שתף קטע נבחר

אתגר 10 השנים: למה כולם מעלים תמונה שלהם מ-2009?

קמפיין סודי, נוסטלגיה מתפרצת או תרגיל קונספירטיבי לאימון אלגוריתם של זיהוי פנים? אתגר 10 השנים משגע את הרשתות החברתיות

שנת 2019 רק התחילה, וכבר היא מרעיפה עלינו תופעות רשת כמו פתיתי שלג על ירושלים: אחרי תמונת הביצה ששברה את האינסטגרם, מגיע אתגר רשת ויראלי במיוחד. בימים האחרונים כולם סביבכם - מפורסמים יותר או פחות - מעלים תמונות שלהם משנת 2009. קוראים לזה "אתגר 10 השנים" (או אתגר הזקנה, הנוסטלגיה או "תמונת הפרופיל הראשונה שלי"), ונדמה שזה הדבר היחיד שכולם מדברים עליו. אבל מאיפה זה בכלל התחיל ומה עומד מאחורי מבול התמונות המיושנות, שלא לומר מביכות, שמציפות את פייסבוק ואינסטגרם?

 

אתגר 10 שנים (צילום מסך)
גם בר רפאלי משחקת. אתגר 10 השנים(צילום מסך)

 

כמו עם כל אתגר ויראלי, קשה לשים את האצבע על האדם הספציפי שהניע את המהלך וגרם בסופו של דבר לכל כך הרבה אנשים להעלות תיעוד ארכאי של עצמם לרשתות החברתיות. במקרים רבים מאחורי אתגרים ויראליים כאלה עומדת איזו יוזמה חברתית מעניינת, כשהמטרה היא בסופו של דבר העלאת מודעות. הפעם, לא נראה שיש הרבה תוכן מאחורי האתגר. למעשה, הוא מתוייג כאתגר של מילניאלים - הדור שגדל ברשתות החברתיות, היה שם מספיק מוקדם כדי שתהיה לו תמונת פרופיל בת עשור ועכשיו מצליח לייצר פרספקטיבה היסטורית על החיים שלו מבעד לעדשת הסמארטפון.

 

 

לצד ההשתתפות המסיבית באתגר, שכוללת כמובן גם את הסלבריטאים הכי גדולים בעולם, יש גם לא מעט קולות שמזהירים מפניו: ביממה האחרונה הועלו מספר תיאוריות שלפיהן האתגר החדש נועד כדי לאמן אלגוריתמים פנימיים של פייסבוק, שנועדו לזיהוי פנים והזדקנות. התיאוריות האלה קיבלו חיזוק משמעותי אחרי פרסום מאמר של קייט אוניל במגזין Wired, שמציג את ההנחה הזאת באופן רחב.

 

 

אלא שהמסגור הקונספירטיבי חוטא למציאות: ראשית, הוא מבוסס על אפליקציות משחק מוכרות שכבר ראינו ברשתות החברתיות, שמקבלות גישה למידע שלנו ולפיו מבצעות הדמייה. המשחקים האלה הראו לנו כבר בעבר איך אנחנו נראים במגדר ההופכי, או איך ניראה בעוד כמה עשורים. משום מה אנשים מתים על זה, והאפליקציות האלה הופכות מהר מאוד לטרנדים ויראליים - אבל מאחוריהן עובדים מנגנונים של שאיבת מידע - בהסכמת המשתמשים כמובן. במקרה של אתגר 10 השנים, משתמשים מעלים באופן עצמאי תמונות שלהם כפוסטים בפייסבוק ובאינסטגרם - שום אפליקציה חיצונית לא מעורבת.

 

הטיעון השני הוא שברוב המקרים מדובר במשתמשים ששלפו תמונות עתיקות מהרשתות החברתיות. ב-2009 פייסבוק כבר הייתה כלי די פופולרי, כך שהתמונות המביכות כבר מצויות ברשותה. אז מה כן עומד מאחורי הבהלה? השנה החולפת הייתה הקשה ביותר בתולדות פייסבוק, עם פרשת קיימברידג' אנליטיקה שהובילה למשבר האמון הקשה ביותר בין פייסבוק לבין המשתמשים שלה. מאז, אנחנו מוטרדים יותר מתמיד - ודי בצדק - בשאלות של פרטיות, מנסים להבין מה פייסבוק עושה ולא עושה עם המידע שהיא אוספת עלינו, תוהים האם היא מאזינה לנו באמצעות הטלפון החכם ושומעים על עוד ועוד פרצות אבטחה. במצב כזה, רק מתבקש שטרנד ויראלי בפייסבוק ובאינסטגרם שבבעלותה, יוביל לתגובת-נגד ולפאניקה של ממש.   

 

אם מאסתם בתמונות של סלב, יש מי שבחרו לעשות צחוק ברשת גם מהאתגר הזה. הנה כמה מהם:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום מסך
בר רפאלי לפני עשור והיום
צילום מסך
מומלצים