שתף קטע נבחר

ריגול בסלולרי: ארה"ב מודאגת מחדירת סין לישראל

נמל חיפה, ZTE וגם וואווי: היועץ לביטחון לאומי מזהיר מהמעורבות הסינית, בכיר לשעבר בשב"כ מנסה להרגיע. "גם גוגל אוספות מידע. אולי האזהרה האמריקנית היא חלק ממלחמת הסחר", העריך בראיון לאולפן ynet

 

 

היועץ לביטחון לאומי של נשיא ארה"ב, ג'ון בולטון, המבקר בארץ מאז אתמול (שבת), צפוי להעלות בשיחותיו כאן את הדאגה האמריקנית מחדירה של טכנולוגיות סיניות לישראל ומהשקעות ישירות של סין, במיוחד בנמל חיפה. לפי הדיווח ב"בלומברג", בדיונים יועלו גם שמותיהן של חברות הטכנולוגיה וואווי ו-ZTE.

 

הבוקר התייחס לנושא ליאור אקרמן, לשעבר בכיר שב"כ, שאמר בראיון לאולפן ynet: "הדאגה שלי מתחילה הרבה לפני הכניסה הסינית. הסינים לא חידשו שום דבר. כל החשש מפני תוכנות ריגול מלווה אותנו הרבה לפי הכניסה הסינית. זה נמצא בכל הטלפונים, גם יפניים, גם אמריקניים. כולם אוספים עלינו מידע. כל האפליקציות והרשתות האחרות - גוגל, פייסבוק, ווינדוז. אז הסינים הם לא הראשונים, אבל מה שהעלה את רף הלחץ כאן היא האזהרה של האמריקנים לעובדי הממשל לא לעשות כל שימוש בטלפונים סיניים בגלל כמה תוכנות ריגול שמוטמעות בתוכם כבר משלב הייצור. אבל זה לא משנה את המציאות שכולם אוספים עלינו מידע כל הזמן".

חנויות מנד וואנזו  (צילום: רויטרס)
אזהרה אמריקנית מוואווי(צילום: רויטרס)

הפרזנטורית גל גדות ()
הפרזנטורית גל גדות

- כולם אוספים מידע, אבל כשזה נוגע הסינים זה מעט יותר בעיייתי, לא?

"זה בעייתי בהיקף ובנפח. כשממשל סיני עומד מאחורי סוג כזה של איסוף, אז מדובר בסוג אחר של משאבים אחרים ובתהליכי עיבוד מידע רחבים הרבה יותר. צריך לקחת את זה בעירבון מוגבל. הטלפון עצמו לא מייצר ריגול אחרי מדינה, הוא לא מייצר ריגול ביטחוני או תעשייתי. מי שמייצר את זה הם האנשים שעושים בו שימוש. גם אם המכשיר נמצא בידינו ואנחנו יודעים לעשות בו שימוש נכון ומושכל, לא להכניס אותו לישיבות, לשיחות אישיות, לא להיות במקומות שבהם רצוי שמידע לא יזלוג מהם בנוכחות הטלפון, אז הריגול לא יתבצע. זה נכון גם לגבי פייסבוק וגוגל".

 

- לישראל יש אינטרס גדול שהסינים יבואו וישקיעו פה מיליארדים בזמן שהאמריקנים מחזיקים אותם בחוץ. אז יש פה התנגשות אינטרסים.

"נכון, לכן אני לא מכיר היום איזה חברה שזיהתה תוכנות ריגול ממשלתיות סיניות בתוך המכשירים האלה. אני מניח שזה המאבק הזה בין ארה"ב לסין, שאנחנו רואים אותו גם בחרם על מכסים וגם במקומות נוספים. והאזהרה לאמריקנים לא לשנות מכשירים סיניים נועדה כנראה להקשות על הסינים להיכנס לשוק האמריקני. הם עושים את זה גם דרך הפחדה בתוכנות זדוניות. לכן אני אומר, צריך לקחת את זה בפרופורציות. יש כאן שילוב של אינטרסים אמריקניים".

ZTE (צילום: Reuters)
מזהירים גם מ-ZTE(צילום: Reuters)

ג'ון רוברט בולטון במלון המלך דוד בירושלים (צילום: עמית שאבי)
ג'ון בולטון (צילום: עמית שאבי)
 

 

 

 

- אם אני מחזיקה היום טלפון של וואווי אני צריכה להיזהר יותר?

"אחת הבעיות שהתגלו בטלפונים הסיניים מתוצרת אותן חברות ש-CIA וה-FBI הזהירו מפניהן,

הייתה שבשלב הפיתוח של התוכנה אפשרו החברות לכל מיני מפתחים חיצוניים לשלב תוכנות ואפליקציות בתוך המכשירים, והן לא עשו ביקורת מספיק מהימנה. העניין הזה עלה כבר ב-2015. התגלו תוכנות זדוניות של כל מיני האקרים שניצלו את הפרצה הזאת, והתברר שהן אוספות מידע על המשתמש. זה כנראה לא נמצא בחברות כמו סמסונג ואפל".

 

היועץ לביטחון לאומי בולטון הגיע לביקור בכותל המערבי ובמהלכו צפה במיצג מציאות מדומה שמשחזר את החיים בבית המקדש. הוא סייר במנהרות הכותל וצפה בחפירות הארכיאולוגיות שמתקיימות במקום. את בולטון מלווים בסיור היועץ לבטחון לאומי מאיר בן שבת ושגריר ארה"ב בישראל דיוויד פרידמן. בערב הוא ייפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו במעונו בירושלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים