שתף קטע נבחר

למרות המתיחות: שגרירות ישראל בטורקיה עוברת למבנה חדש

גודלו של המיקום הנוכחי באנקרה והבעיות הביטחונית שיצר היוו שיקול נוסף למעבר שמתבצע חרף היחסים הקרים בין שתי המדינות כעת. ישראל ממשיכה להחזיק את בית השגריר, למרות שהוא סולק מהמדינה

 

שגרירות ישראל באנקרה בירת טורקיה תעבור לבניין משרדים אחר בעיר (צילום: gettyimages)
המבנה הנוכחי של שגרירות ישראל באנקרה (צילום: gettyimages)

למרות המתיחות עם טורקיה אחרי החזרת השגרירים בחודש מאי 2018 והורדת דרג היחסים בין שתי המדינות לדרג נמוך של מזכיר שני, שגרירות ישראל בטורקיה תעבור בשבועות הקרובים למשכן חדש בבניין משרדים באנקרה.

 

השגרירות פעלה במשך יותר מ-20 שנה בבניין משרדים ישן של שלוש קומות שהיה ממוקם בלב שכונת מגורים. הבניין הישן נמצא במיקום ביטחוני בעייתי מאוד ולכן הוקף בחומת בטון. ההגעה והיציאה של הדיפלומטים הישראלים ועובדי השגרירות גרמו לכאב ראש לא קטן לגורמי הביטחון בישראל ובטורקיה. לא אחת היו תקריות ביטחוניות במקום, הפגנות ואף ניסיונות פיגוע.

 

בישראל החליטו שהבניין הנוכחי גם בעייתי מבחינה ביטחונית, ובעיקר "גדול" על היחסים הנוכחיים עם טורקיה ולכן החליטו "לעבור דירה". השגרירות מצאה מקום חדש, קטן יותר, בבניין משרדים באנקרה ושכרה את המקום. בימים אלה כבר החלו עבודות ההכנה לשגרירות החדשה. המדינה גם אישרה למשרד החוץ להתקשר עם חברה טורקית לרכישת ריהוט חדש לשגרירות החדשה בהיקף של 106 אלף דולר.

 

שגרירות ישראל באנקרה בירת טורקיה תעבור לבניין משרדים אחר בעיר (צילום: AFP)
שוטרים טורקים ליד בניין השגרירות(צילום: AFP)

שגרירות ישראל באנקרה בירת טורקיה תעבור לבניין משרדים אחר בעיר (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
בינתיים, השגרירות מתנהלת ללא שגריר אלא עם ממונה זמני שמשרד החוץ שולח מירושלים ומתחלף אחת לכמה שבועות. בשגרירות מועסקים כ-15-20 עובדים מקומיים.

 

על אף שאין שגריר ישראלי באנקרה מאז שאיתן נאה סולק בבושת פנים בחודש מאי 2018, ישראל ממשיכה להחזיק בעיר את בית השגריר שנמצא בטירה בלב אנקרה, בשדרה המרכזית של העיר, שדרת אטאטורק.

 

את הטירה הזו בנה ג'מאל פאשה, מושל ירושלים לאחר תבוסת טורקיה במלחמת העולם הראשונה וחזרת הטורקים המושפלים לארצם. פאשה התגורר בטירה שבנה לעצמו ומנהיג טורקיה המודרנית כמאל אטאטורק שהתגורר בשכנות הרבה להגיע לבית.

 

לימים, משה ששון שהיה הממונה על השגרירות, ניהל מו"מ על רכישת הטירה ובסוף שנות ה-60 מדינת ישראל רכשה בעבור שני מיליון לירות טורקיות את המבנה המרשים הזה. עד היום נשמר בבית חדר אטאטורק שבו ישב המנהיג הטורקי הנערץ, מייסד טורקיה המודרנית, ונשמרו אפילו הרהיטים ושולחן השיש הירוק שעליו אטא טורק וג'מאל פשה הניחו את כוסות הקפה ושיחקו. על קירות הבית תלויות תמונותיו של אטא טורק.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
שגרירות ישראל באנקרה
צילום: gettyimages
מומלצים