שתף קטע נבחר

כך תשמרו על בריאות הפה והשיניים אצל ילדים

איך אפשר להימנע מצורך בטיפולי שיניים בגילאים צעירים, מתי נכון להגיע בפעם הראשונה למרפאה, איך מקנים הרגלים טובים ונכונים לילד ומה עושים כשכבר יש צורך בטיפול?

פחד מטיפולי שיניים הינו דבר נפוץ. מבוגרים רבים נלחצים מפעולות פשוטות כמו בדיקה וניקוי אבנית, שלא נדבר על טיפול של ממש. אבל כאשר מדובר בילדים שלנו – זה קשה אפילו יותר. אלו הדברים שחשוב שתעשו כדי לשמור על בריאות הפה של ילדיכם.

 

קיראו עוד כתבות על בריאות השן

  

 

1. מניעה ושמירה על השיניים

על מנת לשמור על פה בריא ושיניים נקיות חשוב להקנות הרגלים נכונים כבר מגיל צעיר. יש לצחצח את השיניים כבר מהשן הראשונה ולהקפיד לנקות את השיניים עם גזה רטובה אחרי האכלה בבקבוק או הנקה.

 

יש לעזור לילד לצחצח עד גיל 8 - עידוד לעצמאות הוא חשוב אבל לילדים בגילאים האלה אין יכולת לצחצח בצורה מספיק איכותית לבד ולכן יש צורך במעורבות הורית. כפי שהילדים צריכים עזרה בנעילת נעליים, חפיפת ראש, סירוק שיער ועוד – כך גם בצחצוח.

 

2. הכל מתחיל בחינוך מהבית

הסבירו לילד את חשיבות הצחצוח (שמירה על השיניים נקיות, סילוק החיידקים, הוצאת שאריות אוכל ועוד) והוו דוגמא אישית – הסבירו לילד שגם אתם, ההורים, מקפידים לצחצח את השיניים.

 

בגילאים צעירים הילדים לא יודעים לירוק או לשטוף את הפה ולכן ילד שלא משתף פעולה בצחצוח לא חייבים לצחצח לו שיניים באמבטיה או מול כיור. ניתן לשלב את הצחצוח בפעולה נעימה כמו הקראת סיפור, צפייה בסרטונים או בחצי שכיבה במיטה. אחרי הקניית ההרגל תוכלו לאט לאט להעביר את הצחצוח בחזרה לכיור.

 

 

לצחצח יחד עם הילדים. דוגמה אישית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לצחצח יחד עם הילדים. דוגמה אישית(צילום: shutterstock)

 

3. הקשר בין היגיינת הפה של ההורים לזה של הילדים

אין ספק, אנחנו אוהבים את הילדים שלנו יותר מהכל. יחד עם זאת, חשוב לדעת שבעיות שיניים ופה לא מטופל של ההורה יכול ליצור גם בעיות אצל הילד. המוצץ נפל וניקינו אותו בעזרת הפה שלנו? לקחנו ביס מהכפית והאכלנו את הילד באותה כפית? כך העברנו חיידקים מהפה שלנו לפה של הילד.

 

4. הילד בגיל שנה? כדאי מאוד ללכת איתו כבר לבדיקה

לרוב הילדים בגיל שנה אין חורים בשיניים, אז מדוע הבדיקה כל כך חשובה? בגיל הזה נבנה בסיס של הגעה קבועה למרפאה. בפגישה הראשונה הרופא יבדוק את הילד, יראה שהתפתחות השיניים והבקיעה תקינים, יברר אילו הרגלים יש בבית – הן מבחינת צחצוח והן מבחינת תזונה - וידריך את ההורים כיצד צריך להתנהל בבית ומה הדגשים החשובים לפי ממצאי הבדיקה.

 

בניית בסיס חשוב ויצירת קשר רופא -הורה- ילד יכול להקנות הרגלים טובים ולמנוע בעיות שיניים בעתיד. הגעה לביקורות באופן מסודר וקבוע מאפשרת לרופא לקיים מעקב אחר השיניים והצחצוח, לשים פלואוריד במידת הצורך ולאתר בעיות בשיניים בשלב מוקדם.

 

גילוי מוקדם של "חורים" בשיניים מאפשר טיפול פשוט, קל וקצר יחסית. דחיית ההגעה למרפאה לשלב בו כבר יש כאבים מקשה על שיתוף הפעולה וגורר טיפול מורכב יותר.

 

5. גישה

ילדים, בשונה ממבוגרים, לא תמיד מבינים מה המשמעות של בדיקה או טיפול בשיניים. רופא שיניים מומחה לילדים ידע להסביר לילד בגובה העיניים מה הולכים לעשות, תוך שימוש בשפה המתאימה לילד, בשירים או בסיפורים.

 

הרופא יידע להציג לילד את המכשירים ואת מה שהולכים לבצע במילים פשוטות ולא "מפחידות" על מנת לקבל שיתוף פעולה בבדיקה ובטיפול.

 

הכותבת הינה יו"ר איגוד רפואת השיניים לילדים בישראל וחברת פורום המומחים לרפואת שיניים 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לשמור על שיני הילדים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים