שתף קטע נבחר
 

רוצים לקנות רחפן? מדריך למתחילים

לאן אסור לכם להתקרב, אילו פיצ'רים חשוב לבדוק לפני הרכישה וכמובן - כמה זה עולה? כל מה שאתם צריכים לדעת לפני שתעופו על עצמכם

ראיתם סרטוני וידיאו שצולמו מהם, שמעתם את הזמזום שלהם מעל לראשכם, קינאתם באנשים עם שלטים בפארק ועכשיו אתם רוצים רחפן. מזל טוב, אתם לא לבד. על פי ההערכות של רשות התעופה האזרחית (רת"א), יש כיום יותר מ-20 אלף רחפנים בישראל, ויותר מ-90% מהם משמשים לצורכי "ספורט ופנאי", שזה בעיקר פנאי, וקצת תחרויות רחפנים. השאר משמשים ברובם לפעילות מסחרית דוגמת צילום אירועים. ואגב, הכינוי המקצועי של הכלי שאותו אנחנו מכנים רחפן הוא רב-להב, כי יש הרבה דברים שאפשר להגדיר כרחפן.

 

איש מפעיל רחפן (צילום: shutterstock)
זה החלום שלכם? אתם לא לבד(צילום: shutterstock)
 

 

בעלת השליטה הבלתי מעורערת בתחום היא DJI הסינית. היא לא המציאה את הרחפן הצרכני - Parrot הגיעה לשוק עוד ב-2010 עם ה-AR Drone שלה - אך מאז ש-DJI הציגה את סדרת ה-Phantom שלה ב-2013, ואז את Mavic ב-2016, השוק הזה החל לצמוח במהירות מסחררת. כיום יש ל-DJI נתח שוק עולמי של יותר מ-70% בתחום הרחפנים הצרכניים.

 

מה מותר ומה אסור 

ראיתם אי פעם רחפן מעל הראש שלכם ברחוב? מי שהטיס אותו עבר על תקנות משנה לחוק הטיס. ראיתם רחפן מעל כביש מהיר? עבירה. רחפן כשאין בסביבה אף מפעיל, וניכר כי ההפעלה מבוצעת שלא בקשר עין? עבירה. התקנה הרלוונטית היא תקנה 180ז, שגם מגדירה איסור להטיס במרחק של שני קילומטרים ממסלול של שדה תעופה (זוכרים מה קרה בלונדון?), באזור עם תנאי ראות לקויים מתחת לשלושה קילומטרים, וכן "במרחק של פחות מ-250 מטרים משכונת מגורים, בניין ציבורי כגון בית ספר, בית חולים, קולנוע וכיוצא באלה או מקום של התקהלות בני אדם".

 

זוהי תקנה מ-1981, שמטרתה רגולציה של טיסנים עם כנף קבועה. מצד אחד, היא לא תמיד רלוונטית למציאות של רחפנים, ומצד שני היא גם לא תוכננה ל-20 אלף רחפנים באוויר. לכן מתכננים כיום ברשות התעופה האזרחית חקיקה שתשווה את המצב אצלנו למצב בארצות הברית.

 

רחפן בנמל תעופה (צילום: shutterstock)
אל תתקרבו איתו לנמל תעופה(צילום: shutterstock)

 

מה זה אומר? אם החקיקה הזו תיכנס לתוקף, מה שיקרה כנראה בתחילת השנה הבאה, יידרשו כל בעלי הרחפנים וכל רוכשי הרחפנים לרשום את הכלים שלהם במאגר מיוחד, לשלם אגרה של כמה עשרות שקלים וכן לעבור מבחן עיוני. המטרה היא להפוך את התהליך לפשוט עד כמה שרק ניתן - עם הרשמה, בחינה ורישוי כתהליכים אוטומטיים שמתבצעים דרך האתר. לאחר מכן יידרשו בעלי הרחפנים לסמן את הכלי שלהם במספר זיהוי. מי שיטיס בלי רישיון, או במקום אסור, יקבל קנס. ברשות התעופה האזרחית אומרים כי הקנסות יהיו גבוהים, ועשויים להגיע לאלפי שקלים. בני 12 ומעלה יוכלו לרשום על שמם רחפן להטסת "ספורט ופנאי", ובני 16 ומעלה יוכלו לרשום רחפן גם לפעילות מסחרית.

 

ואם כבר בפעילות מסחרית עסקינן, החקיקה החדשה צפויה להקל מאוד על מי שמבקשים לרכוש ולהטיס רחפן בצורה מסחרית, תוך חיסכון של אלפי שקלים באגרות ופישוט תהליך הרישוי. התקנות, אגב, מתייחסות לרחפנים במשקל של 250 גרם ועד 25 קילוגרמים. רחפנים זעירים לשימוש פנים - ובאופן כללי, שימוש ברחפן בתוך מבנים - לא כפופים לחקיקה הזאת.

 

כללים להטסת רחפנים ()

 

איפה קונים? 

יש כיום, גם בארץ, מבחר עצום של רחפנים. היכולת שלנו להזמין דברים מאתרים סיניים, מאמזון ומאיביי בקליק רק מגדילה את ההיצע. רוצים להזמין מחו"ל? ודאו כי הרחפן לא משדר בטווח התדרים של 5.8 גיגה-הרץ. השימוש בתדרים האלה מחוץ לבית אסור בישראל. הרחפנים של DJI, אגב, יודעים לחסום את האפשרות לשידור ב-5.8 גיגה-הרץ כשהרחפן מזהה שהוא בישראל - מה שמאפשר לחברות ישראליות לייבא ולשווק אותם בארץ. יש לזכור גם כי לרחפנים אין אחריות בינלאומית.

 

על מה מסתכלים? 

זמן טיסה: קודם כל, אל תצפו לרחפן שיכול לטוס שעתיים מבלי שתצטרכו להטעין או להחליף את הסוללה שלו. זה פשוט לא עובד ככה. הרחפנים הצרכניים המתקדמים ביותר יכולים להחזיק בערך חצי שעה באוויר, ואלה הפשוטים אפילו הרבה פחות.

 

רחפן שהתרסק (צילום: shutterstock)
אל תשכחו להטעין את הסוללה(צילום: shutterstock)

 

ניידות: חולמים לקחת את הרחפן לחו"ל? כדאי שהוא יהיה קטן מאוד או מתקפל. גם אז, כדאי לכם לבדוק את הרגולציה במדינה שאליה אתם טסים. לכל מדינה חוקים משלה בנושא.

 

המצלמה: כאן חשוב להבין לא רק כמה מגהפיקסלים יש בחיישן, ואם הרחפן יודע לצלם Full HD או 4K - צריך להבין גם איך המצלמה מיוצבת. ברחפנים הפשוטים והזולים הייצוב הוא אלקטרוני, מה שלא אידיאלי כשמדובר בסביבה עם רוחות. ברחפנים היקרים יותר, המצלמה נמצאת על גימבל, שמטרתו לייצב אותה גם כשגוף הרחפן עצמו רועד.

 

בקרים: יש רחפנים שנשלטים על ידי הסמארטפון, באמצעות אפליקציה ייעודית, יש כאלה שנשלטים באמצעות שלט פיזי, ויש שמאפשרים את שתי דרכי השליטה. השליטה באמצעות הטלפון תיעשה בדרך כלל באמצעות WiFi, ולכן תהיה מוגבלת לטווח החיבור. השליטה באמצעות שלט ייעודי תיעשה דרך ערוץ תקשורת לטווח רחוק יותר.

 

מעבר לכך, יש רחפנים שניתן לשלוט בהם באמצעות מחוות. כאשר תסמנו ריבוע סביב הפנים שלכם, למשל, הרחפן יוכל להפעיל טיימר. ניתן לתת כך פקודות של מעקב אחר אדם, ביצוע שוטים סינמטיים ועוד. ישנם גם רחפנים עם שליטה קולית, ורחפנים שאפשר לשלוט בהם תוך שימוש במשקפי מציאות מדומה.

 

רחפן של חברת DJI (צילום: shuttestock)
רחפן של חברת DJI(צילום: shuttestock)

 

בטיחות: חיישנים שמאפשרים לרחפן להימנע ממכשולים אומנם מייקרים אותו, אבל אם אתם לא רוצים שהכלי שלכם ייתקע בעץ, אולי זו אופציה לא רעה. מעבר לכך, כדאי לוודא שהרחפן יודע להבין שהסוללה שלו עומדת להיגמר ויכול לחזור באופן אוטומטי למקום שממנו המריא.

 

מה יש לשוק להציע לכם

כשרוצים לדבר על דגמים ספציפיים, אנחנו בבעיה. ל-DJI יש נתח שוק עצום, ותחתיו נמצאות המון חברות דומות, אז כשמדברים על הדגמים המובילים, הרשימה שנוצרת היא מאוד חדגונית. לכן אל תתייחסו למה שכתוב כאן כאל רשימת הדגמים הטובים ביותר שזמינים בארץ - זו לא המטרה. הסיכויים הם פשוט שנכון לעכשיו, אם תקנו רחפן הוא כנראה יהיה של היצרנית הספציפית הזו, אז הינה מה שיש לה להציע כיום.

 

בתחתית הסולם נמצא ה-Tello, שמיוצר בעצם על ידי חברת Ryze באמצעות טכנולוגיות של DJI. מחירו בישראל כיום נמוך מ-500 שקלים, והשליטה בו מתבצעת דרך הסמארטפון. זהו רחפן זעיר ופשוט יחסית, בלי טכנולוגיות שמטרתן למנוע התנגשויות ועם מצלמת 5 מגהפיקסל. הוא יכול לטוס עד 13 דקות, קשה לו עם רוחות וייצוב התמונה בו אלקטרוני (פחות טוב מייצוב אופטי). זהו צעצוע לכל דבר ועניין, רחפן קטן וחמוד למתחילים.

 

 

מדרגה מעל ל-Tello נמצא ה-DJI Spark. גם הוא רחפן זעיר, שיכול להמריא מכף היד, אבל כאן כבר מדובר במוצר עם טכנולוגיה מתקדמת. הוא כבר יכול לעקוב אוטומטית אחר בני אדם, לצלם תמונות בלי צורך בשלט תוך זיהוי מחוות ידיים, לעוף בדפוס מתוכנת מראש ולהגיע למהירות של עד 50 קמ"ש. יש לו מצלמת 12 מגהפיקסל וייצוב באמצעות גימבל. על התענוג הזה תצטרכו לשלם כ-2,100 שקל.

 

רמה למעלה נמצאת סדרת Mavic. אלו הרחפנים הצרכניים הכי יקרים של DJI, ומחירם מתחיל ב-3,699 שקל (ל-Mavic Air) ומגיע לכ-7,200 שקל (Mavic 2 Pro). יש להם מצלמות מצוינות עם ייצוב שמצליח לנטרל השפעה של רוחות, זיהוי מכשולים מתקדם, יכולת להישאר כמעט חצי שעה באוויר וטווח של שבעה קילומטרים (שאינו רלוונטי בארץ כי אסור להטיס כאן בלי קשר עין).

 

סדרות Phantom ו-Inspire הן כבר לא צרכניות במיוחד, ומיועדות בעיקר לשימושים מסחריים. המחירים בהתאם.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
זה רק אני והרחפן שלי
צילום: shutterstock
מומלצים