שתף קטע נבחר

הנתונים חושפים: קופת החולים בה הרופאים הכי זמינים

באיזו קופת חולים תמתינו הכי הרבה זמן לרופא משפחה בירושלים? באיזו עיר הכי קל לקבל תור לרופא ילדים בקופת חולים כללית? ואיפה קל יותר למצוא תור לרופא נשים של קופת חולים מכבי - במרכז או בפריפריה? לראשונה: נתוני הזמינות של רופאי משפחה, ילדים ונשים בכל קופות החולים בערים הגדולות

זהו אחד הסממנים הבולטים ביותר של מצבה העגום של הרפואה הציבורית בישראל: ההמתנה הארוכה לבדיקת רופא. כשמדובר ברופאים שהצורך בהם הוא שכיח, כמו רופאי משפחה, רופאי ילדים ורופאי נשים, המצב כואב אף יותר – שכן התסכול בהמתנה של ימים ארוכים, ואף יותר מכך, לתור עבורם הוא רב. כעת נחשפים כאן לראשונה הנתונים שמאפשרים להשוות בין זמינותם של רופאים אלו בקופות החולים השונות.

  

הנתונים המופיעים כאן נאספו על ידי משרד הבריאות, עבור ארבע קופות החולים - כללית, מכבי, מאוחדת ולאומית - בארבעים הערים הגדולות בישראל. הנתון המספרי המופיע בכל קטגוריה מתייחס לכמות השעות של רופא מתחום התמחות זה לכל 1,000 מבוטחים של אותה קופה.

 

קופה ( )

זמינות לרופאים במרכז גבוהה מהפריפריה

כך, למשל, בירושלים ישנן 24.65 שעות עבודה של רופא ילדים לכל אלף מבוטחים של קופת חולים מכבי, לעומת 10.91 שעות של רופא ילדים לכל אלף מבוטחים של קופת חולים מאוחדת - והמשמעות היא שהזמינות של רופאי ילדים עבור מבוטחי מכבי בירושלים גבוהה בערך פי שניים יותר מזמינותם של רופאים אלה למבוטחי מאוחדת בעיר זו, ובהתאם לכך סביר להניח שזמן ההמתנה שלהם לתור קטן בערך בחצי.

  

הנתונים נאספו על ידי משרד הבריאות על פי שעות השירות של הרופאים כפי שהקופות בוחרות לחשוף אותם למבוטחיהן באתר האינטרנט שלהן. בראייה רחבה , ניתן לומר בהכללה כי זמינות הרופאים בכל תחום ברוב הקופות גבוהה יותר באזור המרכז בהשוואה לערי הפריפריה. בחלק מהמקרים מספר המבוטחים בקופה מסוימת ביישוב מסוים היה נמוך מכדי לאפשר חישוב מהימן של נתוני שעות הרופאים. זאת משום שכאשר מספר המבוטחים ביישוב קטן, הרופאים מבקרים באופן בלתי קבוע - והנתון של שעות רופא לאלף נפש נוטה להיות מוקצן כלפי מעלה או מטה.

קופה ( )

 

מהנתונים עולה בין היתר שבקופת חולים כללית באזור באר־שבע זמינות הרופאים נמוכה ביחס לאזורים עם מספר מבוטחים דומה במרכז - לדוגמא, תל־אביב או ירושלים. כך, למשל, בתל־אביב זמינות שעות השירות של רופא משפחה עומדת על 19.7 שעות רופא לאלף מבוטחים, בירושלים היא עומדת על 19.4 שעות רופא משפחה לאלף מבוטחים, ולעומת זאת בבאר־שבע היא עומדת על 14.7 שעות רופא לאלף מבוטחים בלבד. גם בצפון אזורים עם מספר מבוטחים דומה - כמו נצרת והסביבה - זוכים לזמינות נמוכה יותר: 14.8 שעות רופא לאלף מבוטחים של הכללית. באזורים בעלי מספר מבוטחים קטן יותר הפערים בין פריפריה למרכז מצטמצמים, אך עדיין השירותים בתל־אביב ובירושלים זמינים יותר.

  

קופת חולים מכבי מעניקה שירות שווה יחסית למרכז ולפריפריה, פרט ליישובים הקטנים. בין היתר בולט לרעה מחוז הדרום: באשקלון ישנן 11.9 שעות רופא משפחה לאלף מבוטחים, ולעומת זאת בחדרה הקופה נותנת שירות של 15.1 שעות רופא משפחה לכל אלף מבוטחים.

  

את הדו"ח הכין ניר קידר, סמנכ"ל בכיר לתכנון אסטרטגי וכלכלי במשרד הבריאות, ביחד עם עמית שריר, אבידן כהן ורייצ'ל ברנר־שלם. "אנחנו רואים שקופות החולים מתחרות על המבוטחים בתחרות שלילית, ואנחנו רוצים שהתחרות תהיה חיובית", מסביר קידר. "אני סבור שיותר נכון שקופת החולים תבוא למבוטח שלה ותראה לו כמה זמינות של רופאים יש בעיר שלו, וכך תשכנע אותו להישאר או לעבור אליה. חשוב לנו שלמבוטחים תהיה תמונה כללית והם יוכלו לבחור את קופת החולים שתתאים להם לפי הצרכים ומקום המגורים שלהם".

 

  

סגן שר הבריאות יעקב ליצמן הוסיף כי תחרות בין קופות החולים היא בריאה. "התחרות היא לטובת המבוטחים וצריכה להיות בתחומים שחשובים להם", הוא אמר. "בזכות הגברת התחרות החיובית, קופות החולים המתחרות על לב המבוטחים משפרות את השירות לציבור ומתאימות אותו לצרכים המשתנים שלו. משרד הבריאות ממשיך במהפכת השקיפות ודואג להנגיש את המידע הרלוונטי לגבי מתן שירותי הרפואה בין קופות החולים. הודות לפרסום הנתונים הציבור יודע לשפוט את השירות הניתן לו בפרמטרים רבים, ובתוך כך גם אנחנו במשרד הבריאות יודעים לעקוב אחר ביצועי הקופות ולומדים מכך את הנדרש לשפר וליעל".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
זמן המתנה לרופא
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים