שתף קטע נבחר

נמצא הסבר לתעלומת מיקום הפסלים באי הפסחא

חוקרים מצאו קשר בין מיקום פסלי הענק ומקורות המים המתוקים המוגבלים של האי. המשמעות יכולה להיות כי המונומנטים נבנו, בחלקם, כדי לסמן שליטה טריטוריאלית על משאבים

האי המסתורי עמוס הפסלים, שכונה אי הפסחא בידי הכובשים האירופאים - הוא מקום עם תנאי מחיה קשים מאוד. הוא מרוחק יותר מ-3,200 ק"מ מחופיה של דרום אמריקה ולמעשה מדובר באחד האיים המיושבים המבודדים ביותר בעולם. בנוסף, האדמה מניבה מעט מזון, הגשמים בלתי צפויים ובעוד שאגמי מים מתוקים מצויים בתוך לוע הרי הגעש, אין נחלים או מקורות אחרים של מי שתייה על פני הקרקע. המגבלות האקולוגיות האלו, טוענים מדענים במחקר חדש שהתפרסם ב-PLOS One, הן המפתח לפתרון התעלומה הנושנה של סדר הפסלים באי.

 

 

מאז המאה ה-13 לערך עד לרגע של המגע עם האירופאים בשנת 1722, בנתה אוכלוסיית האי יותר מ-300 בימות מגליתיות (אבן גדולה ששימשה לבנייה) , שנקראו "אהו", וכמעט 1,000 פסלי אבן של דמויות אדם במשקל עשרות טונות, המכונים "מואי". במשך זמן רב, לא היה ברור מה אותם פסלים מייצגים ומדוע עמדו היכן שעמדו. אולם כעת, מחברי המחקר החדש טוענים ש"המואי" הוצבו במחשבה באופן יחסי למקורות מים.

 

"התוצאות האלו משמעותיות כיוון שהן מראות בבירור שמיקומי בימות ה'אהו' קשור למקורות מים מתוקים ואינה מקושרת למשתנים סביבתיים אחרים", הסביר הדוקטורנט השותף למחקר רוברט דינאפולי. "הדבר שפותר ויכוחים קודמים ביחס ללמה הם ניצבים היכן שהם ומאפשר לנו להתבונן באופן עמוק יותר מדוע הדפוס הזה מופיע".

 

החוקר ושותפיו לא אומרים בהכרח כי הפסלים היו כמו "פירורי לחם" שהובילו למקור שתייה, אבל קשה להתווכח עם הממצאים שלהם: בכל פעם שמצאו כמות גדולה של מים מתוקים על האי - הפסלים הענקיים היו בסמוך.

 

מפת הפסלים על האי ותמונות פסלים (צילום: מתוך המחקר)
מפת הפסלים על האי ותמונות פסלים(צילום: מתוך המחקר)
 

 

דינאפולי מציין כי לעתים קרובות ארכיאולוגים רואים מבנים עצומים, בין אם זה פירמידה או "מואי", כמקומות ששימשו למגוון תפקידים ופונקציות חברתיות. מוֹנוֹלִית (אבן גדולה לפולחן), במילים אחרות, יכולה לשמש הן למטרות רוחניות והן לשימושיים פרקטיים. במאמר, החוקרים טוענים כי המונומנטים ברפה נוי קשורים בחלקם לתחרות ושיתוף פעולה סביב מקורות המים המוגבלים באי.

 

"בעוד כולם מסכימים באופן בסיסי כי מדובר באתרי פולחן",אומר דינאפולי, "חוקרים רבים טענו שייתכן שהם קשורים גם להיבטים חברתיים, כמו שיתוף פעולה ותחרות סביב קרקעות חקלאיות, מאכלי ים ומים מתוקים". מטרת הצוות היתה לבדוק את הרעיונות הללו בעזרת מידול סטטיסטי קפדני. כשהם מתמקדים בצד המזרחי של האי, אזור שבו משאבים מקומיים מופו לאחרונה, חקרה הקבוצה אם היה קשר בין הפריסה של 93 בימות "אהו" והמצרכים הנחוצים לחיים.

 

לא נראה כי יש קשר בין מיקום המונומנט, המזון מהים, או הקרקע החקלאית, אבל החוקרים כן מצאו קשר במרחב בין פסלי הענק ומקורות המים המתוקים המוגבלים של האי. המשמעות יכולה להיות כי המונומנטים נבנו, בחלקם, לסמן שליטה טריטוריאלית על משאבים.

 

למחקר המלא

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך המחקר
פסלים באי הפסחא
צילום: מתוך המחקר
מומלצים