שתף קטע נבחר

רוסיה מזהירה את ארה"ב מפעולה צבאית: "נעזור לוונצואלה להגן על ריבונותה"

מוסקבה בהצהרה חריפה בעקבות הכרתה של וושינגטון במנהיג האופוזיציה גוואידו כנשיא הזמני: "התערבות צבאית תהיה קטסטרופלית". ארדואן התקשר למדורו: "טורקיה לצדך, אחי". לא ידוע היכן מנהיג האופוזיציה – אוהד בייסבול מושבע וחובב סלסה שעד לפני 3 שבועות היה אלמוני לגמרי

משרד החוץ של רוסיה הזהיר לפני הצהריים (יום ה') את ארצות הברית שלא לצאת לפעולה צבאית בוונצואלה, ואמר כי קראקס היא שותפה אסטרטגית של מוסקבה, "שותפה שבה תמכנו ונתמוך".

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

ההודעה באה שעות אחרי שוושינגטון הודיעה כי החליטה להכיר בהכרזתו של מנהיג האופוזיציה בוונצואלה, חואן גוואידו, כי הוא הנשיא הזמני של המדינה במקום ניקולס מדורו, שניצח בשנה שעברה בבחירות מפוקפקות. אמש אמר נשיא ארה"ב דונלד טראמפ כי אם מדורו ינסה לפגוע ביריביו בעקבות ההכרזה, "כל האופציות מונחות על השולחן" – רמז לפעולה צבאית.

 

פוטין וטראמפ. "רוסיה תמכה בוונצואלה ותמשיך לתמוך" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פוטין וטראמפ. "רוסיה תמכה בוונצואלה ותמשיך לתמוך"(צילום: AFP)
מנהיג האופוזיציה ב ונצואלה חואן גוואידו ב הפגנה ב קראקס (צילום: AFP)
מנהיג האופוזיציה גוואידו. תוכניות לא ברורות לעתיד(צילום: AFP)

בהודעה הרוסית היום נאמר כי התערבות צבאית אמריקנית בוונצואלה תהיה תרחיש קטסטרופלי, וכי רוסיה תעמוד לצד ונצואלה כדי להגן על ריבונותה ועל העיקרון של אי-התערבות בענייניה הפנימיים. משרד החוץ הרוסי הדגיש כי רוסיה תמשיך לשתף פעולה עם ונצואלה במגוון תחומים.
 
מוסקבה מסרה עוד כי ההתנהגות של ארה"ב בוונצואלה היא עדות נוספת לחוסר הכבוד המוחלט שלה לנורמות ולעקרונות של החוק הבינלאומי, וקראה לאופוזיציה בוונצואלה שלא להפוך לכלי במשחק השחמט של מישהו אחר. "האירועים בוונצואלה מגיעים לנקודה מסוכנת", נאמר בהודעת מוסקבה, "התערבות חיצונית הרסנית היא דבר בלתי מתקבל על הדעת".

  ()
תחזיק מעמד. ארדואן עם האח מדורו

תומכים של מנהיג האופוזיציה ב ונצואלה חואן גוואידו ב הפגנה ב קראקס (צילום: רויטרס)
עימותים בקראקס(צילום: רויטרס)

קודם לכן היום מסרה לשכתו של נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן כי הוא התקשר לנשיא ונצואלה ניקולס מדורו והבהיר לו שאנקרה תומכת בו וממשיכה לראות בו את נשיאה של המדינה הדרום-אמריקנית. "נשיאנו התקשר לנשיא ונצואלה ניקולס מדורו, הביע בפניו את תמיכתה של טורקיה בו, ואמר לו 'אחִי מדורו! עמוד איתן! אנחנו ניצבים לצדך!", כתב בטוויטר דוברו של ארדואן, איברהים קאלין.

 

אמש, נזכיר, התייצב מנהיג האופוזיציה גוואידו מול המוני מפגינים בקראקס והכריז על עצמו כנשיא הזמני של ונצואלה, מעצמת נפט שבעבר הייתה מהעשירות באמריקה הלטינית, אך תחת שלטון השמאל של הוגו צ'אבס ואחריו ניקולס מדורו הורע מאוד מצבה וכלכלתה קרסה לחלוטין. בתוך שעות אחדות הכירו בנשיאותו של גוואידו שלל מדינות, בהן ארה"ב, קנדה, ברזיל וקולומביה. בהודעת התמיכה שלו בגוואידו הבטיח אמש הנשיא האמריקני דונלד טראמפ "להחזיר את הדמוקרטיה לוונצואלה" ורמז לאפשרות שישתמש בכוח צבאי אם מדורו ינסה לפגוע באנשי האופוזיציה: "כל האופציות מונחות על השולחן".

מנהיג האופוזיציה ב ונצואלה חואן גוואידו ב הפגנה ב קראקס (צילום: EPA)
גוואידו מול קהל האלפים, אמש בקראקס(צילום: EPA)

נשיא ונצואלה ניקולאס מדורו  עם אשתו וסגן הנשיא מול קהל ב קראקס (צילום: AFP)
ניקולס מדורו אחרי הכרזת גוואידו וארה"ב. מנתק יחסים(צילום: AFP)

אחרי הכרזות גוואידו וארה"ב יצא אמש מדורו לנאום בעצמו והכריז כי בעקבות ההתפתחויות הוא מנתק את היחסים הדיפלומטיים בין ונצואלה לארה"ב. מדורו גם הודיע כי על כל הדיפלומטים האמריקנים בוונצואלה לעזוב את המדינה בתוך 72 שעות. מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו אמר בתגובה כי למדורו אין סמכות להורות על כך.

 

לאחר שגוואידו הכריז על עצמו כנשיא פרצו עימותים אלימים בבירה קראקס בין כוחות הביטחון לתומכי האופוזיציה. לפי ארגוני זכויות אדם, ביומיים האחרונים נהרגו בעימותים בוונצואלה 13 בני אדם.

 

היעד הבא: לזכות בתמיכת הצבא

רק לפני שלושה שבועות היה מנהיג האופוזיציה גוואידו פוליטיקאי אלמוני כמעט לגמרי, ומעטים מאזרחי ונצואלה הכירו אותו. הוא עלה לתודעה בתחילת החודש כשהתמנה לנשיא האספה הלאומית, הפרלמנט של ונצואלה שנשלט על-ידי האופוזיציה ושכל סמכויותיו נשללו ממנו למעשה אחרי שממשלת מדורו הקימה פרלמנט משלה ב-2017. לאספה הלאומית נבחר גוואידו רק ב-2015, ומינויו לנשיא האספה בתחילת החודש נעשה במסגרת הסכם חלוקת כוח בין מפלגות האופוזיציה הגדולות.

תומכים של מנהיג האופוזיציה ב ונצואלה חואן גוואידו ב הפגנה ב קראקס (צילום: רויטרס)
מהומות בוונצואלה אחרי הדרמה הפוליטית, אמש(צילום: רויטרס)

מפה דרום אמריקה ונצואלה ()

גוואידו בן ה-35 בא מעיר בחוף הקריבי ומוכה העוני של ונצואלה, ונסיקתו מפיחה בקרב מתנגדי מדורו את התקווה שהפעם נמצא המנהיג שיוכל לאחד את האופוזיציה המפולגת בוונצואלה, אופוזיציה שכשלה שוב ושוב בניסיונותיה להדיח את מדורו ואת קודמו בתפקיד הוגו צ'אבס. רבים מבכירי האופוזיציה בוונצואלה נשלחו בשנים האחרונות לכלא או נאלצו לברוח לגלות, ועל אחרים נאסר להתמודד על תפקידים ציבוריים.

 

גוואידו, צעיר רזה המתגאה באורח חייו הספורטיביים, הוא אוהד בייסבול מושבע וחובב סלסה. הוא נולד למשפחה ממעמד הפועלים במדינת המחוז ורגאס, הבכור בין שישה אחים. ב-1999, כשהיה בן 15, שרד מפולת בוץ אימתנית שהרגה אלפים והותירה עוד המונים חסרי בית. הוא החל ללמוד הנדסת תעשייה ובמהלך לימודיו נעשה מעורב יותר ויותר בפוליטיקה. אחר כך קיבל תואר מאסטר מאוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון בארה"ב. הוא נשוי ואב לילדה בת שנה.

 

על החיים האומללים בוונצואלה :

בוונצואלה הקורסת גם טלפונים כבר לא עובדים

יותר מ-2 מיליון ברחו מוונצואלה אל השכנות

לשלם בקמח ואורז: הכסף נגמר, העם עבר לסחר חליפין

ונצואלה גוועת, הנשיא קורא לאכול ארנבים

 

תומכים של מנהיג האופוזיציה ב ונצואלה חואן גוואידו ב הפגנה ב קראקס (צילום: AFP)
קראקס, אמש(צילום: AFP)

תומכים של מנהיג האופוזיציה ב ונצואלה חואן גוואידו ב הפגנה ב קראקס (צילום: AFP)
גם במעמד הפועלים יש מי שמצטרפים. תומכי גוואידו, אתמול(צילום: AFP)

מנהיג האופוזיציה החדש הצליח בשבועות האחרונים לסחוף אחריו את אנשי המעמד הגבוה המתנגדים לשלטון מדורו, אבל שכנע גם רבים מאנשי מעמד הפועלים של ונצואלה שהתייאשו מהמצב הכלכלי העגום ויצאו לרחובות בדרישה שמדורו יתפטר. עם זאת, כדי להשלים את ההפיכה יצטרך גוואידו לזכות גם בתמיכת הצבא. רק השבוע אמר בריאיון לסוכנות הידיעות רויטרס כי אם יעלה לשלטון יעניק חנינה לאנשי צבא שהואשמו בפשעים, אך הדגיש כי אנשי ממשלו של מדורו שהפרו זכויות אדם צריכים להיענש.

 

צלקת מכדור גומי בצוואר

גוואידו הוא בן טיפוחיו של מנהיג האופוזיציה הבולט ביותר בוונצואלה, לאופולד לופס, המוחזק במעצר בית. לדברי מקורביו הוא עומד בקשר רציף עם לופס ומשוחח איתו כמה פעמים ביום. גוואידו עצמו לא הרבה לדבר על המדיניות שינקוט כשיהיה נשיא, אבל מפלגת "רצון העם" שאליה הוא משתייך מגדירה את עצמה מפלגת מרכז-שמאל של סוציאל-דמוקרטים.

 

מפגן תמיכה בחואן גוואידו בשגרירות ונצואלה במקסיקו (צילום: EPA)
שנים של כישלונות. האופוזיציה מקווה שהפעם הגיע הרגע(צילום: EPA)

מפגן תמיכה בחואן גוואידו בשגרירות ונצואלה בקוסטה ריקה (צילום: AFP)
תומכי גוואידו בקוסטה ריקה(צילום: AFP)

בשבוע שעבר הסעירו את ונצואלה ואת מתנגדי מדורו בעולם תמונות שבהן נראה גוואידו מוּצא ממכוניתו בכביש מהיר על-ידי סוכנים של שירות המודיעין האימתני SEBIN, אולם זמן קצר לאחר מעצרו הוא שוחרר. גורמים בממשלת ונצואלה אמרו כי אנשי המודיעין שביצעו את המעשה ייענשו.

 

גוואידו, שעל צווארו מתנוססת צלקת – זכר לפגיעת כדור גומי במהלך הפגנה נגד מדורו ב-2017 – אמר בעבר כי הוא אינו חושש להיעצר. אמש, לאחר שהכריז על עצמו כנשיא, לא נודע מקום הימצאו.


פורסם לראשונה 24/01/2019 09:37

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
פוטין וטראמפ. "תמכנו ונתמוך"
צילום: AFP
מומלצים