שתף קטע נבחר

התנדבות כחלק מהחיים וחלק מהעבודה

עובדים רבים מצטרפים מדי שנה ליוזמות התנדבות שמתחילות במקומות העבודה. חלקם ממשיך ומתנדב, רותם עובדים נוספים להתנדבויות ועם הזמן, הופך את העניין לדרך חיים שלו ושל בני משפחתו האחרים

בשיתוף עמותת רוח טובה

 

התנדבויות ופעילויות למען החברה והסביבה הפכו בשנים האחרונות לחלק מהשגרה היומיומית של כולנו. ההבנה שיש ביכולתנו לשנות עולמות אפילו בעזרת חיבוק או חיוך, עזרה לזולת, יצרה שינוי בתפיסה שלנו, ולא רק כאנשים פרטיים.

 

חברות מסחריות רבות מגדירות בלב הקוד של עשיתן, לצד הפעילות המסחרית, את תרומתן לקהילה. המחשבה שעומדת מאחורי אותן הגדרות היא שהחברות, שמתפרנסות מהקהילה, מחזירות לה על ידי פעילויות של התנדבויות בקנה מידה כלל חברתי אבל גם בפעילויות פרטניות של עובדיהן במגוון שותפויות וערוצים, שפותחות בפניהן החברות.

 

חברות רבות פועלות בשיתוף פעולה עם עמותת "רוח טובה" המאגדת את כל הזדמנויות ההתנדבות בישראל ומחברת בין אנשים, מוסדות וחברות המבקשים להתנדב לבין עמותות הזקוקות למתנדבים במשך כל ימות השנה.

 

"מקבלים פרספקטיבה על החיים שלנו"

יניב אזולאי (37) נשוי ואב ל-3 ילדים, מתגורר בחדרה, החל להתנדב דרך מקום העבודה שלו – חברת "פריגת".

 

"אצלנו בחברה מתנדבים בקהילה כבר שנים. יום אחד הגיע מייל עם הצעה להתנדב והצטרפתי", הוא אומר.

כיף להם וסיפוק לי - יניב אזולאי בפעולה
כיף להם וסיפוק לי - יניב אזולאי בפעולה

יניב התחיל להתנדב בפנימייה לילדים בסיכון גבוה בקיבוץ בחן. "התמימות של הילדים האלה, שהחיים שלהם לא היו ואינם קלים, החום והאהבה שהם זקוקים להם, זה לא עניין פשוט לעיכול.

 

"בפגישות הראשונות הייתי חוזר הביתה ומתפרק ממש. הרגשתי שזה לא הוגן לילדים כל כך קטנים, שאין צדק, אבל הבנתי שלשמח אותם זו מצווה. אנחנו חוגגים איתם ימי הולדת ובר מצוות, יוצאים איתם לטיולים, מארגנים מסיבות סוף שנה, נוסעים לבריכה, כל מה שעושה להם שמח.

יניב אזולאי
יניב אזולאי
   

"זה כיף להם וסיפוק לי, שלא יאומן. רק כשיוצאים החוצה, כשחוזרים הביתה, מקבלים פרספקטיבה על החיים שלנו".

 

את היכולת לתת לא ידע אזולאי להסביר, אבל אחרי שיחה קצרה מגלים שגם כאן, הכל מגיע מהבית; "אימא שלי מתנדבת כבר 35 שנה עם קשישים. משם זה כנראה מגיע. גם אני מביא איתי את הילדים שלי לפעילויות ולמסיבות. הם רואים אותי בסביבה הזו ואני מסביר להם קצת על עובדות החיים של אנשים שפחות שפר עליהם מזלם".

 

אזולאי הוא גם גנן ועושה עבודות במוסדות אקי"ם באזור חדרה. "אני נהנה כל כך לעבוד עם אוכלוסיות שזקוקות לעזרה, הלוואי ויהיה לי תמיד כוח לתת", הוא אומר. "הלוואי ואלוהים ייתן לי תמיד כוח לתת לאחרים", ומוסיף ש"פריגת" זה כמו משפחה עבורו והתנדבות שם היא דרך חיים. כשהוא אומר שיש שם אנשים נהדרים, קל להאמין לו. בעיקר אחרי שמדברים איתו.

התנדבות דרך מקום העבודה (צילום: באדיבות החברה המרכזית למשקאות)
עובדי פריגת בפעילות התנדבותית במסגרת מיזם "נובמבר בקהילה"(צילום: באדיבות החברה המרכזית למשקאות)

"מחבר אותי לחיים האמיתיים ולפרופורציות"

שלום חוברה (47) נשוי לאב לשלושה, בני 20-9 מאשקלון מתנדב כבר חמש שנים באופן פרטי בגמ"ח של ישיבה אשקלון. כשהגיע מייל קבוצתי במקום העבודה שלו "קרלסברג" על התנדבויות בחגים, הוא לא הסס לשנייה. "זה חלק ממני", הוא מסביר.

 

"אני מתנדב כבר 5 שנים בגמ"ח. משפחות מגיעות לישיבה דרך הרווחה בעיריית אשקלון ובכל יום חמישי אני אורז, יחד עם עוד מתנדבים, חבילות מזון ומעבירים למשפחות האלה לקראת סוף השבוע", מספר חוברה.

"אנחנו עובדים בשיתוף עם העירייה ויוצאים לעזור ולשמח היכן שצריך ואת מי שצריך בעיר וגם את הילדים אני מביא לפעילויות האלה. זה חושף אותם ואותי לקשיי יומיום של אחרים. חשוב לי שהילדים יכירו חיים אחרים, שאין להם סיכוי להכיר ביומיום.

 

"כשאני רואה בתים לא פשוטים, זה מחבר אותי לחיים האמיתיים ולפרופורציות האמיתיות של הילדים. כל היום אנחנו עסוקים ולא מתפנים לחשוב על האחר ומסתבר שיש אנשים שאין להם אפילו לא מעט ממה שיש לנו".

במסגרת ההתנדבות, שלום וחבריו הדליקו נרות וכיבדו בסופגניות אנשים עריריים בעיר, ביום העצמאות הם תלו אצלם דגלים וכבר עכשיו גייסו אותו לשמח אנשים בפורים הקרוב. "הלוואי ויאפשרו לנו לשמח אנשים קבועים. הייתי רוצה לחזק איתם את הקשר", הוא אומר.

דרך חיים - שלום חוברה
דרך חיים - שלום חוברה
 

שלום לא נח ומגייס אחרים להתנדבויות שלו. "לאחרונה הצלחתי לגייס את אחי ומכרה נוספת שלי. הבן שלי וחבר שלו הגיעו, בנוסף להתנדבויות שלהם בבית הספר. בחופשות אפילו בתי בת ה-9 מצטרפת.

 

"לאחרונה עשינו חודש התנדבות שנקרא 'נובמבר בקהילה' בבית חולים 'ברזילי', במסגרת פעילות התנדבותית שבה יצאו 2300 עובדי קבוצת החברה המרכזית למשקאות לפעילויות התנדבותיות שונות. חילקנו כיבוד ואוכל למשפחות, לאחיות ולרופאים. בהתחלה כולם היו חשדניים וסגורים אלינו ולאט לאט הופשרו והלבבות נפתחו. זה נהדר ואני מקווה ורוצה לחזק את התרומה שלנו בפעילות החגים ובכלל".

 

שלום מספר שבעבודה מאד מעריכים את המתנדבים: "ב'קרלסברג' זו דרך חיים לאורך כל השנה. אנשים מתגייסים מתוך החברה והחברה מאפשרת את זה ומעודדת פעילות למען החברה כדי שכולנו נצא נשכרים".

 

"לראות את האור בעיניים של מישהו זו חוויה יוצאת דופן"

שחר צוונג (42), נשוי ואב לשלושה בנים, הוא Senior CRM Analyst בחברת payoneer, והתנדב בכמה פעילויות שמארגנים באופן קבוע במקום עבודתו, כמו שיפוצים, אירוח לאוכלוסיות שונות, עזרה בלימודים ועוד; הוא התנדב ללמד לימודי העשרה של ילדים מרקע חיים שאינו פשוט וזה לא הכל - בשנה שעברה אירגן שיום הכיף בחברה יוקדש לצביעת בית לחיילים בודדים ועוד.

"לראות את האור בעיניים של מישהו שמקבל ממך משהו, זו חוויה יוצאת דופן"
"לראות את האור בעיניים של מישהו שמקבל ממך משהו, זו חוויה יוצאת דופן"

 

"כהורה לילדים היה לי חשוב להתנדב עם ילדים. מאז שיש אותם ההתנדבות נראית אחרת. בזמנו התנדבתי בעמותת 'אתגרים' ולשם הילדים הצטרפו אליי.

 

"בכלל, להתנדב פיזית עדיף על תרומת כסף כי אתה רואה את ההשפעה באופן מיידי. לראות את האור בעיניים של מישהו שמקבל ממך משהו, בעיקר ילדים, זו חוויה יוצאת דופן; אתה רואה ילדים שמסומנים כבעייתיים שפורחים בשיעורים שאנחנו נותנים. לפעמים מילה אחת במקום עושה את ההבדל".

 

שחר מספר שקל להתנדב בדרך מקום העבודה כי יש סבבי התנדבויות קבועים, אבל גם הרבה פעילויות חד פעמיות. "התנדבות היא ערך עליון בחברה, ו-pyoneer מתגאה בכך שעקרון התרומה לקהילה מאז ומתמיד בא לידי ביטוי בפעילויות התנדבותיות של העובדים לאורך כל השנה. כל הצעה ויוזמה להתנדבות מקבלת מקום בחברה", הוא מסכם.

שחר צוונג - "התנדבות היא ערך עליון"
שחר צוונג - "התנדבות היא ערך עליון"
  

"דאגה ואכפתיות הן הדרך להחזיר לקהילה"

ד"ר דביר דורון (36) מגבעת שמואל, עובד ב"אביק" של טבע. הוא טוקסיקולוג כימי באגף המו"פ בחברה ועושה את הערכת הבטיחות של מרכיבי תרופות בה.

 

את ההתנדבויות שלו עושה ד"ר דורון בספריה המרכזית לעיוורים. הוא התחיל את הפעילות בספרייה המונגשת בנתניה, שלאחרונה החלה בתהליך של איחוד עם הספרייה המונגשת שבתל אביב. המעבר הוא חלק מתכנית גדולה של בניית מרכז לתרבות מונגשת עתידי ובמקום לא מנגישים רק ספרי קריאה אלא מנסים לחלוש על תחומי הנגשה של תחומי תרבות שונים שעוברים תהליך הנגשה בקריינות בכמה שפות.

ד"ר דביר דורון - מנגיש ספרים לעיוורים (צילום: רועי ברינה)
ד"ר דביר דורון - מנגיש ספרים לעיוורים(צילום: רועי ברינה)

"כבר שנתיים אני משמש כקריין בספרייה", מספר דביר, "נבחנתי באופן מקצועי ומדי שבוע אני מגיע לאולפני הספרייה לשעתיים וחצי ומקריא ספרים. יחד עם הספרנית אנחנו בוחרים ספרים".

"יש לציין שהעבודה על כל ספר היא מאומצת ונמשכת זמן רב. ספר של כ-300 עמודים לוקח כ-10 מפגשי הקלטות, אבל זו התנדבות מאד מספקת", הוא מספר ומוסיף שהספר האחרון עליו הוא עובד הוא "כאן ושם בארץ ישראל" של עמוס עוז, שנכתב על בסיס מסעות של עמוס עוז בכל הארץ.

 

"אני מאד נהנה מהקריאה ובעיקר מהעובדה שבקצה ההקלטה, יש אנשים שנהנים מהספרים. עובדים נוספים ב'טבע' מתנדבים גם בהגהה והקלדה של ספרים בכתב ברייל וגם צבענו את המקום".

 

לעניין ההתנדבות דרך מקום העבודה הוא מסביר כי "טבע סימנה מזמן את ערך הנתינה לקהילה ולחברה כחלק מה-DNA של החברה. דאגה ואכפתיות למטופלים הן הדרך של החברה להחזיר לקהילה ויש כמה ערוצי התנדבות, שהמרכזי ביניהם היא תכנית 'טבע טוב' בכל הארץ".

 

כמה הפעילות הזו מוטמעת בחברה? "יש פעילות ענפה של התנדבות בקרב העובדים וערוצי ההתנדבות מותאמים לעבודה היומיומית בחברה. זו פעילות לטווח ארוך ואנחנו עושים אותן שנים", הוא אומר.

מתנדבים ומשמחים בחג הפורים (צילום: באדיבות "טבע")
מתנדבים ומשמחים בחג הפורים(צילום: באדיבות "טבע")
 

אבל אם חשבתם שד"ר דורון מתנדב בספרייה לעיוורים בלבד, אז לא רק. הוא גם מופיע מעת לעת בערוץ ההתנדבות במרכז שיקום וגריאטריה בדורות נתניה. "אני אחראי על פעילות של שירה בציבור והפידבקים שאנחנו מקבלים נפלאים. אני משתתף גם כקלידן בלהקת 'שבע טבע' המורכבת מעובדי החברה, ואנחנו מופיעים בחגים ובמסיבות בקהילה", הוא אומר ומסכם: "האושר של מי שנהנה הוא דבר ללא תחליף ונותן סיפוק עצום".

 

ב-2 באפריל יתקיים יום המעשים הטובים, המהווה יום שיא לעשיית טוב כל השנה. מיליוני בני אדם צפויים להשתתף ביום גלובלי זה, שיתקיים בלמעלה מ-100 מדינות. רוצים להצטרף ליוזמה? היכנסו עכשיו לאתר "יום מעשים טובים" ובחרו את הדרך שלכם לעשות טוב! או חייגו 9093*. יום מעשים טובים מנוהל על ידי עמותת רוח טובה , המציעה מגוון דרכים לעשות טוב ולהתנדב כל השנה

 

יש לכם סיפור טוב? אל תהססו, לחצו כאן רשמו לנו אותו, ואולי הוא יתפרסם אצלנו וידביק רבים בעשייה החיובית

 

בשיתוף עמותת רוח טובה


פורסם לראשונה 14/01/2019 17:50
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגייס את כל המשפחה - שלום חוברה
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים