שתף קטע נבחר

ההצהרה הרוסית נגד התקיפות בסוריה: לא רק מס שפתיים

מצד אחד, סוריה דרשה גינוי לתקיפה הישראלית בשטחה. מצד שני, הדיווחים על כך שמפקד משמרות המהפכה ביקר סמוך לגבול עם ישראל הצביעו על כך שלא עמדו במילתם. זה נגמר בגינוי בדרג פקידותי עם מסר לישראל ולאיראן - אבל צריך להיזהר: לא מדובר רק באמירות מהשפה לחוץ שכן מוסקבה ניצבת בפני דילמות אמיתיות

 

לפני ואחרי של תקיפת צה
תוצאות התקיפה בשדה התעופה הבינלאומי של דמשק(צילום: ImageSat International ISI)

 

לאחר העימות הקינטי שהיה ביום ראשון בלילה בזירה הסורית בין ישראל, משמרות המהפכה האיראניים וסוריה, התנהל אתמול (ד') העימות ה"רך" בין הצדדים באמצעות דיפלומטיה ציבורית ותקשורת. כך מתנהלים מאבקים בזירה הבינלאומית בעשור השני של המילניום הנוכחי, הסבב נמשך אבל לא באמצעים אלימים.

 

 

הסורים פתחו בכך שהגישו תלונה נגד ישראל במועצת הביטחון של האו"ם ודרשו שישראל תחדל להפר את ריבונותם ותפסיק לתקוף בשטחם. נציג סוריה באו"ם לא הזכיר במילה אחת את ההתבססות האיראנית, אבל מאחורי הקלעים אפשר להעריך במידה רבה של ודאות שהמשטר בדמשק פנה לרוסיה בטענה שהיא מאפשרת לישראל לתקוף בשטח סוריה ואינה נוקטת עמדה.

 

בראשון ובשני מטה הצבא הרוסי בסוריה הסתפק בהודעות אינפורמטיביות לקוניות בלי גינויים ובלי הצגת דרישות לישראל, וזה כנראה הרגיז מאוד את דמשק. רוסיה מצידה לא רוצה להרגיז את אסד מפני שהיא תלויה ברצונו הטוב להמשיך ולקיים את ההזמנה שנותנת לגיטימציה לרוסיה להחזיק בסיסי ים ואוויר לחופו המזרחי של הים התיכון, לראשונה בתולדותיה מאז ימי הצארים.

 

 

רוסיה גם רוצה להרוויח משיקום סוריה אחרי המלחמה והיא זקוקה לרצונו הטוב של המשטר בדמשק כדי להגיע להסדרה פוליטית שתייצב רגיעה בסוריה ושאחריה אפשר יהיה להתחיל בשיקום המדינה.

 

מכל הסיבות האלה פרסם היום משרד החוץ הרוסי הודעה בדרג פקידותי של דוברת המשרד, שבה היא גינתה את פעילות ישראל ודרשה ממנה לחדול ולתקוף בשטח סוריה. ממש כפי שדרש המשטר בדמשק.

תיעוד של תקיפת צה
התקיפה הישראלית בסוריה. הודעת גינוי רוסית בדרג הדוברת(צילום: EPA)

תיעוד של תקיפת צה
(צילום: EPA)

אלא שבהודעת דוברת משרד החוץ הרוסי היה משפט מעניין שלפיו כל הצדדים צריכים להפסיק לנהל מאבקים גיאו-פוליטיים בשטח סוריה. המשפט הזה, כך נראה, נועד לא רק לאוזניים ישראליות אלא גם, ואולי בעיקר, לאוזני האייתולות באיראן.

 

מאחורי הפנייה הזאת מסתתר מידע אמין למדי שהתפרסם היום בעיתון הכווייתי "אל-ג'רידה". לכתב העיתון בירושלים יש מקורות טובים ולעיתון היו כמה סקופים לא רעים בקשר למאבק האיראני בישראל. בידיעה מהבוקר, שנכתבה על ידי כתבי העיתון בירושלים ובטהרן, סופר כי קאסם סולימאני, מפקד משמרות המהפכה, ערך לפני חמישה ימים סיור ברמת הגולן הסורית במרחק של 45 קילומטרים מהגבול עם ישראל.

 

אפשר להניח שהמקורות האמינים של אל-ג'רידה פרסמו את העובדה הזו כדי שהיא תגיע לידיעת הרוסים. הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין הרי התחייב גם לראש הממשלה בנימין נתניהו וגם לנשיא ארה"ב דונלד טראמפ להרחיק את האיראנים למרחק של 80 קילומטרים לפחות מקו הפסקת האש בין סוריה לישראל ברמת הגולן.

צילום תוצאות התקיפה באתר מודיעין איראני מערבית לדמשק סוריה על ידי צה
תיעוד תוצאות תקיפת אתר מודיעין איראני מערבית לדמשק(צילום: ImageSat International ISI)

צילום תוצאות התקיפה באתר מודיעין איראני מערבית לדמשק סוריה על ידי צה
מרחק האתר שהותקף מהגבול עם ישראל(צילום: ImageSat International ISI)

אם אכן ביקר סולימאני ב-18 בינואר באזור הזה, במרחק כזה מקו הפסקת האש עם ישראל, זו הפרה ברורה של ההבטחה שנתן הקרמלין לירושלים ולוושינגטון. יכול מאוד להיות שמי שמסר את המידע הזה לאל-ג'רידה רצה להבהיר לרוסים שהאיראנים, בעלי בריתם, מצפצפים על ההבטחות שנתנו וכי הם מתגרים בישראל ולכן אל לרוסים לבוא בטענות שישראל תוקפת בסוריה.

 

יתרה מזאת, יכול מאוד להיות שביקורו של סולימאני בסוריה לפני כמה ימים נועד להכין את ירי הטיל שאנשיו ירו לעבר צפון רמת הגולן.

קאסם סולימאני סולימני מפקד כוח קודס משמרות המהפכה איראן (צילום: MCT)
סולימאני. ביקר בימים האחרונים סמוך לגבול עם ישראל(צילום: MCT)

בידיעה של אל-ג'רידה נאמר גם שסולימאני נפגש עם ראשי המועצה לביטחון לאומי ואמר להם שנתניהו יוזם הסלמה בחזית הסורית כדי לגייס קולות לטובת הליכוד בבחירות הקרובות. לא ברור אם המידע על הדברים שאמר סולימאני הוא מדויק, אבל עצם הידיעה על כך שהוא נפגש עם ראשי המועצה לביטחון לאומי בטהרן היא מעניינת כשלעצמה.

 

נראה שבטהרן מתחילים לשאול שאלות ביחס למעורבות בסוריה, וזו התפתחות חיובית מנקודת ראות ישראלית, אבל החשוב הוא האיתות הישראלי שנשלח לרוסים, שעליהם לעמוד במילתם, וכנראה לא מצא חן במיוחד באוזני משרד החוץ במוסקבה.

 

עם זאת, צריך לקחת ברצינות את ההצהרה הרוסית. זה לא רק מס שפתיים שהקרמלין משלם לדמשק, שאיבדה באחרונה כמה סוללות טילי נ"מ בעימות האחרון, אלא כוונה רוסית רצינית להגביל את חופש הפעולה האווירי בסוריה, מה שעשוי להגביל את המאבק בהתבססות האיראנית בסוריה. המצב היום עדין והקבינט יצטרך לדון בקפידה על המהלכים הבאים.

 

לא קל לרוסים. כולם באים אליהם בטענות. הסורים, על שהם לא מגינים עליהם מהתקפות ישראל; הישראלים, על שהם לא ממלאים את התחייבותיהם בהגבלת האיראנים; והאיראנים, שטוענים שהרוסים לא מתחשבים מספיק בתרומה שלהם לשימור משטרו של אסד.

 

ככה זה כשהרוסים הפכו למעצמה הדומיננטית במזרח התיכון, ובעיקר בזירה הסורית. יש למעמד של מעצמה דומיננטית יתרונות, אבל גם לא מעט חסרונות.

 


פורסם לראשונה 23/01/2019 22:41

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
התקיפה הישראלית בסוריה
צילום: דובר צה"ל
מומלצים