שתף קטע נבחר

חרדה קיצונית מלידה - כך מזהים ומטפלים

רוב הנשים הסובלות מטוקופוביה, פחד קיצוני מלידה, אינן מאובחנות ואין לגיטימציה לתחושותיהן הקשות. מה גורם לפחד קיצוני מהלידה ואיך אפשר לטפל בבעיה לפני ההיריון ובמהלכו?

נשים רבות פוחדות מפני הריון ולידה. זוהי תחושה טבעית שכן מדובר בהליך הכרוך בכאב, אי ודאות וחשש מאובדן שליטה. פחד קיצוני במיוחד מלידה נקרא טוקופוביה, אשר אחת מכל שבע עד עשר נשים תלקה בו.

 

התסמונת מתאפיינת במתח מוגבר, סיוטי לילה, תלונות גופניות כגון דפיקות לב או קוצר נשימה, קושי להתרכז ועלולה להתפתח להתנהגויות כגון הימנעות מכניסה להריון, הפסקת הריון יזומה ובקשה ללדת בניתוח קיסרי ללא סיבה רפואית מוצדקת.

 

דרגת חרדה בעוצמה גבוהה  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
דרגת חרדה בעוצמה גבוהה (צילום: shutterstock)

כיוון שרוב אנשי המקצוע אינם מודעים להיקף הבעיה ולהשלכותיה, רוב הנשים הלוקות בה אינן מאובחנות ואינן מקבלות לגיטימציה לתחושותיהן. לעיתים קרובות חרדתן מבוטלת בהינף יד בשל התפיסה כי "כולן מפחדות". כלומר, רוב עולם הרפואה לא מבחין בין אישה המבטאת פחד מפני הלידה בעוצמה נורמטיבית לבין כזו המבטאת פחד משמעותי כחלק מהתסמונת.

 

סיפורים על לידות קשות

טוקופוביה עלולה להופיע גם לפני הכניסה להריון, אפילו שנים לפניו. מדובר ב"פחד ראשוני מלידה", פחד העשוי לנבוע ממספר גורמים: פסיכולוגיים, חברתיים וביולוגיים. בין הגורמים הפסיכולוגיים אפשר לציין חשיפה לחוויה מיילדותית קשה של בת משפחה בילדות או בנעורים, למשל, ילדה עלולה להיחשף להתפתחות צירים וכאבים קשים של אמה בבית או נזק שנגרם לאם או לילוד.

 

קראו עוד:

המטרה: להיות צמודים לתינוק מרגע לידתו

10 משפטים שאומרים לדולות

יועצת ההנקה הראשונה: "נחשבתי מוזרה"

 

במשפחות מסוימות קיים הווי משפחתי המציג את הלידה כמסוכנת - סיפורים העוברים מדור לדור שהלידה בהם מתוארת כאירוע קשה או מסכן חיים. במקרים אחרים עלול להתקיים חשש מלקיחת אחריות על חייו של אדם אחר או חשש מפני הוויתורים הכרוכים בהורות, כגון פגיעה בקריירה או בזוגיות.

 

הפחד מכאב

כאשר האישה נעדרת מערכת תמך, למשל במצבים בהן קיימת עקה סוציאלית - עלולה להיגרם לה מצוקה רגשית המתבטאת בחרדה או בהתנהגויות המנעותיות. בין הגורמים הביולוגיים נציין פחד מוגבר מכאב או סף נמוך לכאב.

 

ישנן נשים שאינן מסוגלות לסבול כאב מכל סוג והן נמנעות אף מבדיקות דם או טיפולי שיניים. מכיוון שהלידה כרוכה לרוב בכאבים עוצמתיים, הן עלולות לפתח חרדה מפניה. יש נשים הפוחדות מההיריון ומהלידה בשל השינויים החלים בגוף, "השתעבדותו" לטובת העובר או התחושה שיש "גורם זר" בתוכו. נשים הסובלות מטוקופוביה ראשונית, עלולות להימנע מלהיכנס להריון או להפסיק אותו.

 

חלק מהנשים לא מסוגלות לסבול כאב (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חלק מהנשים לא מסוגלות לסבול כאב(צילום: shutterstock)

טוקופוביה משנית ("פחד משני מלידה"), מופיעה לאחר לידה אחת לפחות. הדבר תלוי בגורמים רבים המשפיעים על חווית הלידה כגון מערכת היחסים עם הצוות בחדר הלידה, מידת תחושת המוגנת, משך הכאבים ועוצמתם, וחוויות רפואיות קודמות.

 

חשוב לזכור כי כאשר קיימת טוקופוביה, מדובר בדרגת חרדה בעוצמה גבוהה הגורמת למצוקה נפשית ולמגבלה תפקודית (למשל, קושי להתכונן בצורה טובה ללידה). אישה הלוקה בתופעה, עלולה להדחיק את הפחד מהלידה ולא להיות מודעת לכך שהוא זה הגורם לתסמינים מהם היא סובלת.

 

שיטות הרגעה

טוקופוביה עלולה להשפיע על מהלך הלידה ולכן חשוב לאבחנה בזמן ולטפל בה מבעוד מועד; רמת חרדה גבוהה עלולה להביא להפרשה מוגברת של נוירוטרנסמיטורים (מוליכים עצביים) העלולים לגרום לירידה בהתכווצות שריר הרחם.

 

כך משך הלידה עלולה להתארך, מה שבין השאר עלול להוביל להתערבויות רפואיות כגון לידה מכשירנית או ניתוח קיסרי.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

ניתן לטפל בטוקופוביה בשלבים שונים ללפני ההריון וגם בשבועות הריון מתקדמים. הטיפול בעיקרו הינו פסיכותראפי, ובאמצעותו לומדות הנשים לזהות את הפחד ולפרק אותו למרכיבים (למשל מהכאבים ומהיעדר השליטה), וכך הן מבצעות הערכה מחודשת שלו.

 

ב-2001 פורסם מחקר בכתב העת Obstetrics & Gynecology שהראה כי טיפול שכזה בטוקופוביה קיצר את משך הלידה בשעתיים. ניתן להשתמש גם בשיטות הרגעה כהרפיה ודמיון מודרך הנלמדות ומתורגלות במסגרת הטיפול

 

הכותבת היא פסיכיאטרית מומחית, "עולם ומלואה " מרכז לבריאות הנפש לאישה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לעיתים החרדה גורמת למגבלה תפקודית
צילום: shutterstock
מומלצים