ופשוטות. לעומת זאת, ב-MoMA תיפתח במרץ תערוכה העוסקת ביישומי טכנולוגיה באמנות במאה ה-21. עוד בניו יורק - בניו מיוזיאום תיפתח החודש תערוכה העוסקת באמנות ברשת. ולחובבי מדע בדיוני, המוזיאון של קווינס יציג תערוכה בנושא, בה אמנים מיבשת אמריקה יוצרים מציאויות מדומות.

 

בסוף מרץ תיפתח ב-SFMoMA בסן פרנסיסקו תערוכה העוסקת בהפצת צילום בימינו, החל מצילומים שנשלחו במעטפות או על גבי גלויות בדואר ועד למדיה החברתית; בברביקן בלונדון תוצג החל ממאי תערוכת בינה מלאכותית, שתבחן את הגבולות בין אדם למכונה.

 

שנה של ענקים

על הסקאלה שבין יום הולדת ליום פטירה, בעולם האמנות מציינים את שני התאריכים, ועל כן 2019 תוקדש לכמה ענקים: המושג "איש רנסנס" מבוסס על ליאונרדו דה וינצ'י, שהיה אמן, מדען ובאופן כללי איש אשכולות, ומת במאי 1519 - לפני 500 שנה. חגיגות ה-500 כבר החלו באופיצי בפירנצה, ויימשכו לאורך השנה במקומות הקשורים לביוגרפיה שלו באיטליה ובצרפת, שם נפטר בגיל 67. הבעיה המרכזית היא מיעוט הציורים המיוחסים לדה וינצ׳י - כ-20 בסך הכל. אבל יש בנמצא כתבי יד, סקיצות ורישומים. התחרות בין המוזיאונים רבה אבל הזוכה יהיה כנראה הלובר,  בו תיפתח התערוכה האולטימטיבית בסתיו 2019.

 

נותרו בעיקר כתבי יד, סקיצות ורישומים. דה וינצ'י  ()
נותרו בעיקר כתבי יד, סקיצות ורישומים. דה וינצ'י

התעלומה הקשורה לדה וינצ'י ועודנה על סדר היום היא היצירה "סלבטור מונדי", שנרכשה ב-2017 על ידי הלובר החדש באבו דאבי במחיר שיא של כל הזמנים של 450 מיליון דולר. אף שהציור היה מתוכנן לתצוגה בספטמבר, מאז נעלמו עקבותיו. הוא עורר מחלוקת רבה בגלל עבודת הרסטורציה המאסיבית שנעשתה בו, המעלה את השאלה כמה מהיד של דה וינצ'י נותרה בעבודה המשוחזרת.

 

עוד בגדר תעלומה. "סלבטור מונדי" (צילום: AP) (צילום: AP)
עוד בגדר תעלומה. "סלבטור מונדי"(צילום: AP)

 

השנה נזכור גם את רמברנדט, לרגל 350 שנה לפטירתו. הריקסמיוזאום באמסטרדם, שמחזיק את המספר הגדול ביותר של יצירותיו, יקדיש את השנה כולה לאמן ההולנדי; גם מוזיאון הפראדו במדריד יחגוג מאתיים שנה לפתיחתו בתערוכה גדולה.

 

350 שנה לפטירתו של רמברנדט. Christ in the Storm on the Lake of Galilee ()
350 שנה לפטירתו של רמברנדט. Christ in the Storm on the Lake of Galilee

 

מוזיאונים חדשים

ב-2019 נוכל לבקר גם במוזיאונים חדשים או מורחבים: ה-MoMA בניו יורק זוכה החל מהקיץ להרחבה שתגדיל את שטח התצוגה ב-30%. עדיין בניו יורק אבל לא בדיוק מוזיאון - The Shed, שייפתח באביב, יהיה מרכז תרבות בין תחומי ברוח טשטוש הגבולות בין המדיות האמנותיות השונות במאה ה-21. המבנה המרשים נושק להייליין והינו חלק ממתחם הענק הנבנה על ההדסון - Hudson Yards. בפברואר ייפתח מוזיאון נורטון המורחב בווסט פאלם ביץ' שבפלורידה. זהו מוזיאון פרטי המבוסס על האוסף של בני הזוג ראלף ואליזבת נורטון. ההרחבה תכלול תוספת של 11,000 מ"ר.

 

לטורים נוספים של דבי לוזיה ב-ynet

זו הייתה 2018 באמנות

אמנות ישראלית על סטרואידים

העיסוק החדש של ויקטוריה בקהאם

 

בספטמבר ייפתח מוזיאון הבאוהאוס בדסאו שבגרמניה, העיר שבה נוסד בית הספר לפני מאה שנה; בברלין ייפתח בספטמבר מוזיאון חדש - Humboldt Forum, במבנה שהיה פעם ארמון מלכותי; מרכז פומפידו מגיע גם לשנחאי, והשנה ייפתח אגף חדש במוזיאון West Bund בעיר; במרץ ייפתח סוף כל סוף המוזיאון הלאומי של קטאר בתכנון ז'אן נובל.

 

התערוכות המבוקשות של 2019

בנוסף לתערוכות שצוינו כאן אפשר להמר על עוד כמה שימשכו תשומת לב מיוחדת בשנה הקרובה: מירו ב-MoMA בניו יורק; כריסטיאן דיור בוויקטוריה אלברט בלונדון - עוד אחת במסגרת מסורת התערוכות המצליחות של המוזיאון המוקדשות למעצבי אופנה; ון גוך בטייט בריטן; פורטרייטים של גוגן בנשיונל גלרי; בונאר בטייט מודרן. בנוסף, השנה תתקיים בוונציה הביאנלה ה-58 לאמנות.

 

פתיחת שנה נמרצת בתל-אביב

תל-אביב עתירת תערוכות מצויינות בימים אלה - החל ממוזיאון תל-אביב, דרך בית האמנים, בו נפתח בשבוע שעבר אשכול תערוכות חדש ובראשו תערוכה של רועי ויקטוריה חפץ, זוכת פרס רוזנבלט לשנת 2018. התערוכה של חפץ, המורכבת מרישומים ומשלושה סרטי וידאו חושפניים שיצר יחד עם זוהר מלינק עזרא, עוסקת בתהליך שינוי הזהות שעברה - מגבר לאישה; עוד באשכול תערוכה מרשימה של שמואל פאר, רישומים יפהפיים של תמה גורן, צילומים של שרה פוסטק, אקוורלים של גד אפוטקר, ציורים יפים של מיכל בן-זאב ועוד.

 

דבי לוזיה (צילום: דבי לוזיה)
רועי ויקטוריה חפץ על רקע יצירתה(צילום: דבי לוזיה)

בנוסף שווה לבקר בגלריית חזי כהן, בתערוכת הציורים היפה של נירית טקלה, אמנית אתיופית בוגרת שנקר, שמדגישה בעבודותיה דמויות כהות עור.

 

דבי לוזיה ()
מתוך התערוכה של נירית טקלה

 

דבי לוזיה היא הבעלים של גלריה שטרן, חוקרת תרבות, וכותבת על אמנות מדי שבוע

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים