שתף קטע נבחר

פחות משלושה חודשים לבחירות: החרבות נגד גנץ נשלפו, הקרבות בימין מתחדדים

מ"איש מרצ" ועד "הפקרת מדחת יוסף" - הארטילריה הכבדה ביותר נשלפה, רמז לכך שגנץ יהיה זה שיעסיק את הימין במהלך הקמפיין. ובימין, בצלאל סמוטריץ' שנבחר לראשות האיחוד הלאומי עשוי למשוך קולות צעירים בציונות הדתית משקד ובנט, שאולי יתמקדו בקהל המתון יותר

 

 

פחות משלושה חודשים ליום הבוחר, המערכת הפוליטית מתחממת וגם הסכינים כבר נשלפו. האמירה הפוליטית הראשונה והפומבית שבחר המועמד בני גנץ לשחרר לאוויר בתחילת מערכת בחירות וכאשר עוד לא השיק רשמית את מפלגתו ואת קמפיין הבחירות והמצע, פילגה באופן ברור עוד יותר את המערכת הפוליטית. במרכז ובשמאל חיבקו את גנץ ותמכו באמירותיו על הצורך לשנות את חוק הלאום כשסביבו נציגי העדה הדרוזית. ואילו בימין התחרו ביניהם חברי הכנסת והשרים מי יגיב באופן יותר תקיף לדבריו.

 

מ"איש מרצ" ועד "הפקרת מדחת יוסף" - הארטילריה הכבדה ביותר נשלפה אתמול, רמז לכך שגנץ יהיה זה שיעסיק את הימין במהלך הקמפיין.

 

הצהרה בני גנץ (צילום: מוטי קמחי)
גנץ עם נציגי העדה הדרוזית מחוץ לביתו(צילום: מוטי קמחי)

תחילה הגיבו בחריפות חברי הכנסת של הליכוד ללא הנחיה או מסרים ברורים שהועברו אליהם, אולם ככל שהתרבו הכותרות והאירוע הפך גדול יותר, תודרכו בליכוד כיצד להגיב לאירוע. בשל הרגישות של חוק הלאום כלפי הבוחרים הדרוזים ובשל העובדה שהוא נחשב חוק טוב בעיני רבים מבוחרי הימין והמרכז, הונחו חברי הכנסת להמשיך את המתקפה על גנץ אך למעט לעסוק במהות של החוק שמייצר לא מעט מוקשים עבור הליכוד. לכן גם רוב המתקפות עסקו מאוחר יותר בכשליו לכאורה של גנץ כמפקד ובתיוגו כאיש שמאל.

 

בליכוד אמרו בתגובה רשמית כי "כשגנץ תוקף את חוק הלאום וציפי לבני מברכת אותו על כך, כולם יודעים את המובן מאליו: גנץ הוא שמאל, בדיוק כמו לפיד". לאחר המתקפה אמרו ב"חוסן לישראל", מפלגתו של גנץ: "אלו תגובות פאניקה ואיבוד עשתונות. הם ירו בגב של אחינו הדרוזים, ואנחנו נרפא".



נדב גנץ, בנו של בני גנץ, בפוסט בפייסבוק על המפלגה
בנו של גנץ מגייס פעילים ל"חוסן לישראל" בפייסבוק

ח"כ אבי דיכטר, יוזם חוק הלאום, הגיב לגנץ: "כל ישראלי יודע בתוך תוכו שחוק יסוד ישראל מדינת הלאום של העם היהודי אינו פוגע בשום זכות קיימת של אף אזרח בישראל. יותר ממחצית חברי הכנסת תמכו בחוק הלאום ו-60% מהישראלים תומכים בחוק גם היום. גנץ יקירי, עדיפה השתיקה על הציוץ הפוליטי האומלל".

 

השר לשעבר גדעון סער, שיתמודד בפריימריז הקרובים בליכוד, הגיב: "‏אם המשפט הראשון שאומר בני גנץ הוא נגד ההישג הכי חשוב של המחנה הלאומי בכנסת היוצאת זה ממקם אותו בדיוק מוחלט - מולו. אני מכבד את עברו הצבאי של גנץ וקצת פחות מתרשם מהבנתו במשפט חוקתי. אין כל סיבה לתקן או לשנות את חוק הלאום".

 

 

 

אבי דיכטר וישראל אייכלר (צילום: עמית שאבי)
"גנץ יקירי, עדיפה השתיקה על הציוץ הפוליטי האומלל". יוזם חוק הלאום אבי דיכטר(צילום: עמית שאבי)

נאום גדעון סער ועידה ג'רוזלם פוסט (צילום: מרק סלאם)
" אין כל סיבה לתקן או לשנות את חוק הלאום". גדעון סער(צילום: מרק סלאם)

בתנועת "הימין החדש", מפלגתם החדשה של השרים נפתלי בנט ואיילת שקד, אמרו כי "אמירתו הראשונה של גנץ בפוליטיקה מבהירה - גנץ חבר לשמאל. ‏חוק הלאום הוא הישג היסטורי אשר מחזיר למדינה את אופיה הלאומי, היהודי והציוני מול השחיקה המתמשכת שגרם בג"ץ. ‏תוכנית גנץ לשינוי חוק הלאום מבהירה את עמדתו".

 

העובדה שגנץ עדיין לא מהווה איום על הליכוד ופוגע בעיקר ביש עתיד ובמפלגת העבודה לא שינתה את הטון משום שמבין המועמדים כיום הוא היחיד שזוכה לאחוזי ההתאמה לראשות ממשלה הקרובים מאוד לאלו של נתניהו. "האמירה שלו היום הייתה שגויה", אמרו במערכת הפוליטית. "היא יצרה עבורו הישג אך גם חיסרון גדול". ה"רווח", אומרים גורמים פוליטיים, טמון בעובדה שהוא מגבש עצמו באמירה הזאת כמנהיג מחנה המרכז-שמאל. וזה גם ההפסד. בשעה שאחד המחנות התגבש סביבו בשל האמירה הזו, מחנה אחר עשוי להתרחק בגלל התיוג.

 

 

אחרי הסיפור במרכז המפה, עברה המטוטלת לקרב על קולות הימין. בשעה שבגוש שעליו בונה נתניהו מתרבות המפלגות הקטנות שמעלות את החשש שלא כולן יעברו את אחוז החסימה, חילופי הדורות בבית היהודי דווקא מבטיחים שלפחות מפלגה אחת - האיחוד הלאומי שבהנהגת בצלאל סמוטריץ' - היא בעלת פוטנציאל ברור למשוך את צעירי הציונות הדתית שמעדיפים את הקו המיליטנטי שמביא סמוטריץ'.

 

ההנהגה הקודמת של המפלגה, השרים נפתלי בנט ואיילת שקד, פינו את מקומם מתוך אמונה שיש קהל ימני גדול שלא יתחבר לרוח הנושבת בבית היהודי כיום. סמוטריץ' עשוי לחדד את ההבדל בין בנט ושקד לבין המפלגה שבראשה הוא עומד כעת ובכך גם לסייע להם למשוך ימין מתון יותר.

 

סמוטריץ' אמר אחרי זכייתו: "פנינו עכשיו לאיחוד הציונות הדתית כולה. אני מאמין שזה אפשרי, יחד עם החברים שהיו לנו בבית היהודי, שאני מקווה שיסיימו את התהליכים הפוליטיים הפנימיים שלהם מהר. נגיע מוכנים לבחירות, נביא בעזרת השם הישג טוב ונמשיך להיות משפיעים ודומיננטיים כפי שהיינו. היינו כאלה לפני בנט, עם בנט, ונהיה כאלה גם אחרי בנט".

 

 


פורסם לראשונה 14/01/2019 23:47

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים