שתף קטע נבחר

מנכ"ל האוצר: "מחירי הדיור ימשיכו לרדת"

שי באב"ד סבור שירידת מחירי הדירות מהווה "הישג עצום" לאוצר, ומבטיח להתחיל לטפל גם במחירי שוק השכירות שרק ממשיכים לטפס. בכירים בענף מסרבים להתרגש: "לא סיבה למסיבה ובוודאי לא למי שהבטיח בתחילת כהונתו שיעשה לשוק הדיור את מה שעשה לשוק הסלולר". צפו באולפן ynet

 

 

"מדובר בהישג עצום. אף אחד לא חשב שנוריד את המחירים ב-30% או ב-20%. המטרה הייתה לשנות את המגמה ולהתחיל להוריד את מחירי הדיור בצורה מבוקרת". כך אמר הבוקר (ד') מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד, בעקבות הירידה המשמעותית שנרשמה בשנה האחרונה במחירי הדירות, כפי שדיווחה אתמול הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס).

 

למ"ס: מחירי הדירות רשמו ירידה שנתית של 2.3%

הייאוש של השוכרים: "אפילו לא מנסים לנהל מו"מ להורדת דמי השכירות"

בלי מחיר למשתכן, עם דיור ציבורי: סיכום הקדנציה של יואב גלנט

 

לפי הנתונים, מדובר בהישג נאה לשר האוצר משה כחלון, עם ירידה חודשית של 0.4% במחירי הדירות במהלך אוקטובר-נובמבר לעומת ספטמבר-אוקטובר, ושל 2.3% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. "משרד האוצר עובד כבר ארבע שנים באמצעות המדיניות שמתווה שר האוצר להפחתת מחירי הדיור", אמר באב"ד בראיון.

 

נוכח ביקורות לפיהן מדובר עדיין בשיעורי ירידה נמוכים למדיף באב"ד חידד כי לא היתה מטרה להביא לצניחה חדה של המחירים. "צריך לקחת בחשבון שאנשים לקחו משכנתאות, ולנכסים האלה יש שווי מאוד גבוה, ואם הם יורדים ברגע אחד אז ברור לך מה קרה מבחינת הערך אל מול הבנק והמשכנתאות שנלקחו", אמר. לכן, דובר ראשית על בלימת המגמה של עליית המחירים, וזה כבר קרה בשנה-שנה וחצי האחרונה, ושנית - שתתחיל ירידה. היפוך מגמה הוא בהחלט דרמה".

 

אילוסטרציה תכנון ובנייה (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה תכנון ובנייה(צילום: shutterstock)

באשר לשוק השכירויות, שלא זכה להתייחסות מיוחדת בכהונה הנוכחית ושהמחירים שבו רק המשיכו לטפס, ציין באב"ד כי "גם בזה נתחיל לטפל, ככל שנגביר את ההיצע וזה מה שקורה כרגע. מנהל התכנון אישר למעלה מ-120 אלף יחידות והיו למעלה מ-70 אלף שיווקים. ככל שנגביר את ההיצע וכלל שההיצע יגדל, כמובן שזה ישתרשר בהמשך לשוק השכירויות".

 

אם אתה מסתכל קדימה, לכיוון שנת 2019, אתה רואה ירידות מהותיות יותר בשנים הקרובות, כלומר זה רק אבן קטנה בבניין גדול?

 

"יהיה שר חדש, אני אבל ימים יגידו מה יהיה", השיב. "אחת הבעיות הגדולות היתה בירוקרטיה אין סופית. היה בעבר מצב שבו כל הסמכויות היו מפוזרות בין משרדי ממשלה שונים, והיה לוקח 13 שנים מהיום שמתחילים תוכנית עד היום שמקבלים מפתח. מאחר ששר האוצר ארגן את כל לוח הזמנים הזה תחתיו, זה לוקח ארבע-חמש שנים.

 

"במקביל, הוקמה תכנית מחיר למשתכן, שלא נותנת פתרון ל-1,000 או 2,000 או 5,000 יחידות דיור, אלא מספקת כבר 60 אלף יחידות דיור, שיש להן זוכים וייכנסו במחירים שהם 20%-25% פחות ממחירי השוק ושלא נכללים בנתונים של הלמ"ס, כי הלמ"ס לא משקלל את המחיר של המחיר למשתכן. ככל שימשיכו לאגד את ארגז הכלים במקום אחד, להוריד את הבירוקרטיה ולהוציא היצע-היצע-היצע אל השוק, אין לי ספק שהמחירים ימשיכו לרדת".

 

"לא סיבה למסיבה"

לעומת זאת, בכירים בשוק הנדל"ן, מסרבים עדיין להתרגש מהנתונים. "מחירי הדיור ממשיכים לדשדש כשעליית המחירים נעצרה חלקית, וכרגע, ביחס למחירי השיא של סוף השנה שעברה, קיימת ירידת מחירים מינורית", אומר אוהד דנוס, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין לשעבר.

אילוסטרציה תכנון ובנייה (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה תכנון ובנייה(צילום: shutterstock)

"כשמשלבים את הנתון הזה בנתון של מחירי הדירות החדשות ושל מחירי הדירות לפי מחוזות, ניתן להסיק בביטחון כי הירידה הזמנית והאקראית בבדיקה שנתית, היא לא סיבה למסיבה ובוודאי לא למי שהבטיח בתחילת כהונתו שיעשה לשוק הדיור את מה שעשה לשוק הסלולר", הוא מוסיף. "זאת, מבלי שמביאים בחשבון את מחירי השיא אליהם הגענו בשנים האחרונות, הנזק שנגרם לענף המוכה והחבול, והירידה הדרמטית בהתחלות הבנייה. שנת 2019 לא מבשרת טובות לרוכשי הדירות באשר הם, שיכולים לקוות, בעיקר, להמשך הדישדוש ולא לירידה דרמטית מובטחת".

 

יהודה כתב, יו"ר ארגון הקבלנים והבונים בתל אביב יפו בת ים, מצטרף לדברים. "כמו כל מדיניות מחיר למשתכן, שניסתה לתת פתרון לקהל רוכשים מסוג אחד בלבד שהם מחוסרי דיור, כך גם הדו"ח לא משקף את מצב הדיור כולו", הוא אומר. "התוצאה משקפת שוק של אי וודאות, שפועל באפיקים ספציפיים ולא נותן מענה לכלל האזרחים. 

 

"פתרונות אמתיים אשר יכולים להביא לאיזון השוק הם שחרור קרקעות לשוק החופשי והורדת המיסוי", הוא מוסיף. "כיום, קרוב ל-50% ממחיר דירה בישראל מורכב ממיסוי, וזה עוד לפני חישוב של רכיב הקרקע, מס שבח, מס רכישה, מע"מ, היטלי פיתוח, אגרות, מיסי קניה, מס מעסיקים ועוד".

 

גם עו"ד דוד אזולאי, מנכ"ל קבוצת דוד אזולאי, טוען כי "לא מדובר בירידות משמעותיות שדומות לעליות שחווינו בעשור האחרון, אלא בירידה של אחוזים בודדים", הוא אומר. "הביקוש האמיתי לדירות חדשות לא פסק אבל ההתערבות המשמעותית של המדינה הביאה לעצירה וקיפאון שהם עובדה בשטח. השאלה מה יקרה לאחר שהמדינה תשנה את המדיניות. עד הבחירות לא נראה שום שינוי – האטה, מכירות מועטות וקבלנים שדבקים במחירים שלהם. לאחר מכן הכל פתוח בהתאם לממשלה שתיבחר". 

 

ראול סרוגו, מנכ"ל משותף בחברת סרוגו והנשיא המיועד של התאחדות בוני הארץ, מזהיר מצידו כי מגמות המחירים עלולות להשתנות בקרוב, בשל הירידה בהתחלות הבנייה ובהיצע הדירות. "האוצר חייב להתעשת ולהכין תוכנית אסטרטגית רחבה לענף הבניה והתשתית, הכוללת הגדלה משמעותית של היקפי הבנייה לסדר גודל של 80,000 יחידות דיור בשנה - כפול מהיום", הוא אומר.  

 

גם ליליה נחמן, מנכ"לית רשת התיווך הארצית אנגלו סכסון, סקפטית לגבי יכולתו של המדד לשקף את המצב בשוק. "אנו רואים עלייה ניכרת בכמות העסקאות יד שנייה בחודשים נובמבר-דצמבר בהשוואה ל-2017", אמרה. "בשוק זה ראינו שונות מאוד גבוהה בשנה החולפת בין המחירים באזורים שונים, כאשר למשל באזור המרכז נרשמה עליית מחירים בעוד שבאזור השפלה נרשמה ירידה. מכאן שנתון זה יכול לכל היותר לשקף את מגמת בלימת עליית המחירים, ואת הכיוון האמיתי של המחירים נוכל לדעת רק במהלך השנה הקרובה".

 

 

לעומת הבכירים בשוק הנדל"ן, טדי נויבירט, ממובילי מחאת הדיור בפייסבוק, דווקא סבור כי מדובר בשינוי מגמה בשוק: "המגמה של ירידת מחירי הדירות מתחזקת ומחריפה מחודש לחודש, כאשר הציבור הרחב מתחיל להבין ולהפנים שנגמרה חגיגת הנדל"ן העולה של העשור האחרון, ומתחיל המחזור היורד של העשור הבא.

 

"הירידה טובה לעם ישראל, לזוגות הצעירים ול-70% מהאוכלוסיה שהם בעלי דירות, שגם להם יש ילדים שיצטרכו לרכוש דירות בעתיד. בחשבון המשפחתי, ככל שמחירי הדירות נמוכים יותר, למשפחה המורחבת נשאר יותר כסף להמשך חייהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טל שמעוני
מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד
צילום: טל שמעוני
מומלצים