שתף קטע נבחר

"ייתכן שבקרוב ירוצו מרתון בישראל בפחות מ-2:10 שעות"

בעוד שלונה צ'מטאי שולטת לחלוטין בריצות הארוכות בקרב הנשים בארץ, אצל הגברים מתקיים מאבק על הבכורה ועל השיא הלאומי. איך הגיעה ישראל למצב בו 6 אתלטים עשויים לייצג אותה בריצות הארוכות באולימפיאדה, ומהם הסיכויים להשיג מדליות באליפות העולם הקרובה בדוחא ובטוקיו 2020

 

במהלך השבועות האחרונים התכנסו דן סלפטר, זוהר זימרו וגזאצ'ו יוסף לדיון משותף. דן הוא כידוע מאמנה (ובעלה) של אלופת אירופה בריצת 10,000 מ', לונה צ'מטאי, זימרו מאמן את שיאן ישראל במרתון גירמה אמרה, וגזאצ'ו יוסף הוא מאמנם של אלוף מרתון טבריה הטרי איימרו עלמיה וסגנו מלקאם ג'מבר. על הפרק: איך כל אחד מהם יפרה את האחרים בידע שלו. הם דיברו אפילו על תנאי מזג האוויר בדוחא שבקטאר, שם תתקיים אליפות העולם באתלטיקה בקיץ הקרוב.

 

אין ספק שמשהו קרה בממלכת הריצות הארוכות. הצטרפותה של צ'מטאי, שניפצה בשנה האחרונה את כל השיאים מ-1,500 מ' עד מרתון, היא גולת הכותרת הגדולה בין הנשים. השיפורים אצל אמרה וטפרי, שזכה בהישג משמעותי כאשר דורג שביעי באליפות אירופה בברלין, והתקדמותו הבולטת של עלמיה (2:15.16 שעות במרתון), הציבו את הריצות הארוכות באור הזרקורים בישראל.

 

  (צילום: Asics Firenze Marathon Organization)
(צילום: Asics Firenze Marathon Organization)

15 שנה של כישלונות אפיינו את הרצים למרחקים הארוכים מאז עידן איילה סטאין וזבדה וודג', שהיו אז בשיאם. לפתע הגיע הבום הגדול. בין הנשים אותתה הרצה המסקרנת ביותר, ברכה (ביטי) דויטש, החרדית הראשונה בצמרת האתלטיקה, על הרחבת העומק. זה קרה שנתיים אחרי גילויה המופלא של ילנה דולינין בגיל 37, בדרך לשבירת השיא הישראל במרתון (בינתיים צ'מטאי ניפצה גם אותו). ועוד לא דיברנו על אדוה כהן, הרצה המוכשרת ביותר למרחקים ארוכים תוצרת הארץ מאז ומעולם, שהדהימה בברלין כשסיימה חמישית באליפות אירופה ב-3,000 מ' מכשולים.

 

בשל כך, אין פלא שמדברים ברצינות על האפשרות שלראשונה תיוצג ישראל באולימפיאדה בטוקיו על ידי 6 רצים (3 מכל מגדר) שיעמדו בקריטריון האולימפי. אותו קריטריון שטרם פורסם, אך מוערך בכ-2:16 שעות לגברים ו-2:37 לנשים.

 

מרתון טבריה (צילום: אילן אוחנה, עיריית טבריה )
איימרו עלמיה במרתון טבריה(צילום: אילן אוחנה, עיריית טבריה )

 

כבר עכשיו ניתן לומר בוודאות שארבעה ישראלים ישתתפו השנה באליפות העולם בדוחא. "זו לא רק ההפריה, זו גם התחרות מי יגיע יותר רחוק וברמות שלא ידענו", אומר איתי מגידי, המנהל המקצועי הישראלי (בנוסף אליו עובד הצרפתי רנו לונגר כמנהל לתחום הבינלאומי). "אחרי שנפרצה תקרת הזכוכית בתוצאות, יש מומנטום בריצות הארוכות. קיימת תוכנית לטיפול בכל אחד מהרצים המצטיינים", וען מגידי, שיאן ישראל ב-3,000 מכשולים לגברים - 8:24.14 דקות, שהשתתף באולימפיאדת בייג'ינג 2008.

 

תכניות הן דבר חשוב, אבל צריך שיהיה מי שיבצע אותן. כרגע יש מי שיבצע ובכמויות גדולות. צ'מטאי היא כמובן חוד החנית, כשהשילוב המשפחתי עובד בצורה מופלאה. סלפטר הפך את אשתו למעצמה של אישה אחת, המקבלת מעטפת מושלמת מסביבה כמו האיטלקי רנאטו קאנובה, הנחשב לאחד מבכירי המאמנים בעולם ומשמש כיועץ, תזונאי מיוחד (שגיא הלוי) ואפילו סוכנת המיומנת באיתור התחרויות המתאימות בחו"ל, האיטלקייה קיארה דביני.

 

התגלתה בגיל 37. ילנה דולינין (צילום: טיבור יגר) (צילום: : טיבור יגר) (צילום: : טיבור יגר)
התגלתה בגיל 37. ילנה דולינין (צילום: טיבור יגר)

 

כדרך הטבע, מדליית זהב באליפות אירופה כמו זו בה זכתה צ'מטאי, נוטעת תקוות אולימפיות. בינתיים, אפשר להנמיך ציפיות: ריצת 10,000 מ', במיוחד בהרכב הנוכחי, שייכת לקנייתיות, לאמריקניות וקצת לאתיופיות.

 

נכון לעכשיו לונה לא שייכת לצמרת העולמית. את אותו הדבר ניתן לומר על הריצה ל-5,000 מטר, שבה רק שתיים (ההולנדית שהגיעה כפליטה מאתיופיה סיפאן חסן והטורקייה ממוצא קנייתי יסמין קאן) נוגעות בחלום המדליות לאליפות העולם.

 

לונה צ'מטאי אינפו ()

סביר להניח שעם הניסיון והאימונים המוקפדים, לונה תוכל להשתפר בצורה מורגשת בשתי הריצות. אלא שהכיוון הנוכחי הוא בכלל המרתון. צ'מטאי מיועדת בהמשך הקריירה להיות הרצה שתשתתף במרתונים הגדולים שבהם מונח הכסף הגדול באמת. כדי להיות מובילה עולמית על לונה להוריד עוד כ-4 דקות משיאה הישראלי העומד על 2:24.17 שעות. לא מדובר במשימה בלתי אפשרית. השנה הנפתחת תכריע מה יהיה המקצוע שבו לונה תשתתף: במרתון או ב-5000 ו-10,000 מ'.

 

מי ישמור על הילדים של דויטש ומה יגיד הרב

החודש האחרון, כאמור, גילה את דויטש החרדית. באיגוד משוכנעים שהפוטנציאל שלה גדול הרבה יותר מהתוצאה (2:42.18 שעות) שהשיגה בזכייתה באליפות ישראל. אולי אין לה את התכונות של צ'מטאי, שבהן מעורב גם הגן הקנייתי, אבל היא בהחלט יכולה בהתקדמות הדרגתית לקבוע את המינימום לאולימפיאדה, שיעמוד כנראה על  2:37.00 שעות.

 

ברכה דויטש מרתון (צילום: אורן אהרוני)
מכונה "ספידי ביטי". ברכה דויטש (צילום: אורן אהרוני)

 

אחד הממצאים המעידים על מידת כשרונה ועל כך שהיא רחוקה משיאה, הוא חלוקת שלבי הריצה במרתון טבריה. מתברר כי לא רק שבמחצית השנייה של המרחק היא רצה ב-6 דקות מהר מהראשונה, אלא בעיקר שהחצי השני שלה של המרחק הניב תוצאה של 1:18 ש'. כלומר, באותו חצי מרתון היא רצה מהר יותר בכמעט שתי דקות מזמנה בעת זכייתה באליפות המדינה בחצי מרתון. 

 

ההערכה היא שבתקופה הקרובה תהפוך "ספידי ביטי" (כפי שהיא מכונה) למקצוענית במשרה מלאה. בימים האחרונים כבר החלה ביטי להתאמן אצל מאמן אתלטיקה בכיר, עמית נאמן הוותיק, והיא הצטרפה למועדון החזק "לידר" ירושלים. יחד עם זאת, איתי מגידי וחבריו מעדיפים שהיא תשתפר בצורה הדרגתית, על מנת שלא תהיה חשופה לפציעות בגלל שינוי דרסטי באינטנסיביות האימונים.

 

דויטש נתקלת בבעיות נוספות, כמו למצוא מי שישמור על חמשת ילדיה בהנחה שהיא תהיה זקוקה למחנה אימון בתנאי גובה, ובמקביל לדאוג למטבח כשר למהדרין. גם לכך כבר קיימת תוכנית מגירה: באריזונה קיימת עיירה שבה מתאמנים בכירי הרצים של ארה"ב בתנאי גובה, פלגסטאף, וביטי הרי למדה באוניברסיטת אריזונה ומכירה את הקהילה החרדית שם. בעניין המרוצים הצפויים להתקיים בשבתות או בחגים, או שחלקם יזלוג לשעות השבת והחגים הקדושים, היא תפנה כנראה לרב שיכריע בסוגיה.

 

דן סלפטר ולונה צ'מטאי (צילום: טל שחר) (צילום: טל שחר)
דן סלפטר ולונה צ'מטאי(צילום: טל שחר)

 

דולינין בת ה-41 חזרה לאחר פציעה ארוכה וכבר הספיקה לקבוע 2:38.10 שעות. במרתון טבריה היא סבלה מפציעה בקרסול, שגרמה לה להידחק למקום השני, אך כשתחלים היא תוכל לקבוע את המינימום לאליפות העולם והאולימפיאדה, ואולי לשפר את שיאה האישי 2:35.99 ש'.

 

"עלמיה יכול לרוץ מרתון ב-2:08 שעות"

בניגוד לנשים, שם קיים וימשיך שלטונה היחיד של צ'מטאי, בקרב הגברים מתקיים קרב על הבכורה, ויותר מכך, על השיא הלאומי. ההמחשה לכך היא ששיאו של טפרי בברלין, 2:13.00 שעות, שמחק שיא בן 15 שנים בו החזיק איילה סטאין, נשבר תוך שלושה חודשים בידי גירמה אמרה, 2:12.37 שעות. להערכת גזאצ'ו יוסף השיא עתיד לעבור טלטלות עזות בשנים הקרובות.

 

  (צילום: אורן אהרוני)
(צילום: אורן אהרוני)

 

איימרו עלמיה (מימין) וגירמה אמרה (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
איימרו עלמיה (מימין) וגירמה אמרה(צילום: אורן אהרוני)

 

"ההבדל בין התקופה הנוכחית לתקופות קודמות הוא שהרצים מקצוענים יותר", אומר גזאצ'ו, המחזיק בעצמו בשיאי ישראל בריצות 3,000 ו-5,000 מ'. "אני למשל פרשתי לפחות ארבע שנים לפני הזמן, מכיוון שהייתי צריך להתפרנס ממשהו. כיום המקצוענות היא דו משמעית. לאתלטים יש פחות עבודה מחוץ לאימונים, ובמקביל ההתייחסות שלהם לריצה כמקצוע מושלמת יותר".

 

גזאצ'ו מספר שאיימרו עלמיה, שקבע 2:16.16 ש' כשניצח במרתון טבריה שהיה השני בחייו, לא רץ בצורה מסודרת כפי שביקש ממנו, גם בגלל שהמתחרים העיקריים התעייפו בקילומטרים האחרונים. "בקילומטר ה-32 הוא עדיין עמד על קצב של בין 2:12 ל-2:13".

 

לשאלה מה הפוטנציאל של איימרו השיב מאמנו: "2:08 שעות, אבל זה ייקח עוד זמן. עם כל המקצוענות שלנו, אין לישראלים את הפריבילגיה של הקנייתים, שמקדישים את כל זמנם למרתון.

"למשל, שיאן העולם אליוד קיפצ'וגה עזב את משפחתו וחי במחנה אימונים קבוע".

 

לפי גזאצו, גם לג'מבר, שהגיע שני במרתון טבריה ונחשב לרץ הבכיר השני אותו הוא מאמן, יש יכולות לרוץ 2:14 שעות. איתי מגידי מוסיף שימר גטהון, אלוף ה-1,500 מ', ירוץ מרתון ראשון בסביליה וגם ממנו מצפים לתוצאות טובות. גם יוסף בטוח שגטהון הוא פוטנציאל גדול במרתון.

 

אתה יכול לנקוב במטרה בעתיד הקרוב?

יוסף: "בהחלט יתכן שבעתיד הלא רחוק ירוצו פה מרתון בפחות מ-2:10 שעות".

 

ומה יהיה ב-10,000 מ' כשכולם עוברים למרתון?

"עלמיה ירוץ באליפות ישראל. אני לא יודע מה התוכניות של האחרים, אבל חשוב מאוד שרץ מרתון יהיה מעולה גם ב-10,000 מ', כי זה מבחן המהירות שלו". כך או כך, כדאי יהיה מאוד לעקוב אחרי ההתפתחויות במרתון הישראלי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים