שתף קטע נבחר

העתיד של מערכות הבריאות כבר כאן - תואר שני בניהול החולה

על פי כל ההערכות, מערכות הבריאות של המחר מתמודדות כבר עכשיו עם שתי מגמות הולכות וגוברות: מצד אחד, החולים הופכים ליותר ויותר מורכבים, ומצד שני, האינטרס של כל הצדדים הוא טיפול בבית, בסביבה המוכרת לחולה. שוחחנו עם פרופ' שלמה נוי, דיקן בית הספר למקצועות הבריאות בקריה האקדמית אונו, על התואר שמכין את אנשי עולם הרפואה לביקוש העתידי בתחום - תואר שני בניהול חולה

 

 

עולם הרפואה ומערכות הבריאות עומדות מול המגמות הנוכחיות בתחום, ומנסות למצוא את הפתרונות של המחר כדי לנהל את הטיפול בחולים בצורה אופטימלית. ראשית, החולים של ימינו הופכים למורכבים יותר, עם שילוב של מחלות, מחלות כרוניות ומצבים מסובכים הדורשים מספר גורמי טיפול. שנית, בתי החולים מתקשים כבר עכשיו להתמודד עם עומס החולים, והחולים עצמם מעדיפים לחיות בביתם, במקום לשהות באשפוז מתמשך.

 

על רקע מגמות אלו, המוסדות האקדמיים ברחבי העולם ובישראל מנסים לגבש את ההכשרה המתאימה לאנשי הרפואה של העתיד. פרופ' שלמה נוי, דיקן בית הספר למקצועות הבריאות בקריה האקדמית אונו ומנהל בית בחולים השיקומי במרכז הרפואי שיבא תל השומר, שוחח עם Y-academy על תואר שני בניהול חולה:

 

אם כן, אין ספק שהצורך של מערכות הבריאות בכל העולם לבעלי מקצוע עם יכולות ניהול חולה באופן רוחבי, רק הולך וגדל. הקריה האקדמית אונו היא הראשונה להביא את התואר לישראל, אך הוא קיים בחלק גדול ממדינות המערב המתקדמות והמודרניות.

ניהול חולה (צילום: Fotolia)
הקריה האקדמית אונו היא הראשונה להוביל את תואר ניהול חולה בישראל(צילום: Fotolia)

תואר קליני רוחבי שמתייחס לעתיד של האוכלוסייה ושל מערכת הבריאות

פרופ' נוי מדגיש כי מדובר בתואר קליני-טיפולי, ולא בתואר ניהולי. איש המקצוע אחראי על ניהול כולל של החולה המורכב, אשר דורש טיפול ממספר רב של גורמים רפואיים. גם מערכת הבריאות בעולם לא יוכלו להסתדר עם המגמה הנוכחית בעוד מספר שנים, על רקע תוחלת החיים העולה והתגברות המחלות הכרוניות. בנוסף לכך, פרופ' נוי מציין כי לגופי הבריאות ובתי החולים יש אינטרס להביא את החולים אל הקהילה, ולא באשפוז מתמשך.

 

אך כדי להביא חולה מורכב לקהילה, יש לעתים צורך בגורמי טיפול ממספר רב של דיסציפלינות, משימה המצריכה גורם קליני שמכיר את החולה, את הבעיות שלו, אדם אחד ה"מנהל" את החולה ועם כל בעיה שעולה באשר אליו- הוא מפעיל את הגורם הטיפולי הרלוונטי. התואר השני בניהול חולה, אומר פרופ' נוי, מכשיר את אנשי עולם הרפואה בדיוק לתפקיד זה.

 

בנוסף, אותו גורם קליני יכול למנוע כפילויות של טיפולים ותרופות, ואף להיות אחראי על הדיאלוג בין הגורמים הרפואיים המאבחנים את החולה המורכב, כדי למנוע תופעות לוואי ואינטראקציות שליליות בין תרופות שניתנו על ידי גורמים שונים.

 

ניהול חולה (צילום: shutterstock)
לנהל את החולה - אחראי על הדיאלוג בין הגורמים הרפואיים (צילום: shutterstock)

לימודי רוחב לעוסקים במקצועות הרפואה

התואר השני בניהול חולה, אומר פרופ' נוי, מיועד לעוסקים במקצועות הרפואה: רופאים, אחיות, רוקחים, פיזיותרפיסטים, קליניאי תקשורת וכד', אשר מגיעים עם ידע רפואי בסיסי. התואר כולל לימודי רוחב, אשר מכירים לכל גורם את התחומים שהוא לא מתמחה בהם, וכך יוצר בעל מקצוע עם ידע רוחבי, מקיף וכוללני, העוזר לנהל חולים מורכבים.

 

לדברי פרופ' נוי, עבור מערכות הבריאות בישראל לא תהיה דרך אחרת, אלא לפעול במסלול של ניהול חולים מורכבים בקהילה. הסיבות לכך ברורות למדי: הזדקנות האוכלוסייה, המורכבות של החולים, העלויות של האשפוז, והרצון של החולים לקבל טיפול בבית. לדבריו, אם מערכות הבריאות לא יצליחו לטפל בחלק מהחולים בקהילה, הן לא יצליחו להתמודד עם העתיד לבוא.

 

לדברי פרופ' נוי, קופות החולים צפויות להוסיף תקנים או להחליף תקנים קיימים, ולצרף לשורותיהן בעלי מקצוע שכל תפקידם יהיה ניהול חולים מורכבים, אם הן רוצות לפתח את תחום טיפול הבית והאשפוז הביתי, אשר רושמים צמיחה ניכרת בשנים האחרונות.

בהיבט של עלויות, מעבר לחיסכון של החזקת החולה בבית החולים, מנהל של חולה מורכב יכול לעשות תעדוף של הטיפולים שהחולה צריך לקבל, וליצור את תמהיל הטיפולים האופטימלי מבחינת הבריאות של החולה, מול העלויות של הטיפולים.

 

"מדובר במדיניות נכונה, וחשוב מכל - רפואה נכונה", מסכם פרופ' נוי.

 

זה הזמן להתכונן לעתיד של מערכות הרפואה. לפרטים על תואר שני בניהול חולה, היכנסו>>

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Fotolia
לראשונה בישראל - תואר שני בניהול חולה
צילום: Fotolia
מומלצים