שתף קטע נבחר

ריגול חמור כן, בגידה לא: העסקה עם גונן שגב

השר לשעבר הודה והורשע בריגול חמור לאיראן, אבל עבירת סיוע לאויב בזמן מלחמה לא נכללה בכתב האישום. אלו הסיבות להחלטת הפרקליטות להגיע להסדר טיעון, שלפיו יישלח ל-11 שנה בכלא

 

 

הורשע בריגול חמור - אבל לא בבגידה: הסדר הטיעון עליו חתם היום (ד') השר לשעבר גונן שגב צפוי לשלוח אותו ל-11 שנות מאסר. על פי ההסדר, שגב - שכבר ריצה בעבר מאסר עקב ניסיון הברחת עשרות אלפי כדורי אקסטזי לישראל - הודה והורשע בבית המשפט המחוזי בירושלים בריגול חמור לטובת איראן ובמסירת ידיעות לאויב. אחד הסעיפים שירדו במסגרת כתב האישום המתוקן הוא סיוע לאויב בזמן מלחמה - עבירה המוגדרת כעבירת בגידה, שהעונש עליה לעושה זו בכוונה תחילה הוא מאסר עולם או מוות.

 

בפרקליטות מרוצים מהעונש המוסכם, שהשופט צפוי לאשרו. אמנם ריגול חמור היא עבירה שהעונש בה היה יכול להגיע עד למאסר עולם לפי החוק, אבל בהגעה לעסקה נלקחו כמה סיבות. שגב הוא בן 63, ולכן מדובר בעונש משמעותי לאדם בגיל כזה. בנוסף, עונשים דומים נגזרו על אחרים שהורשו בעבירות דומות. כך למשל אמיר מח'ול, שריגל עבור חיזבאללה ונידון ב-2011 לתשע שנות מאסר.

 

 

אחת הסיבות המרכזיות להגעה להסדר טיעון היא העובדה שבתיקים שעוסקים בעבירות ביטחון מעצם ניהול התיק יש סכנה לחשיפת פרטים מהעולם המודיעיני, כמו השיטות שסייעו ללכידת שגב. בנוסף, חומרים שיועברו להגנה במטרה שישמשו להגנת הנאשם עלולים להיות הרסניים לרשויות המודיעין. אגב, על שגב נגזר גם מאסר על תנאי שיופעל על כל עבירת פשע שיבצע - הגדרה רחבה עקב העובדה שבעברו עבירות שונות, מריגול עד סמים.

 

עו"ד משה מזור, המייצג את שגב ביחד עם עו"ד אלי זוהר, אמר: "כפי שאמרנו בתחילת הפרשה, היא הייתה ראויה לפרופורציות אחרות. הסדר הטיעון וכתב האישום המתוקן מחזירים את הפרשה לממדיה הטבעיים. כתב האישום תוקן באופן דרסטי בממד העבירות ובממד העובדות. יש רצון של הפרקליטות לשחרר עוד מידע לציבור וכשהוא ישתחרר יתברר כי שגב אכן קיים קשר עם האיראנים, אך לא כדי לסייע לאויב וזו הסיבה שעבירת הבגידה הוסרה מכתב האישום. שגב מרגיש כמו כל אדם בסיטואציה זו - לא פשוט בכלל אבל הוא מתמודד". 

 

בפרקליטות ציינו כי "לאחר גזר הדין נפרסם מידע נוסף על העובדות, מבלי לפגוע באינטרסים ביטחוניים עליהם קיים צו איסור פרסום. העבירות מדברות בעד עצמן. גונן הוא אדם מבוגר שירצה 11 שנים, שזה לא פרק זמן קצר".

גונן שגב במחוזי ירושלים (צילום: גיל יוחנן)
שגב בבית המשפט, היום(צילום: גיל יוחנן)

גונן שגב במחוזי ירושלים (צילום: ישי פורת)
גונן שגב במחוזי ירושלים(צילום: ישי פורת)

דבר מעצרו של שגב, וכתב האישום נגדו, הותרו לפרסום בחודש יוני. אז, בהודעה משותפת למשטרה ולשב"כ, נמסר כי שגב נעצר חודש לפני כן בחשד לביצוע עבירות של סיוע לאויב במלחמה ובריגול נגד מדינת ישראל. לפי הודעת השב"כ אז, "שגב, שבשנים האחרונות התגורר בניגריה, הגיע לגינאה המשוונית במהלך חודש מאי 2018. שגב הועבר לישראל על פי בקשת משטרת ישראל, לאחר שגינאה המשוונית סירבה להתיר את כניסתו לשטחה על רקע עברו הפלילי. שגב נעצר לחקירת השב"כ והמשטרה מיד עם הגעתו לישראל, לאחר שנאסף מידע שהצביע על חשד כי שגב מקיים קשרים עם גורמי המודיעין האיראני ומסייע להם בפעילותם נגד מדינת ישראל".

  

עוד נמסר בהודעה כי "בחקירה בשב"כ ובמשטרה התברר כי שגב גויס ופעל כסוכן מטעם המודיעין האיראני. החקירה העלתה כי בשנת 2012 נוצר קשר בין שגב לבין גורמים מהשגרירות האיראנית בניגריה, ובהמשך אף הגיע פעמיים למפגשים באיראן עם מפעיליו, תוך שזהותם כאנשי מודיעין הייתה ברורה לו. החקירה העלתה כי שגב נפגש עם מפעיליו האיראנים ברחבי העולם, בבתי מלון ובדירות אשר להערכתו משמשות לפעילות חשאית איראנית. שגב אף קיבל מערכת תקשורת חשאית להצפנת המסרים בינו לבין מפעיליו".

 

בהודעת השב"כ והמשטרה צוין כי "בחקירה התברר כי שגב העביר למפעיליו מידע הקשור למשק האנרגיה, לאתרים ביטחוניים בישראל, למבנים ולבעלי תפקידים בגופים מדיניים וביטחוניים, ועוד. כדי לעמוד במשימות שקיבל ממפעיליו האיראניים קיים שגב קשרים עם אזרחים ישראליים הקשורים לתחום האבטחה, ביטחון ויחסי החוץ של ישראל. שגב פעל כדי לקשר חלק מהאזרחים הישראלים לגורמי המודיעין האיראני, תוך שהוא מנסה לשטות בהם ולהציג את הגורמים האיראניים כגורמים עסקיים תמימים".

 

בשנת 2005 גזר בית המשפט המחוזי בתל אביב חמש שנות מאסר על שגב, שהורשע בהסדר טיעון בעבירות של ניסיון לייבא לישראל 32 אלף כדורי אקסטזי, זיוף הדרכון הדיפלומטי שלו ושימוש בו בשתי הזדמנויות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים